το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το πρώην ΤΕΙ Κρήτης

Ένας άλλος «αέρας» πνέει από την προηγούμενη βδομάδα στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το πρώην ΤΕΙ Κρήτης που ετοιμάζεται για την τελετή ίδρυσής του την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μαΐου. Οι άνθρωποι του Ιδρύματος έχουν βάλει στοίχημα να θέσουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που γεννά η δημιουργία των νέων δεδομένων, μετά από την δημοσίευση και του σχετικού ΦΕΚ τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Όπως έχει γράψει η «Π», την περασμένη Πέμπτη άλλαξε και επίσημα η επωνυμία του Ιδρύματος στο κεντρικό κτήριό του στο Ηράκλειο. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα βγει στον «αέρα» διαγωνισμός για το νέο λογότυπο του Ιδρύματος.

Την Τετάρτη, στην επικείμενη εκδήλωση, που θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και είναι προσκεκλημένοι οι τοπικοί φορείς, αναμένεται να παρευρεθεί αλλά και να χαιρετήσει ο υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου, και ο γενικός γ  ραμματέας του Υπουργείου, κ. Ηλίας Γεωργαντάς.

«Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, πολύ χαρούμενοι με αυτή την εξέλιξη. Αναμένουμε τους νέους φοιτητές από το Σεπτέμβριο που θα φοιτήσουν στα έντεκα τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και μία πρώτη εκδήλωση για την ίδρυσή του, όπου θα παρουσιάσει το νέο Πανεπιστήμιο της Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο στην κοινωνία της Κρήτης και όχι μόνο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα γίνει την Τετάρτη 22 Μαΐου και θα παρευρεθεί ο υπουργός Παιδείας», σχολίασε στην «Π» ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.Π., κ. Νίκος Κατσαράκης.

Ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.Π., κ. Νίκος Κατσαράκης
Ο κ. Νίκος Κατσαράκης

Συστήνεται… ξανά

Η επικείμενη εκδήλωση θα είναι η αρχή μία σειράς ενεργειών του Ιδρύματος με στόχο την εξωστρέφειά του και τη σύστασή του εκ νέου στην κοινωνία. Θα γίνουν δράσεις σε όλες τις πόλεις που λειτουργούν Τμήματά του ενώ μέλημα θα δοθεί στην ενημέρωση όσων υποψηφίων καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Υπενθυμίζεται πως με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλέον οι υποψήφιοι θα επιλέγουν αποκλειστικά και μόνο πανεπιστημιακά τμήματα, αφού τα ΤΕΙ έχουν καταργηθεί, εκτός την ΑΣΠΑΙΤΕ.

Το ΕΛ.ΜΕ.Π. είναι το μοναδικό Ίδρυμα που δεν προέκυψε από συνέργειες αλλά αποτελεί μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης.

Το σημαντικό ερώτημα που προκύπτει, όπως και για άλλες περιπτώσεις ΤΕΙ που πλέον, ουσιαστικά, δεν υφίστανται, είναι τι θα γίνει με τους παλιούς αποφοίτους. Αυτό είναι κάτι, για το οποίο αναμένεται, σε δεύτερο χρόνο, να δοθεί μια απάντηση σε κεντρικό επίπεδο.

Πλέον, οι τίτλοι σπουδών θα είναι Π.Ε., πανεπιστημιακής, δηλαδή, εκπαίδευσης. Σημειώνεται πως οι παλιοί απόφοιτοι του τεχνολογικού τομέα χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες.

Αναφορικά με όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ίδρυμα, ως εισακτέοι του ΤΕΙ Κρήτης, υπάρχει η πρόβλεψη πως όσοι φοιτούν ν+2 έτη, όχι, δηλαδή, οι λεγόμενοι «αιώνιοι φοιτητές», αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών, θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα επιπλέον μαθήματα προκειμένου να λάβουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών.