Run Greece: Μέρος εσόδων θα διατεθεί στην παιδιατρική ογκολογική του ΠΑΓΝΗ – Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή

Με κεντρικό σύνθημα «Ο Δικός σου Αγώνας» και με έντονα κοινωνικά μηνύματα, παρουσιάστηκε σήμερα η μεγάλη γιορτή-θεσμός του αθλητισμού και του πολιτισμού RUN GREECE ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2026 που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαρτίου και διοργανώνουν ο ΣΕΓΑΣ και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου.

Οι αγώνες που διεξάγονται για 14η χρονιά στο Ηράκλειο, με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία Ελευθερίας, αναμένεται και φέτος να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, με τους διοργανωτές να περιμένουν ένα νέο ρεκόρ συμμετοχών.

Οι διοργανωτές απηύθυναν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ανοιχτή πρόσκληση σε μικρούς και μεγάλους σε όλη την Κρήτη είτε να συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή αθλητική γιορτή ή να κατέβουν στην Πλ. Ελευθερίας και να χειροκροτήσουν τους δρομείς στην προσπάθεια τους.

«Ο παλμός του Run Greece θα χτυπήσει στο Ηράκλειο τις επόμενες ημέρες. Καλούμε όλους τους πολίτες να εγγραφούν και να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι για μια ακόμη χρονιά το Run Greece του Ηρακλείου θα καταρρίψει κάθε ρεκόρ συμμετοχών και θα είναι μία άρτια διοργάνωση που θα διεξαχθεί με πλήρη ασφάλεια», τόνισε ο ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Λεωνίδας Τερζής, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία με τους συνδιοργανωτές και όλους όσοι συμβάλλουν κάθε χρόνο στην επιτυχία του αγώνα.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, τόνισε: «Πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο δρομικό γεγονός που παραδοσιακά στο Ηράκλειο, συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε όλη την Ελλάδα. Τα ρεκόρ όμως είναι για να σπάνε και ας βάλουμε στόχο να το σπάσουμε και φέτος. Πολλοί φορείς υποστηρίζουν με ποιότητα και με πάθος αυτή την προσπάθεια γι’ αυτό και παράγεται ένα αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στους αγώνες, εντάσσεται φέτος ο τομέας της πρόληψης στο πλαίσιο του προγράμματος ΖΩΗ της Περιφέρειας Κρήτης. Ειδικότερα την παραμονή του αγώνα, θα γίνει εκπαίδευση στους ενδιαφερόμενους δρομείς στην ΚΑΡΠΑ με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Η ενέργεια θα εξελιχθεί στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Επίσης μέρος των εσόδων των εγγραφών των δρομέων, θα διατεθεί στην παιδιατρική ογκολογική του ΠΑΓΝΗ. Μάλιστα παρούσα στην συνέντευξη τύπου ήταν η καθηγήτρια παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης  και διευθύντρια της κλινικής αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων του ΠαΓΝΗ Ευτυχία Στειακάκη που ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και τον ΣΕΓΑΣ που συμβάλουν στην ενίσχυση της κλινικής με ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό. Μάλιστα εκπρόσωποι των διοργανωτών θα επισκεφθούν την παιδιατρική ογκολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ όπου για τις ανάγκες τις κλινικής θα παραδοθεί ιατρικός εξοπλισμός που αποτελεί μέρος των εσόδων από τις εγγραφές των δρομέων. Παράλληλα ο ΣΕΓΑΣ θα παραδώσει δώρα σε όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στην κλινική.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, τόνισε για τον αγώνα: «Ένα μεγάλο μέρος του αγώνα θα γίνει εντός των τειχών και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επίσης πρόκειται για μια διοργάνωση που κάθε χρόνο αναδεικνύει και τον εθελοντισμό. Να ευχαριστήσουμε όλους τους συμπολίτες μας, τους δρομείς αλλά και τους θεατές. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε νέο ρεκόρ συμμετοχών φέτος για να επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά ότι μπορούμε να αναλάβουμε μεγάλα δρομικά γεγονότα με εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού, Γιάννης Τσαπάκης, δήλωσε: «Το Run Greece είναι μια διοργάνωση που γίνεται με επιτυχία στην πόλη μας, μια πραγματική γιορτή. Οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Περιμένουμε όλους τους Ηρακλειώτες να βγουν στο δρόμο στις 29 Μαρτίου».

