Ο κ. Κοντάκης και ο κ. Κατσαράκης

«Όταν δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε τη ΔΕΗ για τι χρηματοδότηση μιλάμε;». Κάπως έτσι αντιδρούν πανεπιστημιακοί στην είδηση ότι αλλάζει ο τρόπος κατανομής της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι. Σε καμία περίπτωση δεν λένε «όχι» στην αξιολόγηση, συμφωνούν με τα κριτήρια που τίθενται, ωστόσο, όπως τονίζουν, πρέπει να γνωρίζουμε σε ποια βάση μιλάμε, αφού τα χρήματα που λαμβάνουν από το Υπουργείο Παιδείας δε φτάνουν ούτε για… ζήτω.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ, η χρηματοδότηση κατανέμεται κατά 80% βάση των εξής κριτηρίων: α) τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών, β) το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών, γ) τη διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, δ) το μέγεθος και τη γεωγραφική διασπορά κάθε Α.Ε.Ι. ενώ το 20% της τακτικής επιχορήγησης στα Ιδρύματα κατανέμεται σύμφωνα με κριτήρια και τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης, αναφέρει πως ήδη οι τακτικοί προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων είναι ελλειμματικοί, το ίδιο ισχύει και για το Π.Κ. Τα λειτουργικά έξοδα που καλούνται να καλύψουν είναι πολύ υψηλά, αν οι νέοι προϋπολογισμοί είναι όπως οι παλιότεροι και το κάθε Ίδρυμα λάβει το 80% των προηγούμενων τότε η οικονομική τους κατάσταση θα είναι πιο δυσχερής από ό,τι είναι σήμερα.

Πέρσι, το Π.Κ. έλαβε 3,2 εκ ευρώ περίπου και άφησε ένα χρέος στη ΔΕΗ της τάξης των 350.000 ευρώ.

Είναι ανάγκη ο προϋπολογισμός του να αυξηθεί κατά 350.000 με 500.000 ευρώ. Τότε θα είναι σε θέση απλώς να καλύπτει τα έξοδά του.

Όπως είναι γνωστό, το Ίδρυμα δεν μπορεί να αξιοποιήσει χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας για να πληρώσει λογαριασμούς της ΔΕΗ ούτε και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Θετικά βλέπει τις αλλαγές στη χρηματοδότηση ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθηγητής  κ. Νίκος Κατσαράκης. Είχε προταθεί προς το Υπουργείο, στα αντικειμενικά κριτήρια, να δοθεί έμφαση στα περιφερειακά Ιδρύματα, στη διασπορά των τμημάτων αλλά και τα Πανεπιστήμια που έχουν την έδρα τους στα νησιά

. Έχουν ήδη θιγεί από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όχι επειδή δεν πληρούν ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά επειδή, λόγω θέσης, δεν τα επιλέγουν οι φοιτητές.

Ο κ. Κατσαράκης τονίζει πως είναι μείζον, το ύψος της χρηματοδότησης να αυξηθεί, σήμερα είναι πολύ μικρό για τα Ιδρύματα.

Ενδεικτικά για το ΕΛΜΕΠΑ αναφέρει πως πριν την οικονομική κρίση, το 2010, η χρηματοδότηση έφτανε τα 14 εκ. ευρώ, τώρα είναι μόλις 2,4 εκ. Είχε φτάσει σε ελάχιστο σημείο τις χρονιές 2013- 2014, ενώ έχει κυμανθεί και στα τα 2,7 εκ ευρώ.

Τα χρήματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις πάγιες ανάγκες του Ιδρύματος, τις ανελαστικές δαπάνες, τους λογαριασμούς ρεύματος, τις πληρωμές του ωρομίσθιου προσωπικού, τις υποτροφίες.

Το Ίδρυμα είναι υπέρ της αξιολόγησης, ούτως ή άλλως αξιολογούνται διαρκώς τα μέλη ΔΕΠ και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να καλύπτονται τα πάγια έξοδα και μετά να έρχεται το 20% της χρηματοδότησης. Εξάλλου, τα Ιδρύματα είναι υποστελεχωμένα, η αναλογία φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ είναι δυσανάλογη της Ευρώπης.

Ο κ. Κατσαράκης εκτιμά πως τα Πανεπιστήμια μπαίνουν σε έναν ανταγωνισμό για να διεκδικήσουν το 20% χωρίς, όμως, να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.

Το ΕΛΜΕΠΑ θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό, πρέπει, όμως, να αυξηθεί η βασική χρηματοδότηση.

Ο πρύτανης του Ιδρύματος αναφέρει πως τα αντικειμενικά κριτήρια είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως, πρέπει ο νέος τρόπος κατανομής των κονδυλίων να συνοδευτεί από αύξηση της συνολικής χρηματοδότησης.