Η στατιστική ανάλυση των ομίλων του Euro 2024

Συνολικά 81 γκολ σημειώθηκαν στις 36 αναμετρήσεις της φάσης των ομίλων του Euro 2024, 2,25 γκολ ανά παιχνίδι ή διαφορετικά ένα κάθε 40 λεπτά. Όπως αναφέρει σε σχετική της ανάλυση η ιστοσελίδα της UEFA, τα περισσότερα (17) σημειώθηκαν στο χρονικό διάστημα 16′-30′, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι 10 μπήκαν στον επιπλέον χρόνο των καθυστερήσεων.

Η Γερμανία με 8 γκολ είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση, αλλά κι εκείνη με τη μεγαλύτερη κατοχή μπάλας (64,3% μέσος όρος), τις πιο σωστές μεταβιβάσεις (93% μέσος όρος/1924 από τις 2070) και τις περισσότερες προσπάθειες (57/19 στην εστία). Συνολικά τις πιο πολλές προσπάθειες (213) έχει η Πορτογαλία.

Γερμανία και Πορτογαλία έχουν τα περισσότερα κόρνερ (από 25), τα πιο πολλά φάουλ (49) έκανε η Αυστρία και η Γαλλία είναι εκείνη που δέχθηκε τα περισσότερα (43).

Η Γεωργία έχει τα περισσότερα τάκλιν (55), τις πιο πολλές ανακτήσεις μπάλας (134) και τις περισσότερες επεμβάσεις (20).

Τις πιο πολλές κίτρινες κάρτες (16) δέχθηκε η Τουρκία και κόκκινες (2) η Τσεχία.

Πρώτος σκόρερ (3 γκολ) είναι ο Γεωργιανός Μικαουτάτζε, τις περισσότερες προσπάθειες στην εστία (7) έχει ο Λουκάκου (Βέλγιο), ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία) έχει συνολικά τις περισσότερες επιθετικές προσπάθειες, αν και για πρώτη φορά στην καριέρα του σε φάση ομίλων μεγάλης διοργάνωσης (από το 2004) δεν κατάφερε να σκοράρει.

Έξι παίκτες έχουν από δύο ασίστ: Μαν (Ρουμανία), Μπούντιμιρ (Κροατία), Φρόιλερ (Ελβετία), Κούτσκα (Σλοβακία), Πρας (Αυστρία), Ακε (Ολλανδία).

Τα πιο πολλά τάκλιν (από 12) έχουν οι Τσακβετάτζε (Γεωργία) και Χόϊμπεργκ (Δανία), τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας (από 26) οι Γκέιγ (Αγγλία) και Ορμπαν (Ουγγαρία) και τις πιο πολλές αποκρούσεις (20) ο Μαρμαντασβίλι (Γεωργία).

Τσέριν (Σλοβενία) και Πος (Αυστρία) έχουν κάνει τα πιο πολλά φάουλ (από 9), τη μεγαλύτερη ταχύτητα (35,9 χλμ/ω) ανέπτυξε ο Νούνο Μέντες (Πορτογαλία), την πιο μεγάλη απόσταση (37,5 χλμ) κάλυψε ο Ραμαντάνι (Αλβανία)

Τέλος, ο Αλβανός Μπαϊράμι σημείωσε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Euro μετά από 23 δευτερόλεπτα εναντίον της Ιταλίας, αν και η ομάδα του έχασε με 2-1.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