Σε δύο, τρία, ακόμα και πέντε σχολεία, όχι απαραίτητα σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση, μπορεί να εργάζονται κάθε χρόνο εκπαιδευτικοί για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι σπάνε ρεκόρ αδιοριστίας, αφού μπορεί να καλύπτουν ανάγκες, μόνο κατ΄όνομα «έκτακτες», ακόμα και επί δύο δεκαετίες!
Δάσκαλοι και καθηγητές, που θα μπορούσαν να αποκαλεστούν «νομάδες της εκπαίδευσης» μιλούν στην «Π» για τον προσωπικό τους Γολγοθά ενόψει της σημερινής κινητοποίησης με αίτημα τους μόνιμους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας ενώ έχει κηρυχθεί δίωρη στάση εργασίας, από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι.
Συλλαλητήριο πραγματοποιείται και στις 2 Μαρτίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Από την Αριδαία Πέλλας στο Ασήμι
Κατάγεται από την Αριδαία της περιφερειακής ενότητας Πέλλας και έχει εργαστεί σε σχολεία στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Ο δάσκαλος, κ. Ιωάννης Τάσιου, είναι αναπληρωτής από το 2011 και φέτος βρίσκεται στο Δημοτικό Σχολείο Ασημίου. Μένει στην Αμμουδάρα και καθημερινά διανύει μία απόσταση 50 λεπτών για να φτάσει στο σχολείο. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι, για να εξοικονομήσουν καύσιμα, οι 14 συνολικά εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν μοιραστεί σε τρία γκρουπ και πηγαινοέρχονται όλοι μαζί!
Ο κ. Τάσιος βρίσκεται κάθε χρόνο σε άλλη περιφερειακή ενότητα, κάθε φορά σε νησί, γιατί δεν έχει τα απαραίτητα μόρια για να.. ανηφορίσει από την Αθήνα και βορειότερα.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ότι κάθε χρόνο έχω νέους μαθητές, αν και βοηθάει να τους γνωρίζεις, να έχεις δουλέψει μαζί τους και να ξέρεις πώς να συμπεριφερθείς. Η δυσκολία είναι ότι δεν ξέρεις τι εξοπλισμό έχει το σχολείο πού θα πας, χρήματα δεν υπάρχουν, 15 τάξεις μπορεί να μοιράζονται τον ίδιο προτζέκτορα», αναφέρει.
Ανάμεσα σε τρία σχολεία
Στα 52ο και 39ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου και το Δημοτικό Αγίου Σύλλα μοιράζει τον χρόνο του ο εκπαιδευτικός πληροφορικής, κ. Μιχάλης Καφετζάκης. Όπως λέει, υπάρχουν συνάδελφοί του που συμπληρώνουν ωράριο ακόμα και σε πέντε σχολεία, όπου μπορεί να βρεθούν και την ίδια μέρα. Ο κ. Καφετζάκης αναφέρει πως φέτος έχει απέναντί του συνολικά 400 μαθητές και, φυσικά, είναι αδύνατο να απομνημονεύσει τα ονόματά τους.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκινά από το γεγονός ότι μειώθηκαν οι ώρες της πληροφορικής, από δύο σε μία κάθε βδομάδα, έτσι και ο κάθε εκπαιδευτικός αναγκάζεται να πηγαίνει σε περισσότερα από ένα σχολεία αλλά και το μάθημα δε γίνεται σωστά, τη στιγμή που οι ίδιοι οι μαθητές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους υπολογιστές και τα κινητά. Ενώ οι ώρες μειώθηκαν, οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής καλούνται να πραγματοποιήσουν εξωδιδακτικές εργασίες σε δύο, τρία, τέσσερα σχολεία. Ο κ. Καφετζάκης καλείται κάθε χρόνο, σε διαφορετικά σχολεία, να στήσει εργαστήριο, κάποιες φορές από το μηδέν.