Οι Αντιδήμαρχοι Ηρακλείου Φιλαρέτη Χρονάκη-Δαφέρμου και Γιώργος Τσαγκαράκης, κάλεσαν επίσης τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στον αγώνα.

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τους εθελοντές και τα Σώματα Ασφάλειας που δίχως την συνεργασία τους, οι αγώνες δε θα μπορούσαν να διεξαχθούν.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΓΑΣ ευχαρίστησαν τους τοπικούς συνδιοργανωτές και τους χορηγούς και κάλεσαν τους πολίτες της Κρήτης κάθε ηλικίας, να συμμετέχουν μαζικά στους αγώνες διασχίζοντας το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου τρέχοντας και βαδίζοντας με τις οικογένειες τους, τους φίλους τους, τους συμμαθητές τους, τους συναθλητές τους.

Για πρώτη φορά στους αγώνες RUN GREECE Ηράκλειο, όπως ανακοινώθηκε, καθιερώνεται ο θεσμός των πρεσβευτών των αγώνων.  Ειδικότερα  για φέτος θα είναι οι παλιοί πρωταθλητές Στέλλα Πιλάτου, Γιώργος Αφορδακός, Γιάννης Αντωνακάκης, Ειρήνη Βασιλείου και Θωμάς Σμπώκος.

Ένας από τους πρεσβευτές της φετινής διοργάνωσης, είναι ο Γιώργος Αφορδακός

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ακόμα οι εκπρόσωποι των φορέων που στηρίζουν την εκδήλωση, ο διοικητής της τροχαίας Ηρακλείου Στέλιος Καρακούδης, ο προέδρος του ΕΚΑΒ Κρήτης Νίκος Γιαννακουδάκης.

Τον ΣΕΓΑΣ και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης, εκπροσώπησαν  ο Γ.Γ. του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Γιατρουδάκης, το μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος της επιτροπής RUN GREECE Ιάκωβος Πετσούλας, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης Παναγιώτης Αντωνακάκης, το μέλος του Δ.Σ. Μαρία Φανουράκη, ο τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ Μάρκος Καλούδης ενώ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος των Κριτών Στίβου Ηρακλείου Γιώργος Μυρωνάκης.

Εγγραφές

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές των δρομέων είναι σε εξέλιξη και οι δρομείς μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους στο   www.run-greece.gr . Εγγραφές γίνονται επίσης στην Περιφέρεια Κρήτης (γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου), στο γραφείο εθελοντισμού του δήμου Ηρακλείου, στα δημοτικά αθλητικά κέντρα (Παγκρήτιο-Πατέλλες), στο Στάδιο Ελευθερίας, και σε επιλεγμένα καταστήματα των σούπερ μάρκετ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ και στο ΕΛΜΕΠΑ (πωλητήριο αναμνηστικών).

 Αγωνίσματα – Ηλικίες:

-5χλμ & Δυναμικό Βάδισμα: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι γεννηθέντες – γεννηθείσες το 2014 και οι μεγαλύτεροι – μεγαλύτερες.

-10χλμ: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι γεννηθέντες – γεννηθείσες το 2011 και οι μεγαλύτεροι – μεγαλύτερες.

-Παιδικός Αγώνας 1.000μ: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές – μαθήτριες των Δ.Σ. των τάξεων Δ΄- Ε΄ – ΣΤ΄ και γεννηθέντες – γεννηθείσες το 2014 – 2015 και 2016.

-Family Run 600μ: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές – μαθήτριες των Δ.Σ. των τάξεων Α΄ – Β΄- Γ΄ και γεννηθέντες – γεννηθείσες το 2017 – 2018 και 2019.

Ο κάθε μαθητής – μαθήτρια θα μπορεί να συνοδεύεται και από έναν ενήλικα. Ο κάθε ενήλικας μπορεί να συνοδεύει το ανώτερο 2 παιδιά.

Επίσης σε αυτή την απόσταση των 600μ έχουν δικαίωμα συμμετοχής και τα  ΑμεΑ, χωρίς ηλικιακό περιορισμό.

Μεγάλος χορηγός του Run Greece Ηράκλειο είναι η η ERGO Ασφαλιστική και τοπικοί χορηγοί οι Μινωικές Γραμμές,  ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου και τα Super Market Χαλκιαδάκης.