μαθητές και μάσκες με τον κοροναϊό

Κλείνουν τους υπολογιστές και επιστρέφουν, επιτέλους, στα θρανία! Την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου θα χτυπήσει και πάλι το κουδούνι στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ της χώρας. Και φυσικά της Κρήτης.

Η επιτροπή των ειδικών άναψε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο, οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην ανοίξουν τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές και οι μαθητές να συνεχίσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Έτσι ουσιαστικά στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια.

Οι μαθητές Γυμνασίων-Λυκείων αναμένεται να επιστρέψουν στις τάξεις τους υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες εντός και εκτός των τάξεων. Μάλιστα θα ανοίξει και για εκείνους η ειδική πλατφόρμα για τα τεστ, ώστε να μπορούν να υποβάλλονται σε εξέταση στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο της περιοχής τους.

Ειδικότερα, η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων θα γίνει με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου.

Τα μέτρα είναι  η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,  τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,  οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολικοί εορτασμοί με μέτρα, δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται πως κανονικά θα λειτουργήσουν πάντως και στις «κόκκινες» περιοχές τα Λύκεια ειδικής αγωγής.

Οι μαθητές επέστρεψαν με ενθουσιασμό στα σχολεία

Μακρή: Πολιτική απόφαση η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων

«Πολιτική απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι να λειτουργήσει δια ζώσης η δευτεροβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε χθες η Ζέττα Μακρή. Η υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι την 1η Φεβρουαρίου θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στις «κόκκινες» περιοχές τα Λύκεια θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση. «Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα ισχύσει ό,τι ισχύει με τις άλλες περιοχές» δήλωσε η υφυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι τα Λύκεια θα μείνουν κλειστά στην Αττική και θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, εφόσον ο νομός γίνει «κόκκινος».

Η κ. Μακρή υπογράμμισε ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει απορρίψει το σενάριο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου καθώς όπως εξήγησε είναι μη λειτουργικό, ενώ ανέφερε ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των μέτρων.

Η ίδια είπε ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές της Γ Λυκείου μπορούν να κάνουν τέστ κοροναϊού. Για μαθητές όμως πρέπει να είναι παρόντες οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους ή να έχουν έγγραφη έγκριση. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των δημοτικών η Ζέττα Μακρή είπε ότι έχει κλείσει λόγω κρουσμάτων κοροναϊού μόνο το 0,3% των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κλειστά σχολεία στην Κρήτη

Κλειστά παραμένουν τα Ε2 του 3ου Δημοτικού σχολείου Αγίου Νικολάου, που έβαλε λουκέτο χθες και θα μείνει κλειστό ως τις 11 Φεβρουαρίου, ένα τμήμα στο 1ο Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας, ένα τμήμα στο 13ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, το ΣΤ2 του 1ου Δημοτικού Αγίου Νικολάου, ένα τμήμα στο 1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου, η Α’ τάξη στο Δημοτικό σχολείο Καντάνου, η Β΄τάξη στο Δημοτικό σχολείο Περάματος, το Δ1 τμήμα στο 8ο Δημοτικό σχολείο Χανίων, τα Δ2 και Ε2 στο 1ο Δημοτικό σχολείο Σητείας.

Ψυχολόγοι στα σχολεία για την πανδημία

Επιμορφωτικό σεμινάριο για πάνω από 800 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που προσελήφθησαν στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τον περασμένο Νοέμβριο, πραγματοποίησε την Πέμπτη το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, κ. Χρυσή Χατζηχρήστου, καθώς και τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, της Υφυπουργού, Ζέττας Μακρή, του Προέδρου του ΙΕΠ, Γιάννη Αντωνίου, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΑΙΘ, Σίσσυς Γκίκα.

Θέμα του επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν «Επιστροφή στο σχολείο και ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας στην περίοδο της πανδημίας COVID-19» και στόχος η επιμόρφωση των νεοπροσληφθέντων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κομβικής σημασίας θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που άπτονται της ψυχοσυναισθηματικής και κοινωνικής υποστήριξης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών τους, δεδομένων των έκτακτων και ιδιαίτερων αναγκών που έχουν ανακύψει ως απόρροια της πανδημίας.

Κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη του επιμορφωτικού σεμιναρίου η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως ανέδειξε «δύο μείζονος σημασίας για εμάς θέματα»:

Πρώτον, τη μέριμνα για ζητήματα που αφορούν την ψυχολογική, κοινωνική, συναισθηματική στήριξη μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς και εκπαιδευτικών, ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, στο πλαίσιο των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε.

Δεύτερον, τη διαρκή επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων, μέσω προσλήψεων και επιμορφωτικών δράσεων. Ιδιαίτερα από την εμφάνιση της πανδημίας, που ανέδειξε ανάγκες και δυνατότητες, έχει διενεργηθεί σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων, ενώ ξεκινά και το μεγαλύτερο οριζόντιο πρόγραμμα επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών μας σε ψηφιακές δεξιότητες.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι: «Σε αυτήν την ιδιαίτερη χρονιά, προβαίνουμε σε προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και στην ειδική-προσαρμοσμένη επιμόρφωσή τους, προκειμένου να στηρίξουμε την εκπαιδευτική κοινότητα και να ανταποκριθούμε στις αυξημένες της ανάγκες, που απορρέουν από την πανδημία. Μέσα από αυτή την κρίση βγαίνουμε πιο δυνατοί».