Διαρματυρία μαθητών Εσπερινού
Από προηγούμενη κινητοποίηση των μαθητών του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου

Μετά από δεκαετίες, αφού έχουν κάνει παιδιά, εγγόνια, εργάζονται, επιστρέφουν στα θρανία για να διεκδικήσουν το όνειρό τους, ένα όνειρο που θεωρούν ότι το Υπουργείο Παιδείας το πυροβολεί!

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των Εσπερινών Λυκείων τάσσονται κατά της εξομοίωσης της βάσης εισαγωγής των Εσπερινών με των Ημερησίων Λυκείων, κάτι που θα ισχύσει για πρώτη φορά από φέτος.

Μπεζιρτζόγλου
Η διευθύντρια του σχολείου, κ. Ελένη Μπεζιρτζόγλου

Η διευθύντρια του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου, κ. Ελένη Μπεζιρτζόγλου, αναφέρει πως η αλλαγή ήρθε στη μέση της χρονιάς και αδικεί τους μαθητές των Εσπερινών σχολείων.

Δεν μπορεί να μπαίνουν στον ίδιο παρανομαστή οι μαθητές των ημερησίων και των εσπερινών Λυκείων. «Οι μαθητές μας δεν πάνε φροντιστήριο, πάνε στο φροντιστήριο τα παιδιά τους», λέει χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωσή του, το 15μελές συμβούλιο Εσπερινού ΓΕ.Λ και Επιτροπή Αγώνα για την Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής του Εσπερινού ΓΕΛ Ηρακλείου αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «να επισημάνουμε μάλιστα, ότι ένα τέτοιος νόμος, όπως ο 4777/21 που αφορά μεταξύ άλλων, και στην ενιαία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε), θέτει απαγορευτικούς φραγμούς και εξισώνει τις απαιτήσεις για την εισαγωγή των εργαζόμενων μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αυτές των μαθητών των Ημερήσιων Λυκείων, οι οποίοι  εκκινούν από ένα πιο προνομιακό υπόβαθρο.

Πρώτιστο μέλημα του Υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να αποτελεί η διαμόρφωση εκείνου του πανεπιστημιακού δυναμικού που θα συμβάλλει στην απελευθέρωση των δημιουργικών ιδιοτήτων και δυνατοτήτων των ανθρώπων και, κατά συνέπεια, στην πρόοδο των κοινωνιών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η εξασφάλιση της δια βίου μάθησης μέσω νέων θεσμών της δημόσιας εκπαίδευσης έτσι ώστε κάθε εργαζόμενος, ανεξαρτήτως ηλικίας, να παρακολουθεί τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις στο τομέα του, να ανανεώνει τις γνώσεις του και τις επαγγελματικές του ικανότητες. Έτσι, θα πάψει το φαινόμενο της «αποειδίκευσης» που οδηγεί στην ανεργία, στην περιθωριοποίηση και στην αχρήστευση σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού.»

Οι μαθητές ζητούν την εξαίρεσή τους από τη σχετική εξομοιωτική διάταξη, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εξαίρεση η οποία θα επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία. Οι μαθητές και οι οργανώσεις έχουν περισσότερα μέσα για να ακουστεί η φωνή τους. Ίσως μάλιστα αυτή να είναι και η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται: η δυνατότητα της κάθε κοινωνικής ομάδας να εκφραστεί και να εισακουστεί.