Επί δώδεκα χρόνια τα κενά στα σχολεία καλύπτονταν αποκλειστικά και μόνο με αναπληρωτές, την στιγμή που οι συνταξιοδοτήσεις των μονίμων έδιναν και έπαιρναν.
Αυτό το καλοκαίρι, όμως, θα είναι διαφορετικό και οι 11.700 διορισμοί που θα γίνουν στη γενική εκπαίδευση θα δώσουν άλλο «αέρα» στα σχολεία. Το θέμα που προκύπτει τώρα και πρέπει να λυθεί σύντομα είναι η κατανομή των θέσεων, πόσοι φιλόλογοι, μαθηματικοί, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί θα διοριστούν και σε ποιες περιφερειακές ενότητες.
Σημειώνεται πως τη φετινή χρονιά οι συνταξιοδοτήσεις έπιασαν ταβάνι και ξεπέρασαν τις 8.000 στις δύο βαθμίδες.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ζητά η κατανομή να γίνει με βάση την κατανομή των προσλήψεων αναπληρωτών ετησίως, η οποία δείχνει και τις ανάγκες ανά βαθμίδα. Ενδεικτικά, το 2020-2021 έγιναν 28.699 προσλήψεις αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια και 18.072 στη δευτεροβάθμια.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ) εκτίμησε ότι οι διορισμοί θα κινηθούν οριακά ακόμα και κάτω από 3.500 και η κάλυψη των κενών κοντά στο 50% και κάλεσε τη ΔΟΕ να παρέμβει. Όπως τονίζει ο ΠΑΣΑΔ, αν δεν πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί, τον Ιούνιο του 2022 τα οργανικά κενά των δασκάλων θα ξεπεράσουν τα 8.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, στα Χανιά χρειάζονται 208 δάσκαλοι, στο Ρέθυμνο 125, στο Ηράκλειο 379 και στο Λασίθι 120.
Νωρίτερα εξάλλου, η Ομάδα Αναπληρωτών Δασκάλων ανέφερε ότι «ακούγονται φήμες» που θέλουν λιγότερους διορισμούς δασκάλων ΠΕ70 και ζητά να γίνει δίκαιη κατανομή με βάση τα οργανικά κενά.
«Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως ευσταθούν φήμες και διαρροές για αριθμό δασκάλων (ΠΕ70) κάτω των 4.000, όταν τα οργανικά κενά του συγκεκριμένου κλάδου για διορισμούς που επίσημα αναγνωρίζει το κράτος είναι 6.400».
Και καταλήγει: «Καλούμε το Υπουργείο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει σε δίκαιη και αιτιολογημένη κατανομή χωρίς να αδικήσει τον κλάδο των δασκάλων (ΠΕ70)».
«Σίγουρα, μετά από δώδεκα χρόνια αδιοριστίας οι προσλήψεις είναι μια ανάσα για το δημόσιο σχολείο», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώγος Μακράκης. Όπως λέει, ακόμα και αυτές οι θέσεις δεν αρκούν, ούτε πανελλαδικά ούτε σε τοπικό επίπεδο, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.
Χρειάζεται να ακολουθήσουν και άλλοι διορισμοί και να επιστρέψουμε στα προ του 2010 δεδομένα, όταν με κάθε συνταξιοδότηση είχαμε και έναν διορισμό.
Στο Ηράκλειο, οι ανάγκες είναι μεγάλες, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη. Φέτος, οι αναπληρωτές στο Ηράκλειο, στην γενική αγωγή αλλά και το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, έφτασαν τους 1500.
Όλοι ελπίζουν να μην έχουμε κάλυψη των κενών φάση- φάση, δηλαδή καθόλη την διάρκεια της χρονιάς.
Φυσικά, θέλουν να ολοκληρωθούν οι διορισμοί πριν χτυπήσει το κουδούνι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», κ. Χρήστος Ντρουμπογιάννης, αναφέρει πως οι οργανικές θέσεις είναι 600, αλλά πρέπει να αυξηθούν γιατί οι ανάγκες είναι περισσότερες.
Από αυτές, οι 120 θέσεις αφορούν σε νηπιαγωγούς.
Όπως λέει, είναι θετικό το γεγονός ότι οι διορισμοί θα γίνουν σε μία και όχι σε δύο φάσεις ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί μικρότερος αριθμός.
Ο στόχος είναι μέχρι τέλος Ιουλίου να έχει γίνει γνωστή η κατανομή και τον Σεπτέμβριο να βρίσκονται στις θέσεις τους οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί.