Ο Κωνσταντίνος Κριτζάς

Μπορεί να «έφυγε» πριν από λίγους μήνες, όμως η φωτιά που άναψε με τη δική του φλόγα δε θα σβήσει ποτέ. Ο Κωνσταντίνος Κριτζάς, ο σημαιοφόρος του 3ου Λυκείου Ηρακλείου που είχε συγκινήσει όλη την χώρα με το παράδειγμά του, μένει ζωντανός στο μυαλό και την καρδιά των συμμαθητών , των καθηγητών αλλά και όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά ή να παρακολουθήσουν την πορεία του.

Ήταν αναγκασμένος από μικρή ηλικία να χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο, οι γιατροί του είχαν δώσει «προθεσμία» να ζήσει ως τα 12, όμως, κατάφερε να κάνει πράξη το όνειρό του, να περάσει στη Νομική Αθηνών και να φοιτήσει ως το δεύτερο έτος. Κάπου εκεί κόπηκε και το νήμα της ζωής του. Δεν πρόλαβε να ζήσει όσα είχε ποθήσει, ωστόσο, κατάφερε να αφήσει πίσω του μία μοναδική παρακαταθήκη.

Η μητέρα του, κ. Λία Κριτζά, μιλά στην «Π» για την κληρονομιά του γιου της και η καθηγήτρια του σχολείου, κ. Αλκυόνη Μοσχίδου, εξηγεί το σκοπό της ημερίδας που αφιερώνεται στη μνήμη του και πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο 11 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του σχολείου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα βραβευτούν δύο οικογένειες από το Ηράκλειο, η μία αφορά γνωστή περίπτωση κοριτσιού που είχε ζήσει για χρόνια στη ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ, καθώς και η οικογένεια του κ. Ελευθέριου Μαχαίρα. Οι δύο οικογένειες  ανέλαβαν παιδιά με αναπηρία και το παράδειγμά τους θα αποτελέσει ένα τεράστιο μάθημα για τους μαθητές και όσους παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Η καθηγήτρια, κ. Αλκυόνη Μοσχίδου
Η καθηγήτρια, κ. Αλκυόνη Μοσχίδου

«Ήταν το στήριγμά μου»

«Ο Κωνσταντίνος ήταν εκείνος που αποτέλεσε το στήριγμα όλων όσοι κινούμασταν γύρω του. Μας άφησε τεράστια παρακαταθήκη και είναι κάτι που συνεχίζεται. Έδινε φοβερά παραδείγματα ζωής και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το εγκαταλείψεις», αναφέρει η μητέρα του Κωνσταντίνου στην «Π».

Σημειώνεται πως, εκτός από την ερχόμενη ημερίδα, η Νομική έχει επικοινωνήσει με την οικογένεια Κριτζά και προγραμματίζει μία κίνηση στη μνήμη του. Η κ. Κριτζά περιγράφει πως ο γιος της κινείτο με καροτσάκι από την Ε’ Δημοτικού, ήταν επιθυμία του να παρελάσει, μαθητής ακόμα στο 24ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου.

Η μητέρα του αναφέρει πως, σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα, του έδιναν χρόνο ζωής ως 12 ετών, όμως, ο Κωνσταντίνος συνέχιζε να αγωνίζεται και να δίνει παράδειγμα με τη στάση του ως τα 20 του χρόνια. «Πάντα, η λατρεία του ήταν η σημαία, την οποία, τελικά, τη σήκωσε», αναφέρει η μητέρα του.  Η κ. Κριτζά, η οποία έχει έναν ακόμα γιο, ηλικίας 27 χρονών, μίλησε στα παιδιά του σχολείου, βιντεοσκόπησαν το μήνυμά της και θα παρουσιαστεί στην ημερίδα.

Ο Κωνσταντίνος Κριτζάς, ο σημαιοφόρος του 3ου Λυκείου Ηρακλείου που είχε συγκινήσει όλη την χώρα με το παράδειγμά του
Είχε χαρακτηριστεί ως ο σημαιοφόρος της καρδιάς μας, ο Κωνσταντίνος Κριτζάς «έσβησε» σε ηλικία 20 ετών

«Είχα δακρύσει με τον Κωνσταντίνο»

Δεν του είχε κάνει μάθημα αφού πρόσφατα εντάχθηκε στο δυναμικό του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, όμως, τον είχε θαυμάσει όταν εκείνος υπήρξε σημαιοφόρος του σχολείου. «Είχα δει τον Κωνσταντίνο και είχα δακρύσει. Μου έδωσε πολλές ελπίδες τότε», αναφέρει η καθηγήτρια του σχολείου, φιλόλογος και οικονομολόγος, κ. Αλκυόνη Μοσχίδου.

Η οικογένεια μέσα από τα μάτια της μικρής Ρουμπίνης
Η ίδια έχει ένα παιδί με αναπηρία, η οικογένειά της, εξάλλου, παρουσιάζεται στην αφίσα της ημερίδας. Η ζωγραφιά είναι της μεσαίας κόρης της, όταν ήταν 8 χρονών.

«Η ζωγραφιά της Ρουμπίνης που με τόση αγάπη έκανε, βρήκε το χώρο της και το σκοπό της», αναφέρει η κ. Μοσχίδου.

