Μεγάλο ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εκπαιδευτικοί για δυο ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS+ της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Κρήτης με θέμα την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους. Τα συγκεκριμένα έργα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης “ΚΑ2- Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών”.
Πρόκειται για τα προγράμματα – “GODIGITAL – Intergrating Mobile Learning and Upgrading Teachers’ Digital Skills – Ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής μάθησης και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας “και “Canvass – Content Audio Visual Learning – Διαχείριση Εκπαιδευτικών Ψηφιακών Πρακτικών με χρήση Ήχου & Εικόνας”.
Στόχος του έργου GODIGITAL που υλοποιείται από μια σύμπραξη πέντε εταίρων (Κύπρος – Πολωνία – Βουλγαρία – Ιταλία – Ελλάδα) είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή μιας σειράς ηλεκτρονικών εργαλείων που υποστηρίζουν την ψηφιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Στα πρώτα στάδια, το πρόγραμμα αποτύπωσε με μια εκτενή μελέτη τις συνθήκες και την πραγματικότητα της ψηφιακής εκπαίδευσης στις χώρες εταίρους και στην Ε.Ε. γενικότερα ενώ, ακολουθώντας τις αρχές του ευρωπαϊκού πλαισίου για την ψηφιακή εκπαίδευση στην Ευρώπη (DigCompEdu) διεξήγαγε εκτενή έρευνα για την καταγραφή των αναγκών των εκπαιδευτικών. Σε επίπεδο Κρήτης, η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 1ο εξάμηνο του 2019 και σε αυτήν συμμετείχαν σχολικές μονάδες από όλες τις Π.Ε.
Σε δεύτερη φάση, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας, διαμορφώθηκε ένα αναλυτικό πρόγραμμα αυτόνομης επιμόρφωσης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η κατασκευή μιας e-learning πλατφόρμας η οποία δίνει δικαίωμα για συμμετοχή σε μια σειρά βασικών μαθημάτων με αξιολόγηση και απόκτηση ηλεκτρονικού badge.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και για την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βρει κανείς στην ιστοσελίδα του έργου http://teachersgodigital.eu/.
Στόχος του έργου CANVASS+ που υλοποιείται από μια σύμπραξη εννέα εταίρων από τέσσερις χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία και Ελλάδα) είναι να υποστηρίξει με πρακτικά εργαλεία τη βελτίωση της διδακτικής μεθοδολογίας μέσω ψηφιακών εφαρμογών, σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε έρευνα για την ανεύρεση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών οι οποίες αφορούσαν στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην παραδοσιακή διδασκαλία. Το υλικό της έρευνας συγκεντρώθηκε σ’ ένα ηλεκτρονικό βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει την ανάλυση των καλών πρακτικών και την ανάδειξη της συμβολής τους στην ανάπτυξη της ψηφιακής καινοτομίας στα σχολεία.
Συνολικά 34 καλές πρακτικές καταγράφηκαν σε όλες τις χώρες – μέλη της σύμπραξης. Σε επίπεδο Κρήτης, η ΠΔΕ Κρήτης σε συνεργασία με το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ηρακλείου, πραγματοποίησε την αντίστοιχη έρευνα το 2ο εξάμηνο του 2019. Συμμετείχαν 16 σχολικές μονάδες Β/θμιας εκπαίδευσης με προτάσεις καλών πρακτικών, από τις οποίες η συντονιστική ομάδα επέλεξε οκτώ από αυτές για να συμπληρώσουν το εκπαιδευτικό υλικό του έργου.
Πρόκειται για τις παιδαγωγικές προτάσεις των εκπαιδευτικών : Αστρινάκη Γεωργίας (2ο ΕΠΑΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ), Βασιλάκη Σπύρου (2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ), Γεωργουλάκη Μανόλη (ΓΕΛ ΓΟΥΒΩΝ), Καραδάκη Όλγας (ΓΕΛ ΒΑΜΟΥ), Μπεκιάρη Νικόλαου (1ο ΕΠΑΛ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ), Ντρουμπογιάννη Αλεξάνδρας (1ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ), Παπαδάκη Σταμάτη ( 5ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ), Φραγκιαδάκη Γιάννη (ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΔΕΚΑ).
Στην επόμενη φάση αναπτύχθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα CAnVASS + η οποία φιλοξενεί τις ακόλουθες εφαρμογές, το canvass+ OER που είναι μια νέα εφαρμογή για την υποστήριξη της παραγωγής ψηφιακού υλικού η οποία επιτρέπει τη δημιουργία πολυμεσικών εκπαιδευτικών εργαλείων.
Το CAnVASS + Massive Open Online Course που έχει στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής ευαισθητοποίησης και των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, την παροχή γενικών πληροφοριών σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και πλατφορμών στην τάξη καθώς και προτάσεων σχετικά με την εφαρμογής τους με δημιουργικό τρόπο στα μαθήματα.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τέλος Αυγούστου και στο επόμενο διάστημα το εκπαιδευτικό υλικό θα είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα του προγράμματος https://www.canvass.eu/