τα τμήματα Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Το ΕΛΜΕΠΑ ζητά την ίδρυση πολυτεχνικής σχολής

Θέμα χρόνου, αν και ήδη έχει καθυστερήσει πολύ, είναι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης Παιδείας και Υποδομών προκειμένου να αντιστοιχηθούν τα τμήματα Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών.

Πρόκειται για Τμήματα που έγιναν πενταετούς διάρκειας, μετά από τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε ΕΛΜΕΠΑ με τον λεγόμενο «νόμο Γαβρόγλου».

Η ΚΥΑ θα ορίζει τα κριτήρια και τις  προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε ένα Τμήμα Σχολής Μηχανικών να θεωρηθεί αντίστοιχο με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής  και τον τρόπο με τον οποίο πιστοποιείται η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών. Ήδη, το ΕΛΜΕΠΑ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπέβαλαν φακέλους με τις προτάσεις τους  για κάθε Τμήμα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι βασισμένη  στα βασικά κριτήρια, τα οποία είχαν ορισθεί επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με τα οποία τα Τμήματα Μηχανικών Πανεπιστημίων θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις, προκειμένου να θεωρούνται αντίστοιχα με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής και να απονέμουν διπλώματα μηχανικών.

α. Το πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου να είναι πενταετές.

β. Το περιεχόμενο σπουδών και επομένως και ο τίτλος του διπλώματος που απονέμεται να αντιστοιχεί σε βασική ειδικότητα μηχανικού.

γ. Στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται μαθήματα ώστε να διασφαλίζεται:

αα) η θεμελίωση στις βασικές επιστήμες,

ββ) η ανάπτυξη των μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου,

γγ) η εμβάθυνση και η εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας,

δδ) η απόκτηση γνώσεων ως προς τη μεθοδολογία λύσεων προβλημάτων και τη μεθοδολογία ανάλυσης, σύνθεσης και σχεδιασμού συστημάτων και εφαρμογών

εε) η ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων

δ. Στο πρόγραμμα σπουδών προβλέπεται η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας διάρκειας ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου κατ’ ελάχιστον σε αντικείμενο συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος

ε. Τουλάχιστον το 80% των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος να έχει γνωστικό αντικείμενο σε αντικείμενα μηχανικού.

στ. Το Τμήμα να έχει οργανωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια στα οποία θα γίνεται η εκπαίδευση στα γνωστικά αντικείμενα του μηχανικού.

«Ζητάμε την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής»

Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, καθηγητής Νίκος Κατσαράκης, τονίζει στην «Π» πως ξεκάθαρο αίτημα του ιδρύματος είναι η ίδρυση πολυτεχνικής σχολής. Τα Τμήματα έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και, όπως καθορίζεται και στο σχετικό ΦΕΚ η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Γεωπονίας οδηγούν στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα των Τμημάτων, επιπέδου 7  του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Ουσιαστικά, λοιπόν, τα τμήματα ακαδημαϊκά είναι ισότιμα με πολυτεχνικές σχολές των πανεπιστημίων και τα πανεπιστήμια.

Το Ίδρυμα, που λειτουργεί ως ΕΛΜΕΠΑ από το 2019 περιμένει εδώ και τρία χρόνια να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Η διοίκηση του Ιδρύματος τονίζει πως η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ είναι μονόδρομος, δεν είναι κάτι αναστρέψιμο. Το μόνο που μένει είναι να δοθεί το «πράσινο φως» για την είσοδο των αποφοίτων του ΕΛΜΕΠΑ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Αυτή τη στιγμή, τα Τμήματα δεν έχουν ακόμα αποφοίτους, κάτι που θα γίνει σε δύο χρόνια. Οι διαδικασίες, όμως, καλό θα είναι να τρέξουν ακόμα και πριν οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Σημειώνεται πως το καίριο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του πρώην ΤΕΙ Κρήτης ακόμα δεν έχει επιλυθεί.