Το νέο ταρτάν θα «απογειώσει» το Στάδιο Ελευθερίας
Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση του ταρτάν στο στάδιο Ελευθερίας

Αρχές του καλοκαιριού του 2026 αναμένεται να παραδοθεί στα αθλητικά σωματεία του Ηρακλείου και σε όλους τους αθλούμενους πολίτες, το Στάδιο Ελευθερίας, το οποίο από την προσεχή Τρίτη 24 Φεβρουαρίου κλείνει προκειμένου να τοποθετηθεί ο νέος ελαστικός συνθετικός τάπητας.

Ένα έργο ύψιστης σημασίας για τη λειτουργικότητα του ιστορικού σταδίου που έμοιαζε με …γιοφύρι της Αρτας, παίρνει σάρκα και οστά, ανακουφίζοντας τους αθλητές και τις αθλήτριες που δικαιολογημένα είχαν αγανακτήσει με τα χάλια του υπάρχοντος ταρτάν και τις τεράστιες αστοχίες της προηγούμενης επένδυσης.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι από την Τρίτη 24/2, ξεκινούν οι εργασίες αντικατάστασης του ταρτάν. Παρ’  ότι δεν έχουμε ακόμα στα χέρια μας τη μελέτη, πιστεύω ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού, το ανώτατο δηλαδή σε ένα τετράμηνο από σήμερα. Αυτό είναι βέβαια κάτι που θα εξαρτηθεί και από τον καιρό γιατί ορισμένες εργασίες επηρεάζονται από πιθανές βροχές», τονίζει στο patris.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου, Μηνάς Καπετανάκης.

Ο πρόεδρος του ΕΑΚΗ κ. Καπετανάκης

Ανάδοχος εταιρεία του έργου είναι η Lydakis Construction και την επίβλεψή του θα έχει το Υπουργείο Αθλητισμού. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Καπετανάκης, τόσο ο ίδιος που είναι πολιτικός μηχανικός όσο και ο αντιπρόεδρος του ΕΑΚΗ κ.Κώτης ως αρχιτέκτονας, θα παρακολουθούν από κοντά έστω και ανεπίσημα την εξέλιξή του.

«Το νέο ταρτάν πληροί τις πλέον σύγχρονες και ανώτερες προδιαγραφές, εναρμονισμένες με αυτές του ΣΕΓΑΣ. Συνεπώς αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες, το Στάδιο θα μπορεί να φιλοξενεί διοργανώσεις Πανελληνίου επιπέδου τουλάχιστον, όπως γινόταν παλαιότερα και φυσικά οι αθλητές θα απολαμβάνουν τις προπονήσεις τους», δηλώνει ο κ. Καπετανάκης και αναφέρεται στις εργασίες που θα γίνουν:

«Πρέπει να σημειωθεί ότι θα ξηλωθεί ουσιαστικά όλο το υπάρχον σφήνωμα, από το μπετόν κτλ. Εκεί θα τοποθετηθεί νέα υπόβαση, βάση και ασφαλτικό πριν υποδεχθεί τον νέο τάπητα. Ο κόσμος να είναι ήσυχος ότι όποιες αστοχίες είχαν υπάρξει στο παρελθόν, δεν πρόκειται να εμφανιστούν ξανά».

Σε άριστη κατάσταση το Στάδιο

Η αντικατάσταση του ταρτάν στο Στάδιο Ελευθερίας, θα …σβήσει το τελευταίο (αλλά σίγουρα πολύ σημαντικό) ψεγάδι της εγκατάστασης και θα τελειοποιήσει την εικόνα του, σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκη.

«Το Στάδιο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, αν εξαιρέσουμε το ταρτάν καθώς έχουν γίνει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις. Μάλιστα έχει ανανεωθεί και η άδεια λειτουργίας του. Ετσι λοιπόν, μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του νέου τάπητα, θα έχουμε συνολικά μια εξαιρετική αθλητική εγκατάσταση, χωρίς προβλήματα. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το βασικό Στάδιο φιλοξενίας αγωνισμάτων στίβου στο Ηράκλειο μιας και το Παγκρήτιο χρησιμοποιείται πλέον κυρίως για ποδόσφαιρο. Είναι ένα Στάδιο σε πάρα πολύ καλή θέση, μέσα στον αστικό ιστό που εξυπηρετεί όλα τα τοπικά σωματεία στίβου και είναι γνωστό ότι λόγω της θέσης του ευνοεί τις καλές επιδόσεις στις ρίψεις».

Το ιστορικό του πολύπαθου έργου

Οκτώβριο του 2020 δόθηκε προς χρήση το ανακαινισμένο στάδιο με πολλές φανφάρες, και μέσα σε 6 μήνες το ταρτάν άρχισε να ξεκολλά και να ανοίγονται τρύπες, να υπάρχουν τραυματισμοί αθλητών, το ΕΑΚΗ να μην αφήνει αθλητές και συλλόγους να προπονούνται και να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατούσε, μέχρι και οι ίδιοι να συνειδητοποιήσουν την μεγάλη καταστροφή.

Το ταρτάν που έχει τοποθετηθεί είναι πολύ λεπτό (γιατί άραγε;) και με την χρήση που υπήρχε, ξεκολλούσε σε συνδυασμό με την υγρασία που με την ζέστη έβγαινε στην επιφάνεια.

Έτσι αναγκάζεται η εταιρεία που το τοποθέτησε, να προχωρά κατά καιρούς σε μπαλώματα.

Σωματεία και  ΕΑΚΗ να ζητούν την ολική αντικατάστασή του με τις σωστές προδιαγραφές τον Μάιο του 2021. Ο εργολάβος όμως έριχνε τις ευθύνες στην ΓΓΑ και υποστήριζε ότι έκανε το έργο σύμφωνα με ό,τι είχε υπογράψει.

Η ΓΓΑ αντέδρασε και ανέθεσε  να γίνει πραγματογνωμοσύνη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τον Φεβρουάριο του 2022, τα αποτελέσματα πήγαν στην ΓΓΑ η οποία, όπως ανακοίνωσε, έδωσε  εντολή στην Ανάδοχο Εταιρεία για αποκατάσταση των κακοτεχνιών στο ταρτάν του Σταδίου Ελευθερίας. Η εταιρεία δεν το έκανε και κηρύχθηκε έκπτωτη.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή στο ΕΑΚΗ, 20 Μαΐου 2022 έκανε γνωστή την απόφαση έκπτωσής της «ALPHA ERGOSPORT Α.Ε» από το έργο «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου – Στάδιο Ελευθερίας – Αντικατάσταση του Ελαστικού Συνθετικού Τάπητα του Στίβου».

12 Σεπτεμβρίου 2024 ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Βρούτσης ανακοίνωσε την δημοπράτηση της ανακατασκευής τέλη Οκτωβρίου 2024. Στις 21 Μαρτίου 2025 υπεγράφη η ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αθλητισμού, με ακόμη μεγαλύτερο προϋπολογισμό (1.168.314,00 €) κατόπιν βγήκε ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός, για την ανάθεση του έργου.