“Είμαστε μόνιμοι αναπληρωτές”
Σε Αθήνα, Ικαρία, Χανιά και Ηράκλειο έχει… ταξιδέψει η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Διονυσία Παπαϊωάννου, η οποία εδώ και επτά χρόνια εργάζεται ως αναπληρώτρια φυσικός ειδικής αγωγής και σήμερα στελεχώνει το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ηρακλείου.
«Καλούμαστε, πλέον, «μόνιμοι αναπληρωτές», καθώς αναπληρώνουμε τον εαυτό μας και όχι έκτακτα κενά. Είμαστε απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων», αναφέρει. Τονίζει πως οι διορισμοί είναι μηδενικοί και αν αυτό άλλαζε, θα έλυνε προβλήματα των σχολείων, των παιδιών και της παιδείας. Η κ. Παπαϊωάννου καλεί τους αναπληρωτές να δώσουν το «παρών» στη σημερινή κινητοποίηση αλλά και στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 2 Μαρτίου στην Αθήνα.
Αναπληρώτρια επί 17 χρόνια
Η φυσικός, κ. Ιωάννα Βερίγου, είναι αναπληρώτρια εδώ και 17 χρόνια, είναι 50 ετών και έχει δύο κόρες φοιτήτριες. «Είμαι πρώτη σε μόρια στον πίνακα των φυσικών, επί 17 χρόνια, απολύομαι κάθε Ιούνιο και με καλούν ξανά κάθε Σεπτέμβριο», περιγράφει.
Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε τρία σχολεία παράλληλα, ενώ το 2012 ήταν μία «μαύρη» χρονιά, γιατί δεν προσελήφθη. Πλέον, πολλοί αναπληρωτές πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ και η κ. Βερίγου αναρωτιέται τι θα γίνει μετά το 2020 που λήγει η τρέχουσα περίοδος του ΕΣΠΑ.
«Μία μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών εργάζονται πολλά χρόνια ως αναπληρωτές. Δεν μιλάμε για ένα μικρό κορίτσι που έχει τη δυνατότητα να πάει ακόμα και στον Έβρο», αναφέρει. Τονίζει πως, παρά την προϋπηρεσία της, δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους της, ιδιαίτερα όσο αφορά στο θέμα των αδειών.
Η κ. Βερίγου σημειώνει πως αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές είναι το 27% των συνολικών εκπαιδευτικών που στελεχώνουν το δημόσιο σχολείο.
Καλούν σε κινητοποίηση
Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» στηρίζουν την παγκρήτια πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, στην οποία συμμετέχουν σύλλογοι εκπαιδευτι- κών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κρήτης με ζήτημα αιχμής τους μόνιμους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό κηρύττουν για σήμερα δίωρη στάση εργασίας από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι και καλούν τους εκπαιδευτικούς στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στη 1:00 το μεσημέρι.
Το πρόβλημα της μετακίνησης από σχολείο σε σχολείο των καθηγητών θίγει η ΟΛΜΕ, με επιστολή της στον υπουργό Παιδείας. «Παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο μεγάλο ποσοστό των υπηρετούντων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να μετακινούνται από τρία σχολεία έως πέντε εντός της εβδομάδος ενώ έχει γίνει καθεστώς η μετακίνησή τους από σχολείο σε σχολείο εντός της ίδιας ημέρας», αναφέρει η ΟΛΜΕ.
Η ομοσπονδία των καθηγητών ζητά να μην υπηρετεί κανένας εκπαιδευτικός σε περισσότερες από δύο σχολικές μονάδες, να μην υποχρεώνεται ο εκπαιδευτικός να μετακινηθεί από το ένα σχολείο στο άλλο εντός της ίδιας ημέρας.
«Είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης του εκπαιδευτικού από το ένα σχολείο στο άλλο, δεδομένου ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Να προκύψει απαραίτητη πρωτοβουλία από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ώστε να μην πληρώνουν οι εκπαιδευτικοί από την τσέπη τους τα έξοδα μετάβασης από σχολείο σε σχολείο όπως γίνεται σήμερα», τονίζει.