“Επανάσταση” στο ποδόσφαιρο με την κατάργηση του εκτός έδρας γκολ!
Eνας από τους κανονισμούς που είναι ταυτισμένος εδώ και δεκαετίες με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παύει οριστικά να ισχύει.
Όπως ήταν ήδη γνωστό εδώ και λίγο καιρό, η UEFA ανακοίνωσε την κατάργηση του κριτηρίου των εκτός έδρας γκολ στα διπλά παιχνίδια των διασυλλογικών διοργανώσεών της, αρχής γενομένης από τα προκριματικά των διασυλλογικών διοργανώσεων της περιόδου 2021-22, που αρχίζουν σε λίγες ημέρες. Από δω και στο εξής, αν το συνολικό σκορ των δύο αγώνων (εντός-εκτός) μεταξύ δύο ομάδων είναι ισόπαλο μετά το πέρας του δεύτερου 90λεπτου, θα ακολουθεί ημίωρη παράταση και, αν δεν αναδειχθεί ούτε εκεί νικητής στο συνολικό σκορ, η τελική λύση θα δίνεται στη διαδικασία των πέναλτι.
Σημειώνεται ότι το κριτήριο των εκτός έδρας τερμάτων καταργείται επίσης στην ισοβαθμία δύο ή περισσότερων ομάδων σε όμιλο, κάτι που σημαίνει ότι, αν δεν υπάρχει υπεροχή βαθμών ή γκολ μίας εκ των ισόβαθμων ομάδων στα μεταξύ τους παιχνίδια, θα εφαρμόζεται το επόμενο κριτήριο, ήτοι η συνολική διαφορά τερμάτων σε όλα τα ματς του ομίλου. Τα εκτός έδρας στο σύνολο των αγώνων θα μετρούν μόνο ως τελευταίο κριτήριο ισοβαθμίας σε όμιλο (μετά τη συνολική διαφορά τερμάτων και την καλύτερη επίθεση).
Στην ανακοίνωσή της, η UEFA τόνιζει ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά, μειώνεται διαρκώς ο ρόλος της έδρας στο ποσοστό νικών και στην επίτευξη τερμάτων, γεγονός που αποδίδεται στη βελτίωση των αγωνιστικών χώρων και την ενιαιοποίηση των διαστάσεων των γηπέδων, τις βελτιωμένες συνθήκες ασφάλειας και την καλύτερη διαιτησία, ιδίως μετά την καθιέρωση του VAR.
«Ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ υπήρξε ένα εγγενές κομμάτι των διοργανώσεων της UEFA από το 1965 που εφαρμόστηκε. Παραταύτα, το ζήτημα της κατάργησής του έχει συζητηθεί σε διάφορα μίτινγκ της UEFA τα τελευταία χρόνια. Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία απόψεων, πολλοί προπονητές, φίλαθλοι και άλλοι εμπλεκόμενοι έχουν αμφισβητήσει τη δικαιοσύνη του και εξέφρασαν την επιθυμία τους να καταργηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν.
«Η επιρροή του κανόνα αυτού είναι πλέον αντίθετη σε σχέση με τον αρχικό σκοπό του, γιατί στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τις γηπεδούχους ομάδες -ειδικά τα πρώτα ματς- από το να επιτεθούν, γιατί φοβούνται ότι θα δεχθούν κάποιο τέρμα που θα δώσει στους αντιπάλους τους ένα κρίσιμο πλεονέκτημα. Υπάρχει επίσης κριτική ότι είναι άδικο, ειδικά στην παράταση, να υποχρεώνεται η γηπεδούχος ομάδα να σκοράρει δύο φορές, όταν έχουν σκοράρει οι φιλοξενούμενοι», πρόσθεσε ο Τσέφεριν.
Οι σκόρερ της διοργάνωσης
5 ΓΚΟΛ: Ρονάλντο (Πορτογαλία)
3 ΓΚΟΛ: Σικ (Τσεχία), Φόρσμπεργκ (Σουηδία), Λεβαντόφσκι (Πολωνία)
2 ΓΚΟΛ: Γιάρεμτσουκ (Ουκρανία), Γιαρμολένκο (Ουκρανία), Ιμόμπιλε (Ιταλία), Λοκατέλι (Ιταλία), Λουκάκου (Βέλγιο), Ντάμφρις (Βέλγιο), Σακίρι (Ελβετία), Ντεπάι (Ολλανδία), Βαϊνάλντουμ (Ολλανδία), Στέρλινγκ (Αγγλία), Πέρισιτς (Κροατία), Μπενζεμά (Γαλλία), Χάβερτζ (Γερμανία).
1 ΓΚΟΛ: Αρναούτοβιτς (Αυστρία), Μπαουμγκάρτνερ (Αυστρία), Γκρεγκόριτς (Αυστρία), Λάινερ (Αυστρία), Ντε Μπρούιν (Βέλγιο), Τ. Αζάρ (Βέλγιο), Μενιέ (Βέλγιο), Πόουλσεν (Δανία), Πογιάνπαλο (Φινλανδία), Ινσίνιε (Ιταλία), Πεσίνα (Ιταλία), Βέγκχορστ (Ολλανδία), Βαϊνάλντουμ (Ολλανδία), Αλιόσκι (Βόρεια Μακεδονία), Πάντεφ (Βόρεια Μακεδονία), Λινέτι (Πολωνία), Γκερέιρο (Πορτογαλία), Μίραντσουκ (Ρωσία), Σκρίνιαρ (Σλοβακία), Εμπολό (Ελβετία), Σεφέροβιτς (Ελβετία) Μουρ (Ουαλία), Ράμσεϊ (Ουαλία), Ρόμπερτς (Ουαλία), Φιόλα (Ουγγαρία), Γκριεζμάν (Γαλλία), Ζότα (Πορτογαλία), Γκόσενς (Γερμανία), Καβετσί (Τουρκία), Βλάσιτς (Κροατία), Μόντριτς (Κροατία), Μακγκρέγκορ (Σκωτία), Kλάεσον (Σουηδία), Λαπόρτε (Ισπανία), Σαράμπια(Ισπανία), Τόρες (Ισπανία), Μοράτα (Ισπανία), Γκορέτσκα (Γερμανία).
ΑΥΤΟΓΚΟΛ
1: Χούμελς (Γερμανία), Στσένσνι (Πολωνία), Ντεμιράλ (Τουρκία), Ντίας (Πορτογαλία), Γκερέιρο (Πορτογαλία), Ντουμπράβνα (Σλοβακία), Κούτσκα (Σλοβακία), Σάφερ (Ουγγαρία), Σάλαϊ (Ουγγαρία).
Έγραψε ιστορία ο Κριστιάνο
Με το πέναλτι χάρη στο οποίο άνοιξε το σκορ για την Πορτογαλία απέναντι στη Γαλλία, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τα τέσσερα στο τρέχον Euro.
Παράλληλα όμως έφτασε τα 20 τέρματα σε Euro και Παγκόσμια Κύπελλα κατακτώντας μία ακόμη πρωτιά, αφού άφησε πίσω του με 19 γκολ τον Μίροσλαβ Κλόζε (Γερμανία).
Επίσης, τα τέσσερα γκολ που έφτασε στους ομίλους είναι τα περισσότερα σε αυτή τη φάση από τον αντίστοιχο αριθμό του Νταβίντ Βίγια το 2008. Μόνο ο Μισέλ Πλατινί, με τα επτά το 1984, έχει περισσότερα στην πρώτη φάση.