Ο Σκακιστικός Όμιλος Ηρακλείου (ΣΟΗ) κατέκτησε το Διασυλλογικό Κύπελλο Κρήτης 2025. Η τελική φάση διοργάνωσης φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο «Απολλώνια», με τον ΣΟΗ να επικρατεί του ΟΦΗ με 2,5 – 1,5.
Ο αγώνας ξεκίνησε με μία αναμενόμενη ισοπαλία στην 4η σκακιέρα μεταξύ του Μπανίκα και του Γκούμα ενώ στη 2η σκακιέρα, ο έμπειρος Μαλικένζος εκμεταλλεύτηκε μια λανθασμένη «θυσία» του ταλαντούχου Στεφάνου, δίνοντας προβάδισμα 1,5 – 0,5 στην ομάδα του. Ο ΣΟΗ ισοφάρισε με τον Ανδρέα Κελίρη, που μετά από έναν αμφίρροπο αγώνα, πέτυχε σπουδαία νίκη. Έμενε η παρτίδα στην πρώτη σκακιέρα, μεταξύ Παναγιώτη Χριστοδούλου και Νίκου Σπυρόπουλου. Σε καλύτερη θέση, ο Χριστοδούλου πάλεψε …με νύχια και με δόντια απέναντι στη λυσσαλέα άμυνα του Σπυρόπουλου. Μετά από πέντε ώρες σκληρής μάχης, η παρτίδα έληξε ισόπαλη και το συνολικό σκορ διαμορφώθηκε στο 2-2.
Η ισοπαλία οδήγησε σε μπαράζ μειωμένου χρόνου (tie-break), με αντίθετα χρώματα στις παρτίδες. Εκεί, ο ΣΟΗ εμφανίστηκε πιο αποφασιστικός και πήρε τη νίκη με 2,5 – 1,5.
Ο Νίκος Σπυρόπουλος και ο Ανδρέας Κελίρης πέτυχαν καθοριστικές νίκες. Ο Κώστας Στεφάνου κράτησε την ισοπαλία κι έτσι η νίκη του Γκούμα στην τέταρτη σκακιέρα ήταν χωρίς σημασία, καθώς ο ΣΟΗ είχε ήδη εξασφαλίσει τη νίκη.
Ιστορική διάκριση
Ήταν η δεύτερη φορά που ο ΣΟΗ κατακτά το Κύπελλο Κρήτης και συνεχίζει πλέον την πορεία του προς το Πανελλήνιο Final Four, όπου τον περιμένουν δύο ακόμη δύσκολες αναμετρήσεις στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας, σημαντική συμβολή είχαν και οι Αλέκος Κοτσίνης και Μάνος Καλαϊτζάκης, οι οποίοι αγωνίστηκαν στους προκριματικούς γύρους.