Θυμίζει όαση μέσα σε μία έρημο από μέτρα… Από φέτος πενταπλασιάζεται ο αριθμός των αποφοίτων των ΕΠΑΛ που έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση στα πανεπιστήμια της χώρας. Την περασμένη σχολική χρονιά για πρώτη φορά, σε ποσοστό 1% οι υποψήφιοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης μπορούσαν να εισαχθούν σε πανεπιστήμια, ενώ προηγουμένως είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν μονάχα σε ΤΕΙ. Πλέον το ποσοστό αυξάνεται σε 5% και κομβικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και η μετατροπή τους σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Στο επίκεντρο η επαγγελματική εκπαίδευση
Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης κάνει λόγο για δύο πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση και στήριξη στην πράξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας που περιέχονται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα, αυξάνεται από 1% σε 5% το ειδικό ποσοστό εισαγωγής στα πανεπιστήμια των αποφοίτων των ΕΠΑΛ μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
Το ποσοστό αυτό είναι επιπλέον των θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων σε τμήματα αντίστοιχα με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν και σε τμήματα τα οποία είναι κοινά για τους αποφοίτους όλων των τομέων. Ιδρύονται στα Α.Ε.Ι. τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.), στα οποία θα οργανώνονται διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Τα Κ.Ε.Ε. θα παρέχουν διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και η φοίτηση θα είναι δωρεάν.
Έτσι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ με την ολοκλήρωση των σπουδών τους έχουν τις παρακάτω δυνατότητες:
Να ενταχθούν απευθείας στην αγορά εργασίας με βάση το πτυχίο της ειδικότητας επιπέδου 4.
Να φοιτήσουν στον νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας», με το οποίο τους δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον σε επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υπό την εποπτεία του σχολείου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 5.
Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: στα Τ.Ε.Ι. με ειδικό ποσοστό θέσεων με κατώτατο όριο το 20% και στα πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 5%.
Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα οργανώσουν τα ΑΕΙ.
Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Ι.Ε.Κ. με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας και να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 5.
«Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥΠΠΕΘ για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με στόχο την ποιοτική αναβάθμισή της, ώστε να καταστεί μια συνειδητή επιλογή για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους νέους και τις νέες» υποστηρίζει ο κ. Μπαξεβανάκης.
Ενθουσιασμός στους εκπαιδευτικούς
Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Νίκος Γιγουρτάκης, αναφέρει στην «Π» πως «είναι μια εξαιρετική ρύθμιση, ήταν αίτημα πολλών χρόνων που στην ουσία αναβαθμίζει τα σχολεία».
Ο διευθυντής του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου κ. Κώστας Αρχοντάκης αναφέρει πως σε παλιότερη επίσκεψη του κ. Μπαξεβανάκη στην Κρήτη οι εκπαιδευτικοί το είχαν ζητήσει και τελικά ο υφυπουργός κράτησε το λόγο του και ικανοποίησε το αίτημά τους.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και ενθουσιασμένοι για αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά των ΕΠΑΛ αφού πενταπλασιάζονται οι θέσεις που διεκδικούν» αναφέρει.
Όπως λέει, την περσινή σχολική χρονιά πολλά παιδιά είχαν έναν δισταγμό να δηλώσουν τμήματα πανεπιστημίων, για παράδειγμα, μία κοπέλα είχε συγκεντρώσει 19.000 μόρια και προτίμησε τη Νοσηλευτική από την Ιατρική. Τώρα, σιγά- σιγά αλλάζει η κουλτούρα και οι επιτυχίες αναμένεται να είναι περισσότερες. Αποτελεί, φυσικά, ένα τεράστιο κίνητρο για όσους μαθητές θέλουν να ακολουθήσουν τα ΕΠΑΛ και όχι τα Γενικά Λύκεια.
Επιτυχίες της πρώτης χρονιάς
Η «Π» στο ειδικό ένθετο για τις βάσεις εισαγωγής τον περασμένο Αύγουστο είχε αναδείξει επιτυχίες αποφοίτων των ΕΠΑΛ του Ηρακλείου. Η Ευαγγελία Δρακουλά́κη από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλεί́ου είχε κατακτήσει μια θέση στο τμή́μα Οδοντιατρική́ς Θεσσαλονίκης, στο Τμή́μα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρή́της είχε περάσει η Ευαγγελία Κεφαλουδάκη από το 3ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, και η κ. Καλλιό́πη Μπριτζολά́κη, από́φοιτη του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ηρακλείου, είχε καταφέρει να περάσει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.