Άνθρωποι φιλικοί, έτοιμοι να σε βοηθήσουν σε ό, τι χρειαστείς αλλά και αρκετά θορυβώδεις… Κάπως έτσι βλέπουν τους Έλληνες οι μαθητές από Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Ηράκλειο, φιλοξενούμενοι του 10ου Γυμνασίου. Το σχολείο άνοιξε τις πόρτες του στους καθηγητές και μαθητές των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα το προσφυγικό.
Με στόχο τη γνωριμία με το προσφυγικό ζήτημα και την κατανόηση των προβλημάτων που βίωσαν και βιώνουν οι συνάνθρωποί μας σε αρκετά μέρη του κόσμου, το σχολείο υποδέχτηκε την περασμένη Δευτέρα 23 Απριλίου τους καθηγητές και μαθητές σχολείων της Αυστρίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ «Me & EU» με θέμα το προσφυγικό στην εκπαίδευση.
Η υποδοχή τους έγινε το πρωί με δράσεις καλωσορίσματος, ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, παιχνίδια γνωριμίας, μάθημα ελληνικής γλώσσας, δημιουργία κολάζ, γνωριμία μέσα από τις κάμερες και άλλα δρώμενα.
Χθες οι φιλοξενούμενοι και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πώς δημιουργείται ένα ντοκιμαντέρ και πώς προετοιμάζεται μια συνέντευξη αλλά και να παίξουν κυνήγι θησαυρού και άλλες αθλητικές δραστηριότητες μαζί και με παιδιά πρόσφυγες. Σήμερα, Τετάρτη, θα επισκεφτούν το Ενυδρείο Κρήτης, την πόλη του Αγίου Νικολάου και τη Σπιναλόγκα καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Ακολουθεί αύριο, Πέμπτη, η επίσκεψη σε δύο δημοτικά σχολεία, όπου έχουν ενταχθεί μαθητές πρόσφυγες.
Εκεί τα παιδιά θα πάρουν συνέντευξη από τους ίδιους τους ανθρώπους, που βίωσαν και βιώνουν τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους. Την Παρασκευή, τελευταία μέρα φιλοξενίας οι μαθητές θα γνωρίσουν την τεχνική του μοντάζ ταινιών και του υποτιτλισμού και θα δουλέψουν σε σχετικά εργαστήρια το βασικό θέμα του προγράμματος «Το ταξίδι της φυγής».
Μαθητές, καθηγητές και γονείς θα αποχαιρετήσουν τους φιλοξενούμενους στον χώρο του σχολείου σε μια παραδοσιακή μουσικοχορευτική βραδιά με τοπικά εδέσματα φτιαγμένα από τους ίδιους με μπόλικο χαμόγελο και καλή καρδιά!
Ενωμένοι για τους πρόσφυγες
Ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής Πληροφορικής κ. Αλέξης Τζωρμπατζάκης, αναφέρει στην «Π» πως οι στόχοι του προγράμματος έχουν επιτευχθεί, τα παιδιά επικοινωνούν μεταξύ τους, γνωρίζουν και κατανοούν καλύτερα τι σημαίνει να είναι κανείς πρόσφυγας και ποιες είναι οι διαδικασίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν.«Τα παιδιά έχουν ευαισθητοποιηθεί μέσα από συνεντεύξεις και βιωματικές εργασίες, όπως είναι το παιχνίδι ρόλων.
Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα και να μπορούν οι πρόσφυγες σε κάθε χώρα να είναι στα σχολεία» αναφέρει.
Μοιράζονται σπίτι και εμπειρίες
Οι μαθητές του Ηρακλείου άνοιξαν τα σπίτια τους και τις καρδιές τους και φιλοξενούν παιδιά από τις συνεργαζόμενες χώρες. Πέρα από το γεγονός ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα σχολεία είναι πιο… hi- tech, οι μαθητές δεν εντοπίζουν ιδιαίτερες διαφορές στα εκπαιδευτικά συστήματα. «Μου έχει κάνει εντύπωση το πόσο πιστεύουν στον Χριστό, έχουν ίδια θρησκεία με εμάς.
Περνάω πολύ καλά με την κοπέλα που φιλοξενώ, ό,τι και αν κάνουμε, ακόμα κι αν μένουμε στο σπίτι», αναφέρει η Χριστίνα Σαράντου, μαθήτρια Α΄ Γυμνασίου. «Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ θερμοί, πολύ καλοί, επίσης αγαπώ τα μέρη εδώ, είναι πολύ όμορφα», αναφέρει η Luoana Beatrice Vidican από την Ισπανία.
«Μέσα από τις βόλτες που κάνουμε στην πόλη μαθαίνω με τη σειρά μου πράγματα για δικό τους πολιτισμό», αναφέρει η Αγνή Στεφανουδάκη, μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου. «Μου αρέσουν πολύ οι άνθρωποι, είναι πολύ καλοί, σε βοηθάνε σε όλα», αναφέρει η Vanessa Sramek από την Αυστρία. Της έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι στο τραπέζι οι άνθρωποι βάζουν στη μέση το φαγητό, από όπου το μοιράζονται όλοι.
«Είναι πολύ διασκεδαστικό όταν οι ξένοι μαθητές προσπαθούν να μάθουν ελληνικά» αναφέρει ο Δημήτρης Σμαραγδής, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου. Όπως διαπίστωσε, στην Ιταλία τα σχολεία έχουν μόνο ένα διάλειμμα, όχι όπως γίνεται εδώ στην Ελλάδα.
«Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ φιλικοί, μας φροντίζουν» αναφέρει ο Matteo Scarcella από την Ιταλία. Για το σχολείο, σχολιάζει πως στη χώρα μας είναι «λίγο πιο θορυβώδες»!
«Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία, βλέπουμε τις διαφορές με άλλα κράτη, μαθαίνουμε για τους άλλους λαούς» αναφέρει ο Νίκος Σφακιανάκης, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου.
Ο Νίκος είχε την ευκαιρία να πάει πέρσι στην Ισπανία μέσω του προγράμματος.
«Είμαι τυχερός που με φιλοξενεί η οικογένεια του Νίκου, είναι πολύ φιλόξενοι και ζεστοί άνθρωποι, όπως όλοι στην Ελλάδα» λέει ο Rodnigo Sentos από την Πορτογαλία.
Συμφωνεί με την άποψη του Ιταλού μαθητή, ότι στην Ελλάδα τα σχολεία έχουν πολύ θόρυβο!