Ο Τεντόγλου

Με τρομερό άλμα στην 6η και τελευταία του προσπάθεια (8.36μ) ο Κινέζος Γουάνγκ «έκλεψε» το χρυσό μετάλλιο από τον Μίλτο Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον. Μέχρι τότε ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο κατείχε την πρώτη θέση με 8.32μ (5η προσπάθεια), άλμα που τελικά του χάρισε την 2η θέση στον τελικό του μήκους και το ασημένιο μετάλλιο. Τρίτος ήταν ο Ελβετός Εχάμερ με 8.16μ.

Στην 8η συμμετοχή του σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης την τελευταία τετραετία κι έχοντας κατακτήσει 5 χρυσά, ο Μίλτος Τεντόγλου έφτασε μία ανάσα από το να προσθέσει στη συλλογή του το μετάλλιο που του έλειπε, αλλά ο Γουάνγκ του «πήρε την μπουκιά από το στόμα» στο φινάλε του αγώνα.

Ο 24χρονος πρωταθλητής μίλησε μετά τον αγώνα στην κάμερα της ΕΡΤ τονίζοντας πως «από άποψη των επιδόσεων ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν από τους καλύτερους που έχω κάνει. Όλα τα άλματα ήταν κοντά και δεν μπορώ να καταλάβω τι πήγε στραβά. Το χειρότερό μου άλμα ήταν στα 8.20μ» είπε αρχικά ο Τεντόγλου και συνέχισε:

«Ήμουν σταθερός, αλλά ένα δεν… ξέφυγε. Εκτιμώ πως οι προσγειώσεις μου ήταν αυτές που μου στέρησαν το χρυσό μετάλλιο. Πάντα είναι κακές κι αν κάνεις κακή προσγείωση χάνεις περισσότερα εκατοστά. Κρίμα που δεν πήρα το χρυσό», ωστόσο, παραδέχθηκε:

«Από την άλλη με 8.32μ νομίζω πως θα ήταν ντροπή να κερδίσω. Δεν με πειράζει. Θα ήθελα να φτάσω στο 8.50μ κι ας μην κέρδιζα, αλλά δυστυχώς δεν έκανα κανένα τέτοιο άλμα. Το είχα πει, ότι έπρεπε να φτάσω στο 8.50μ κι από τη στιγμή που αυτό δε συνέβη, δεν έπρεπε να κερδίσω με 8.32μ».

Ένατος ο Φραντζεσκάκης

Με την ένατη θέση θα επιστρέψει ο Χρήστος Φραντζεσκάκης από το 18ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου.

Ο Έλληνας Χανιώτης πρωταθλητής αγωνίστηκε στον τελικό της σφυροβολίας και με καλύτερη βολή στα 77 μέτρα και 04 εκατοστά, στην πρώτη προσπάθεια, κατετάγη ένατος.

Ο αθλητής παρότι μετά τις δύο πρώτες βολές ήταν ένατος, έκανε και τις έξι βολές, καθώς η τρίτη του βολή μετρήθηκε λάθος από το σύστημα. Η ελληνική πλευρά κινητοποιήθηκε άμεσα και οι διοργανωτές, καθώς δεν είχαν δυνατότητα να μετρήσουν την προσπάθεια, έδωσαν στον αθλητή τη δυνατότητα να κάνει και τις έξι βολές. Παρόλα αυτά ο Φραντζεσκάκης θα μπορούσε να έχει πετύχει μια θέση υψηλότερα στην κατάταξη, δεδομένο του ότι η προσπάθεια που δεν μετρήθηκε, ήταν πάνω από τα 77,00 μέτρα. Ο Φραντζεσκάκης είχε ακόμη βολές στα 74,34 μ., 76,86 μ., 74,69 μ., 76,78 μ. και 76,62 μ.

Ο Φραντζεσκάκης
Ο Φραντζεσκάκης

Ο ίδιος δήλωσε: «Η υπόθεσή μου απασχόλησε όλο το στάδιο δυστυχώς. Χάσανε την τρίτη μου βολή, έγραψαν 65 μέτρα, είδα εγώ στον πίνακα ότι ήταν μεγαλύτερη, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω αν ήταν 77 ή 78 μέτρα, ώστε να περάσω τον 8ο να έχω άλλες τρεις προσπάθειες. Ο κριτής αποφάσισε επειδή δεν μπορούσαν να βρουν τη βολή να κάνω άλλη μία. Τελικά κάνω άλλη μία, δεν περνάω τον 8ο, μετά αποφάσισε ότι δεν είναι δίκαιο και σωστά γιατί μπορούσε η βολή μου να ήταν μεγαλύτερη και μου είπε να κάνω άλλες τρεις να συνεχίσω στους “8” και αν οι βολές μου είναι μεγαλύτερες από τον 8ο να μετρήσουν κανονικά, αλλιώς παραμένω 9ος. Δεν ξέρω ακόμη αν είμαι 8ος ή 9ος, το ίδιο μου κάνει, χαίρομαι με το αποτέλεσμα. Ο στόχος μου ήταν να μπω τελικό.

Για το αν ευχαριστήθηκε τον τελικό: «Το χάρηκα, μου άρεσε πάρα πολύ και το κλίμα που είχε το κοινό. Εκανα την πρώτη βολή 77 μέτρα και πίστεψα ότι μπορώ να ρίξω και παραπάνω. Τελικά μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω και τις τρεις τελευταίες βολές και ήθελα να αποδείξω ότι μπορώ. Με είχαν αγχώσει… Επειδή εγώ δένω τα δάκτυλά μου, μία τα έδενα, μου έλεγαν σταματάς και τα έλυνα, μετά μου έλεγαν ξαναρίχνεις και έτρεχα ξανά πίσω. Τελικά με τόσο άγχος και πίεση δε μου βγήκε κάτι καλύτερο. Εκανα τρεις 76ες βολές αλλά δε βελτιώθηκα».

Παρούσα στον τελικό του άλματος επί κοντώ σήμερα Δευτέρα (18/07) θα είναι η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία με την πρώτη προσπάθεια υπερέη τα 4.50μ, ενώ παρότι τα έδωσαν όλα, οι Νικόλ Κυριακοπούλου και Ελένη Πόλακ δεν μπόρεσαν να περάσουν το συγκεκριμένο ύψος κι ως εκ τούτου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον ολοκληρώθηκε για τις δύο πρωταθλήτριες με καλύτερο άλμα στα 4.35μ.