Ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής
Ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής

Η τηλεημερίδα που διοργάνωσε χθες ο ΠΣΑΤ για τις συνέπειες της πανδημίας στον ελληνικό Αθλητισμό περιλάμβανε αρκετά ενδιαφέρουσες ομιλίες και τοποθετήσεις.

Αρχικά ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε: «Γίνεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να μένει ένα μέρος του Αθλητισμού ανοιχτό. Η κυβέρνηση κινείται με βάση και την εμπειρία από το πρώτο lockdown και με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων».

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, απέφυγε να απαντήσει για το πότε θα έχουν την δυνατότητα οι αθλητές να επιστρέψουν στις προπονήσεις, δίνοντας και την οπτική των γιατρών: «Οι επιστήμονες όταν τους λέμε να ανοίξει ο αθλητισμός μας απαντούν: Καταλαβαίνουμε τους αθλητές που μένουν εκτός του φυσικού τους χώρου, αλλά σκεφτείτε και εσείς τον γιατρό που έχει μόνο μία θέση στη ΜΕΘ και παλεύει να σώσει ασθενείς».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Τσακρής προσπάθησε να εξηγήσει γιατί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού Αθλητισμού παραμένει κλειστό, την ώρα που πολλές χώρες στην Ευρώπη δεν έχουν σταματήσει την αθλητική τους δραστηριότητα. «Προφανώς οι άλλες χώρες έχουν καλύτερα υγειονομικά συστήματα από μας κι έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Η Ελλάδα είναι αυτή την εποχή μπροστά στο πρόβλημα της πίεσης που δέχεται το δικό της σύστημα. Έχει δείξει πολύ καλά δείγματα ο Αθλητισμός γι’ αυτό κι άνοιξαν οι προπονήσεις σε SL2 και Volley League» τόνισε ο κ. Τσακρής και συμπλήρωσε ότι η επιστροφή ενός αριθμού φιλάθλων στα γήπεδα, αποκλείεται να γίνει πριν από την Άνοιξη.

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, έθεσε μια σειρά από καίρια ερωτήματα στον εκπρόσωπο της Επιτροπής λοιμωξιολόγων : «Πόσο θα επιβαρυνθεί, το όχι τόσο δυνατό ΕΣΥ, από το άνοιγμα του Αθλητισμού, όταν εκατομμύρια Έλληνες σε σχέση με τις κάποιες δεκάδες ανθρώπων-αθλητών, καθημερινά κυκλοφορούν σε δουλειές, μαγαζιά, τράπεζες;

Στόχος και όνειρο όλων είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά πώς θα συναγωνιστούν οι ελληνικές ομάδες άλλα σύνολα, που ήδη προπονούνται και κάνουν πρωταθλήματα ενώ το νερό είναι πολύ κακός παράγοντας μετάδοσης του κοροναϊού, όπως έχει πει και ο ΠΟΥ; Κινδυνεύει περισσότερο η πισίνα με 40-50 άτομα σε ανοιχτό χώρο και μέσα στο νερό; Θα χάσουμε παιδιά και καταδικάζετε χιλιάδες αθλητές και σωματεία».

Ο κ. Τσακρής απάντησε χαρακτηριστικά: «Αυτό που έχει πάει πίσω τον Αθλητισμό είναι η αύξηση της κινητικότητας στην καθημερινότητα και οι κινήσεις πρέπει να γίνουν βήμα-βήμα. Προσωπικά πιστεύω ότι με τα πρωτόκολλα μπορεί σιγά σιγά να δοθεί προτεραιότητα στον επαγγελματικό και όχι μόνο Αθλητισμό».

Τέλος, την αναγκαιότητα να προνοήσει η Πολιτεία για τον έγκαιρο εμβολιασμό των αθλητών και αθλητριών των Εθνικών ομάδων επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης.

Στην ημερίδα του ΠΣΑΤ συμμετείχαν ακόμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) Σπύρος Καπράλος, πρόεδροι Ομοσπονδιών, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Εύη Μωραϊτίδου, εκπρόσωποι Συνδέσμων Προπονητών και Παικτών, καθώς και των Ομοσπονδιών Διαιτησίας.