Οι γονείς των Καλλιτεχνικού και Μουσικού Σχολείων Ηρακλείου είχαν χθες συνάντηση με τον κ. Τερζάκη
Οι γονείς των Καλλιτεχνικού και Μουσικού Σχολείων Ηρακλείου είχαν χθες συνάντηση με τον κ. Τερζάκη

Μόλις τρεις μήνες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, άλλαξε ο τρόπος εισαγωγής στα Μουσικά Πανεπιστήμια.

Οι μαθητές των Μουσικού και του Καλλιτεχνικού Σχολείων Ηρακλείου δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις και ζητούν να δοθεί ενός χρόνου παράταση στην εφαρμογή της σχετικής απόφασης.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων πραγματοποίησαν σειρά κινητοποιήσεων για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην πλατεία Ελευθερίας ενώ χθες είχαν συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργο Τερζάκη.

Οι γονείς αναφέρουν πως η απόφαση για την εισαγωγή στα Μουσικά Πανεπιστήμια είναι θετική αλλά άκαιρη και θεωρούν πως αν εφαρμοστεί φέτος θα φανεί ότι είναι απέτυχε.

Στο πλευρό των συλλόγων τάσσεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι γονείς τονίζουν πως «καταδικάζουμε τη νέα ΚΥΑ 50025/2018 και την εγκύκλιο 53883/4, όπου τίθενται χιλιομετρικοί περιορισμοί στη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία μας, κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών αυτών των σχολείων.

Η νέα ΚΥΑ δεν παίρνει υπόψιν ότι τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία εξυπηρετούν πολλούς Δήμους, οι μαθητές έχουν επιπλέον ώρες και μεταφέρουν καθημερινά εξοπλισμό». Σύμφωνα με τους χιλιομετρικούς περιορισμούς για να δικαιούται δωρεάν μεταφορά ένας μαθητής του Καλλιτεχνικού Σχολείου, θα πρέπει η κατοικία του να απέχει από το σχολείο 3.000 μέτρα αν είναι μαθητής Γυμνασίου και 5.000 αν είναι Λυκείου.

Αυτά τα χιλιόμετρα αποκλείουν αρκετές περιοχές μαθητών που φοιτούν στο Καλλιτεχνικό Σχολείο. Για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου που δεν μεταφέρουν βαριά και ογκώδη όργανα ο χιλιομετρικός περιορισμός που τίθεται για να έχουν δωρεάν μεταφορά είναι τα 1500 μέτρα.

Μόνο οι μαθητές που μεταφέρουν ογκώδη όργανα έχουν δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς χωρίς χιλιομετρικούς περιορισμούς, οι οποίοι ωστόσο δεν αποτελούν την πλειοψηφία. «Απαιτούμε τη μη εφαρμογή του νόμου της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την εισαγωγή στα Μουσικά Πανεπιστήμια το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, η οποία μπήκε σε εφαρμογή τρεις μήνες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο τρόπος που προτείνει η κυβέρνηση πρόκειται να αδικήσει τους μαθητές, καθώς καλούνται να εξεταστούν σε νέα αντικείμενα και ύλη, η οποία δεν διδάσκεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν υπάρχουν καν εγχειρίδια μελέτης. Τέτοια μαθήματα είναι η «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία», ενώ επιπλέον μαθήματα όπως η “Ιστορία της Μουσικής” δεν διδάσκεται με καθορισμένη ύλη.

Αντίστοιχα το μάθημα “Μορφολογία” διδάσκεται μόνο στη Β΄Λυκείου στα Μουσικά Σχολεία για μια ώρα τη βδομάδα, ενώ η “Μουσική Τεχνολογία” είναι μάθημα επιλογής που συνήθως δεν διδάσκεται λόγω έλλειψης καθηγητή», τονίζουν.

Συγκεκριμένα, διεκδικούν την κατάργηση της νέας ΚΥΑ, τη δημιουργία δημόσιου φορέα μετακίνησης των μαθητών με ασφαλή μέσα και ειδικευμένο προσωπικό. Οι γονείς ζητούν να μην εφαρμοστεί φέτος με τον συγκεκριμένο τρόπο η εισαγωγή των μαθητών στα τμήματα Μουσικών Σπουδών.

Διεκδικούν εγχειρίδια μελέτης με συγκεκριμένη ύλη για όλους τους υποψήφιους, απόλυτα ειδικευμένους εκπαιδευτικούς σε όλα τα εξεταζόμενα αντικείμενα στα σχολεία και η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης της προετοιμασίας των μαθητών στα εξεταζόμενα αντικείμενα, αποκλειστικά δωρεάν στο δημόσιο σχολείο, με πρόσληψη εκπαιδευτικών.