Πέρασε ο Οκτώβριος και το πολυαναμενόμενο σύστημα διορισμών δεν ανακοινώθηκε ακόμα. Οι φήμες ότι ενδέχεται να υπάρξει πλαφόν στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας θέτει σε συναγερμό τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι άνθρωποι που επί δέκα και δεκαπέντε χρόνια οργώνουν την Ελλάδα θα πρέπει να προστατευτούν και να τους δοθεί προτεραιότητα στους διορισμούς.
Όπως έχει γίνει γνωστό, θα γίνουν 4.500 διορισμοί εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση, την επόμενη σχολική χρονιά 2019 – 2020, κάτι που έχει ήδη περιληφθεί στον προϋπολογισμό, επίσης, θα ακολουθήσουν διορισμοί 5.250 εκπαιδευτικών, τη σχολική χρονιά 2020 – 2021 και 5.250 εκπαιδευτικών, τη σχολική χρονιά 2021 – 2022.
Ο υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου, έχει δηλώσει ότι οι διορισμοί θα γίνουν με βάση την αναλογικότητα των αναγκών τόσο ως προς τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης όσο και ως προς τις ειδικότητες.
Έχει πει, ακόμα, ότι το σύστημα προσλήψεων θα στηρίζεται στο τρίπτυχο επιστημονικά κριτήρια – προϋπηρεσία – κοινωνικά κριτήρια.
Προτεραιότητα η προϋπηρεσία
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως θέση της ΔΟΕ είναι κυρίαρχο κριτήριο να αποτελούν η προϋπηρεσία και το βασικό πτυχίο. «Υπάρχουν αναπληρωτές που έχουν διδάξει δέκα και δεκαπέντε χρόνια και δεν πρέπει να χαθεί η προϋπηρεσία τους.
Ακούγεται πως θα υπάρξει «ταβάνι» να αναγνωριστούν ως 84 μήνες, ανεξάρτητα αν έχεις κάνει 100 ή 120 διδακτικούς μήνες», αναφέρει. Σχολιάζει πως αφού το σύστημα δεν ανακοινώθηκε μέσα στον Οκτώβριο, όπως είχε πει ο υπουργός, τότε ενδέχεται να γνωστοποιηθεί μετά από τις εκλογές των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια, που είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.
«Το κυρίαρχο κριτήριο για εμάς είναι η προϋπηρεσία, να μη χαθεί ούτε μια μέρα, όχι να μπει πλαφόν στους διδακτικούς μήνες», τονίζει ο κ. Μακράκης. Όπως λέει, οι αναπληρωτές μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή, γεγονός που επηρεάζει την οικογενειακή τους ζωή ενώ διαταράσσεται και η λειτουργία των σχολικών μονάδων.
«Σημείο αιχμής για εμάς είναι η αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας των συναδέλφων», σημειώνει. «Η πάγια θέση του κλάδου είναι ότι όλοι οι συνάδελφοι με μεγάλη προϋπηρεσία δεν μπορούν να μείνουν εκτός του συστήματος διορισμών και στα κριτήρια τα οποία θα ανακοινωθούν, το πρωτεύον πρέπει να είναι η προϋπηρεσία και ο χρόνος κτήσης του πτυχίου», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης.
Προφανώς, όπως λέει, θα μετρήσουν τα τυπικά προσόντα και τα κοινωνικά κριτήρια. Σημειώνει, όμως, πως «έχουμε ανθρώπους που εργάζονται επί 15 χρόνια ως αναπληρωτές, έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα και κινδυνεύουν να μείνουν από έξω από τους διορισμούς, αν ισχύσει ότι θα μπει πλαφόν στους 80 με 84 μήνες, όπως ακούγεται.
Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πολλοί έχουν 150 μήνες προϋπηρεσίας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα». Αναφέρει πως θα μπουν ασφαλιστικές δικλείδες από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το ΑΣΕΠ, που δεν είναι εύκολο να τις υπερκεράσει κανείς και να συμβαδίσει με τα δικά του δεδομένα. «Τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι και τα πιο θετικά», σημειώνει ο κ. Ρηγάκης.
Εκτιμά ότι το σύστημα θα ανακοινωθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου, «είναι αναγκασμένοι να το προχωρήσουν γιατί δεν προλαβαίνουν να κάνουν αλλιώς, έχουν ανακοινώσει 4.500 διορισμούς για του χρόνου, είναι μία διαδικασία που χρειάζεται, μεταξύ άλλων, επικύρωση από το ΑΣΕΠ, θέλει δέκα μήνες, έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει», σχολιάζει.