Στρατηγικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι ο ακαδημαϊκός χάρτης να περιλαμβάνει Ιδρύματα αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας.
Το παραπάνω τονίζει η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία επισημαίνει ότι η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση των εν λόγω Ιδρυμάτων, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Και, ακόμη, χωρίς καν μέριμνα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
“Η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε εντός των νέων συγχωνευμένων ιδρυμάτων, τον τεχνολογικό χαρακτήρα των τμημάτων που προέρχονται από τα πρώην ΤΕΙ. Με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης, όπως η ενίσχυση των εργαστηρίων” σημειώνει.
Για τον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ , η κ. Κεραμέως είπε ότι θα αλλάξει και στο πλαίσιο αυτό μελετάται, η επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος, στα οποία συμμετείχαν διαπρεπείς Έλληνες του εξωτερικού, αφού πρώτα προχωρήσει η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας τους, καθώς και η επαναφορά του θεσμού του γενικού γραμματέα στα ΑΕΙ.
Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, κ. Βασίλης Διγαλάκης, με επιστολή του προς τους πρυτάνεις δέκα Πανεπιστημίων ζητά να σταλούν εγγράφως ως σήμερα τα Προγράμματα Σπουδών των νεοϊδρυθέντων τμημάτων που θα λειτουργήσουν στα Ιδρύματά τους κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020, οι αποφάσεις της Συγκλήτου περί έγκρισής τους και ο αριθμός διδακτικού προσωπικού αυτών των τμημάτων.
Αναβαθμίζεται το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΤΕΙ που έγιναν Πανεπιστήμια, όπως το ΤΕΙ Κρήτης που μετεξελίχθηκε σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αλλά και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, δεν αλλάζουν ταυτότητα αλλά θα ενισχυθούν θεσμικά. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην αλλάξει την ταυτότητα ή το όνομα των πρόσφατα «πανεπιστημιοποιημένων» ΤΕΙ αλλά αντίθετα να τα ενισχύσει και να στηρίξει τη νέα πορεία τους στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
Γενικότερα, η κυβέρνηση επιθυμεί τα ΑΕΙ να αποφασίζουν στο μέλλον για τον αριθμό των εισακτέων τους αλλά και τις βάσεις εισαγωγής στα προγράμματά τους, ενώ ανοίγει η χρηματοδότησή τους και σε άλλες πηγές, όπως δωρεές και πατέντες, από όπου, βέβαια, ήδη τα Ιδρύματα αντλούσαν κονδύλια.
Θα καθορίζεται, λοιπόν, σύμφωνα με τη διάταξη που μελετάει το Υπουργείο Παιδείας, από την αρχή της χρονιάς ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ από τις ίδιες τις διοικήσεις τους και σ’ αυτόν τον αριθμό θα προβλέπονται εκ των προτέρων και οι πιθανές μετεγγραφές, όπως και τα κριτήριά τους, κάτι που θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο θα διατηρεί δυνατότητες ελέγχου όλων των σχετικών αποφάσεων.
Ακόμα, αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των Ειδικών Λογαριασμών των ΑΕΙ στην κατεύθυνση της ευελιξίας τους.
Το επόμενο διάστημα, η εισαγωγή στα ΑΕΙ ενδέχεται να γίνεται κατόπιν ελέγχου. Στη βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η αποτροπή κρουσμάτων βίας ή βανδαλισμών μέσα στα ΑΕΙ, ενδεχομένως από εξωπανεπιστημιακούς εισβολείς.
Αλλαγές θα γίνουν και στα μεταπτυχιακά προγράμματα της χώρας στην κατεύθυνση της στήριξης και αυτονομίας τους, ενώ θα αυξηθούν οι αρμοδιότητες και θα στηριχθεί η Αρχή για τη Διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται στο μέλλον για τα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας θα λαμβάνονται μετά τη σύνταξη επιστημονικών ερευνών και με την εμπλοκή της ΑΔΙΠ σε συμβουλευτικό επίπεδο.
Έρχονται οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες σε κρίσιμες αναμετρήσεις για τη διοίκηση στα ανώτατα Ιδρύματα ή τις πρυτανικές εκλογές. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στόχος είναι να αποτελέσουν σύντομα την κύρια μέθοδο ψηφοφορίας σε περιόδους αλλαγής διοικήσεων, ανανέωσης θητειών κ.λπ.
Τράπεζα θεμάτων
Σε δεύτερο χρόνο, θα μελετηθεί το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της χώρας ενώ θα θεσπιστεί βαθμολογική βάση. Εξετάζεται, ακόμα, το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων.