Ροή ειδήσεων
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024
Γιορτάζουν: Σοφιανός, Πίστη, Ελπίδα, Αγάπιος, Σοφιάννα, Αγαθοκλής, Ολιβιανός, Παντολέων, Πηλεύς
22°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Παρίσι 2024: Η 51χρονη Ιταλίδα Πετρίγιο έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που μετέχει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες (video)

Η Ιταλίδα τρανσέξουαλ σπρίντερ Βαλεντίνα Πετρίγιο δήλωσε ότι το ντεμπούτο της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ήταν «η υλοποίηση της ιστορίας» μετά την πρόκρισή της στα ημιτελικά των 400 μέτρων Τ12.

Η Πετρίγιο, 51 ετών, τερμάτισε δεύτερη στον προκριματικό της στο Stade de France, αλλά προκρίθηκε στα ημιτελικά ως μία από τις τέσσερις ταχύτερες επιλαχούσες. Η ίδια δήλωσε ότι η επιτυχία της θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια στιγμή για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος των διαφυλικών ατόμων.

«Για μένα είναι η συνειδητοποίηση της ιστορίας», δήλωσε μετά τον αγώνα της. «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2024. Ας την καταγράψουμε ως μια ιστορική ημέρα. Από σήμερα δεν θέλω να ξανακούσω να γίνεται λόγος για διακρίσεις ή προκαταλήψεις για τα τρανς άτομα. Τώρα τα κατάφερα, ώστε να τα καταφέρουμε όλοι, αν τα κατάφερα εγώ, έκανα το μικρό μου κομμάτι».

Η Πετρίγιο αγωνίζεται στην κατηγορία T12 για αθλητές με προβλήματα όρασης. Ο χρόνος της, 58.35 δευτερόλεπτα, ήταν περίπου τρία δευτερόλεπτα πιο αργός από αυτόν της Κουβανής Ομάρα Ντουράντ, της πολλαπλής Παραολυμπιονίκη και ειδώλου του παραολυμπιακού αθλητισμού.

Η Πετρίγιο υποβλήθηκε σε αλλαγή φύλου το 2019 μετά από μια επιτυχημένη καριέρα ως άνδρας παρα-αθλητής. Από παιδί εμφάνισε τη νόσο Stargardt, μια εκφυλιστική πάθηση των ματιών.

Η Ιταλίδα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας συζήτησης σχετικά με τη συμπερίληψη στον παρααθλητισμό, αφού ο Παγκόσμιος Παρααθλητισμός έθεσε κανόνες που επέτρεπαν σε transgender αθλητές να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών, αν «αναγνωρίζονται ως γυναίκες από το νόμο».

Πρόκειται για μια προσέγγιση αντίθετη με εκείνη που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Αθλητισμός, ο οποίος καθορίζει τα κριτήρια για την είσοδο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Lord Coe, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Στίβου, είχε δηλώσει ότι η πολιτική αυτή προέκυψε προκειμένου «να διατηρηθεί η δικαιοσύνη για τις αθλήτριες πάνω από κάθε άλλη σκέψη».

Η Πετρίγιο αναφέρθηκε αρχικά ότι ήταν η πρώτη ανοιχτά τρανσέξουαλ Παραολυμπιονίκης. Ωστόσο, η Ολλανδή αθλήτρια Ingrid van Kranen τερμάτισε ένατη στον τελικό της δισκοβολίας γυναικών στους Αγώνες του Ρίο 2016.

Πηγή: The Guardian