Όπως εξηγεί, σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστεί η ειδική οικογένεια, γονείς, αδέλφια, σύζυγοι που  είτε βοηθούν το μέλος της οικογένειάς τους να αναδειχθεί ή το καταποντίζουν.

Στις ομιλίες, θα παρουσιαστούν και οι δύο εκδοχές.  «Όταν η οικογένεια πιστεύει στο άτομο με αναπηρία, εμπνέεται ,  το θαυμάζει ,  αυτό περνάει στους γύρω του», περιγράφει η καθηγήτρια του σχολείου.

Το 3ο Λύκειο Ηρακλείου και η καθηγήτρια, κ. Μικαέλα Παπαδάκη είχε έρθει σε επαφή με τον γνωστό τραγουδοποιό, κ. Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος έγραψε ένα κομμάτι στη νοηματική γλώσσα. Σημειώνεται ότι στο σχολείο υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών με προβλήματα ακοής.

 

Στη μνήμη του

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται ημερίδα με θεματικό κέντρο την «Ειδική» Οικογένεια. Η εκδήλωση αφιερώνεται στον Κωνσταντίνο Κριτζά, σημαιοφόρο του 3ου ΓΕΛ, που «έφυγε» νωρίς. Toερχόμενο Σάββατο 11 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί με 2 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, Δημοκρατίας 12 , θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου με πρωταγωνιστές τις οικογένειες που φροντίζουν μέλη τους με αναπηρία.

Αξιόλογοι επιστήμονες, μαθητές, γονείς θα «ανέβουν» στο βήμα και θα απευθυνθούν στο κοινό του Ηρακλείου προσεγγίζοντας το ζήτημα πολύπλευρα. Σκοπός του προγράμματος αλλά και της ημερίδας είναι το κοινό να γνωρίσει αυτές τις οικογένειες, να γνωρίσει τη δύναμή τους και να εμπνευστεί απ’ αυτήν. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ειδική» Οικογένεια πραγματοποιήθηκε από ομάδα παιδιών και καθηγητών του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου τη σχολική χρονιά 2018-2019.

Η είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Κριτζά
Η είδηση του θανάτου είχε σκορπίσει θλίψη στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο

Κέντρο αναφοράς του προγράμματος ήταν η οικογένεια που φροντίζει μέσα στους κόλπους της ένα άτομο με αναπηρία. Το άτομο μπορεί να είναι το παιδί, ο μπαμπάς ή η μαμά. Σε κάθε περίπτωση η οικογένεια αντιμετώπισε τη διαφορετικότητα. Έκανε το μέλος της ισάξιο.

Οι μαθητές στα πλαίσια του προγράμματος είχαν βιωματικές εμπειρίες, όπως για ένα απόγευμα «έγιναν» μέλη κάποιων «ειδικών» οικογενειών ζώντας την καθημερινότητά τους, ζωγράφισαν με το στόμα, έκαναν συνεντεύξεις, έγραψαν κείμενα και ποιήματα, δημιούργησαν εικαστικά έργα.

Σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα δεν επεδίωξε να εστιάσει σε αισθήματα οίκτου και συμπόνιας. Αντίθετα οι μαθητές μέσα από τη γνωριμία τους με αυτές τις οικογένειες, μέσω του προγράμματος, και οι πολίτες του Ηρακλείου, μέσω της Ημερίδας, θα ανακαλύψουν έναν κόσμο με βαθιά αξιοπρέπεια, σεβασμό και υπερηφάνεια.

Σκοπός της Ημερίδας είναι να προσεγγίσει το ζήτημα επιστημονικά αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό του Ηρακλείου σε ζητήματα πρακτικά, που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους.  Στην 1η Ημερίδα για την «Ειδική» Οικογένεια θα μιλήσουν οι γιατροί Μ. Σπανάκη, Μ. Αναστασάκη,  η παιδοψυχολόγος Ε. Καρτσωνάκη, ο λογοθεραπευτής Γ. Μηλαθιανάκης, η καθηγήτρια Α. Μοσχίδου, ο Καθηγητής θεατρολογίας Μ. Σειραγάκης με θέμα: Η αναπηρία ως ενοχή των ενηλίκων: Ο Μικρός Έγιολφ του Ίψεν και η Σταχτιά Γυναίκα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου., ο κριτικός κινηματογράφου Ν. Τσαγκαράκης θα αναλύσει την ταινία Το αριστερό μου πόδι, τέλος ο ηθοποιός-τραγουδιστής Γ. Ζουγανέλης θα μιλήσει για την εμπειρία του.

Την Ημερίδα θα χαιρετήσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, καθηγητής Ιατρικής, Γενετιστής. Ανάμεσα στους ομιλητές (ιντερλούδια) τα παιδιά του 3ου ΓΕΛ θα παρουσιάζουν τα επιτεύγματά τους.

Συνεργασίες πραγματοποιήθηκαν με το Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του ΤΕΙ Κρήτης, με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, με το 1o Λύκειο Ηρακλείου (Καπετανάκειο), με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Ηρακλείου.