Με τρεις μνηστήρες προχωράει, μέχρι στιγμής, η προεκλογική «μάχη» για τις πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ακόμα, όμως, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ξεκαθαρίσει το πώς θα γίνουν οι εκλογές, αφού είναι σαφέστατα στις προθέσεις της πολιτικής του ηγεσίας να επανέρθει η λογική των ενιαίων σχημάτων και όχι των αυτόνομων υποψηφιοτήτων. Δηλαδή, το Υπουργείο θέλει στις εκλογές να «κατέβουν» οι υποψήφιοι πρυτάνεις με τους αντιπρυτάνεις τους και όχι ξεχωριστά.
Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα, οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα προκηρυχθούν τον ερχόμενο Μάιο και οι κάλπες θα στηθούν τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο νέος πρύτανης θα αναλάβει καθήκοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και η θητεία του θα είναι πενταετής.
Το τελευταίο διάστημα τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του πρύτανη είναι του σημερινού πρύτανη, καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Παναγιώτη Τσακαλίδη, του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος, καθηγητή Γιώργου Κοντάκη, και του προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινού, ο οποίος έχει διατελέσει και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ιδρύματος.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσακαλίδης υπήρξε αντιπρύτανης του κ. Οδυσσέα Ζώρα, από το Μάρτιο του 2017, όταν αποχώρησε από το σχήμα ο καθηγητής Γιώργος Τσιρώνης, και ανέλαβε χρέη πρύτανη τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και ο κ. Ζώρας παραιτήθηκε από τη θέση του για να γίνει πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Επίσημα, κανείς από τους τρεις καθηγητές δεν έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να κατέβει στις εκλογές, ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα που θα πλαισιώσουν τις υποψηφιότητές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, αν και είναι απαραίτητο το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει πρώτα τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα διενεργηθούν οι ερχόμενες εκλογές.
Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2015, οι υποψήφιοι για τη θέση του πρύτανη ήταν οι κ.κ. Οδυσσέας Ζώρας, Ελένη Παπαδάκη και Αντώνης Χουρδάκης, οι δύο πρώτοι έφτασαν στον δεύτερο γύρο με τον κ. Ζώρα να κόβει τότε το νήμα.
Στο πλευρό του, ο κ. Ζώρας είχε τους σημερινούς αντιπρυτάνεις, κ.κ. Ιωάννη Καρακάση και Κωνσταντίνο Σπανουδάκη, καθώς και τον κ. Τσιρώνη.
Φαίνεται πως η Ιατρική Σχολή δύσκολα λείπει από την εκλογική διαδικασία και αυτή τη φορά θα την εκπροσωπήσει ο κ. Κοντάκης. Η υποψηφιότητα του κ. Καλοκαιρινού είναι η μόνη που μέχρι στιγμής ακούγεται από τα Τμήματα του Ρεθύμνου.
Όπως και να έχει, πάντα οι υποψήφιοι φροντίζουν να έχουν στο πλευρό τους άτομα και από τις δύο πόλεις.
Οι προθέσεις του Υπουργείου
Η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, έχει δηλώσει πως ο τρόπος διεξαγωγής των πρυτανικών εκλογών θα αλλάξει. Μεταξύ άλλων, έχει αναφέρε:
«Η διοίκηση των Ιδρυμάτων είναι καίριας σημασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάζουμε την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των πρυτανικών Αρχών. Θεωρώ κρίσιμη την εκλογή με ενιαίο ψηφοδέλτιο, προκειμένου να μην παρατηρούνται τα προβλήματα διοίκησης που απορρέουν από την εκλογή πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια.
Φανταστείτε τις δυσκολίες και τις δυσλειτουργίες που θα προέκυπταν από την πιθανή ανάδειξη ενός υπουργού Οικονομικών διαφορετικού κόμματος και ιδεολογίας από τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, δρομολογούμε την πρόβλεψη της ψηφοφορίας μέσω ηλεκτρονικής κάλπης».
Ερωτηματικά παραμένουν ποια θα είναι η εκλογική δύναμη των μελών ΔΕΠ, η συμμετοχή του υπόλοιπου προσωπικού των ΑΕΙ, τι θα συμβαίνει σε περίπτωση που κάποιος από την πρυτανική Αρχή υποβάλει την παραίτησή του και μία σειρά άλλων ζητημάτων στα οποία το Υπουργείο καλείται να δώσει απαντήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Εκτός από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, εκλογές θα γίνουν το επόμενο διάστημα και στα εξής Ιδρύματα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πατρών και Ιόνιο Πανεπιστήμιο.