Ο Αλέφαντος μετά από νίκη του ΟΦΗ επί της ΑΕΚ το 1981 στο δημοσίευμα της αθλητικής “Π”
Ο Αλέφαντος μετά από νίκη του ΟΦΗ επί της ΑΕΚ το 1981 στο δημοσίευμα της αθλητικής “Π”

Η έκφραση κλισέ «φτωχότερο έγινε το ελληνικό ποδόσφαιρο» δυστυχώς ταιριάζει απόλυτα στην απώλεια του Νίκου Αλέφαντου.  Ο πιο γνωστός Έλληνας προπονητής προδόθηκε χθες από την καρδιά του, «φεύγοντας» ήσυχα στο σπίτι του, σε ηλικία 81 ετών.

Αν και ουσιαστικά «συνταξιοδοτήθηκε» από την προπονητική την τελευταία 15ετία, η έντονη προσωπικότητά του και τα αμέτρητα χιλιόμετρα που κατέγραψε στους πάγκους, τον κατατάσσουν αναμφίβολα στη λίστα με τα κορυφαία ονόματα του χώρου, με συμπάθειες ακόμα και ανάμεσα στους παραδοσιακούς «εχθρούς» του.

Ο μοναδικός προπονητής στη χώρα μας που έγινε τραγούδι (τη δεκαετία του ’80 από τα «Παιδιά από την Πάτρα»), δεν έκανε σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής.

Ο Αστέρας Εξαρχείων ήταν η πρώτη ομάδα που ανέλαβε ως προπονητής το 1969.

Κάθισε στον πάγκο κορυφαίων ελληνικών ομάδων, με αποκορύφωμα εκείνον του Ολυμπιακού, του οποίου ήταν και φίλαθλος, στον οποίο εργάστηκε τρεις φορές (το 2004 ήταν και το «κύκνειο άσμα» του).

Στην Α’ Εθνική προπόνησε ΟΦΗ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕ Λάρισας, Ηρακλή, Πανιώνιο, Εθνικό Π., Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δρ., Κόρινθο, Καλαμαριά, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.  Τον μοναδικό τίτλο στην καριέρα του τον κατέκτησε στην Κύπρο.

Ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ πανηγύρισε το Κύπελλο στον τελικό του 1997 με αντίπαλο την Ομόνοια.

 Ο Αλέφαντος μετά από νίκη του ΟΦΗ επί της ΑΕΚ το 1981 στο δημοσίευμα της αθλητικής “Π”
Ο Αλέφαντος μετά από νίκη του ΟΦΗ επί της ΑΕΚ το 1981 στο δημοσίευμα της αθλητικής “Π”

Αγάπησε τον ΟΦΗ

Η σχέση του Νίκου Αλέφαντου με τον ΟΦΗ ήταν ιδιαίτερη.

Η πρώτη του θητεία ήταν τη σεζόν 1976-1977 (πρώτη ομάδα που ανέλαβε στην Α’ Εθνική) κι εκείνη την περίοδο, ο ΟΦΗ τερμάτισε στην 6η θέση και αναδείχθηκε κορυφαία επαρχιακή ομάδα.

Αποχώρησε μετά από 9 ματς την επόμενη σεζόν και επέστρεψε το καλοκαίρι του 1981, όπου έκατσε στον πάγκο μόλις σε 6 παιχνίδια, με το «αντίο» να είναι αρκετά επεισοδιακό.

«Όταν ακούω ΟΦΗ συγκινούμαι. Έχω πάθος γι’ αυτήν την ομάδα, μακάρι να τη δω ξανά δυνατή. Θέλει όμως υπομονή», δήλωνε ο Αλέφαντος τον Ιανουάριο του 2019, στην κάμερα του ΟΦΗ TV.

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Νίκου Αλέφαντου έστειλαν η ΠΑΕ ΟΦΗ (όπως και πάρα πολλές ομάδες), ο Ερασιτέχνης ΟΦΗ, ο Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών  ΟΦΗ, η Σούπερ Λίγκα και ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης.