Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μπουλντόζες θα… μπουν τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόσο στο Ηράκλειο, όσο και στο Ρέθυμνο, σε τρία με τέσσερα χρόνια από σήμερα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για τις πολυπόθητες φοιτητικές εστίες.

Την περασμένη Παρασκευή, πέρασε από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος η διακήρυξη της πρώτης φάσης του έργου ΣΔΙΤ και αναμένεται το έργο να βγει στον «αέρα» τις αμέσως επόμενες βδομάδες.

Ο αρμόδιος αντιπρύτανης, κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, αναφέρει πως η επιλογή του αναδόχου είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια, στη συνέχεια θα εκπονηθούν οι μελέτες, θα εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες και οι εργασίες δε θα ξεκινήσουν πριν περάσουν τρία με τέσσερα χρόνια.

«Η πρόβλεψη είναι επισφαλής. Η δουλειά μας είναι να κάνουμε ένα σωστό βήμα κάθε φορά. Αυτή τη στιγμή η Σύγκλητος έκανε το πρώτο βήμα, η πρώτη φάση είναι η προεπιλογή του αναδόχου, θα γίνει μία μικρή λίστα με ως έξι υποψήφιους επενδυτές.

Στην πρώτη φάση το Πανεπιστήμιο ορίζει τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο ενδιαφερόμενος για να μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό και στη συνέχεια βαθμολογείται με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίσει για να δημιουργηθεί η μικρή λίστα των μέχρι έξι ενδιαφερομένων», εξηγεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κατοικίες του Ρεθύμνου θα περιλαμβάνουν 2.000 δωμάτια και μικρά διαμερίσματα και του Ηρακλείου 1.000.

Τα μονόκλινα- δίκλινα δωμάτια, 23 με 30 τετραγωνικών μέτρων, θα είναι 1.840 στο Ρέθυμνο και 723 στο Ηράκλειο. Ακόμα, θα δημιουργηθούν 120 διαμερίσματα των 42 τετραγωνικών στο Ρέθυμνο και 250 στο Ηράκλειο. Σημειώνεται πως θα είναι περισσότερα στο Ηράκλειο, λόγω της γειτνίασης και συνεργασίας με το ΙΤΕ, οπότε θεωρείται πως θα εξυπηρετούνται περισσότερα άτομα. Τέλος, θα γίνουν 30 διαμερίσματα των 90 τετραγωνικών μέτρων στο Ρέθυμνο και 30, επίσης, στο Ηράκλειο.

«Κάθε χρόνο και χειρότερα»

Ο κ. Σπανουδάκης
Ο κ. Σπανουδάκης

Ο κ. Σπανουδάκης τονίζει πως το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης στο Ρέθυμνο αλλά και το Ηράκλειο είναι κάθε χρόνο και χειρότερο. Δεν αφορά μονάχα, βέβαια, τους φοιτητές αλλά και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και τους μόνιμους κάτοικους των συγκεκριμένων πόλεων που δεν έχουν ιδιόκτητο σπίτι.

Σημειώνει πως χρειάζεται μία ισχυρή αναπτυξιακή παρέμβαση και μία αποφόρτιση των διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση.

«Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν την ίδια ώρα για να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση, η έλλειψη οικοδομικής δραστηριότητας, η αύξηση του αριθμού των φοιτητών, οι νέες μορφές ενοικίασης ακινήτων ,το αστικό πρόβλημα της πόλης δεν έχει ακόμα λυθεί και δε θα λυθεί στο άμεσο μέλλον. Πρέπει κάτι να γίνει και το Πανεπιστήμιο θα κάνει την παρέμβαση προς όφελος πρώτα του εαυτού του αλλά και της πόλης που το φιλοξενεί», σημειώνει ο κ. Σπανουδάκης.

Σε ερώτηση της «Π», απαντά πως ένα επίδομα για τους φοιτητές δε θα έλυνε το πρόβλημα, ίσως, μάλιστα, ανέβαζε ακόμα περισσότερο το ύψος των ενοικίων.

Αυτή τη στιγμή, το Ίδρυμα προσπαθεί να ανακαινίσει, να αναβαθμίσει τις υπάρχουσες εστίες στο Ρέθυμνο ενώ στο Ηράκλειο φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο 110 φοιτητές και αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά.