Μετά τον κύκλο επαφών του περασμένου χειμώνα που οδήγησε στην υπογραφή Μνημονίου είχε συμφωνηθεί η UEFA και η FIFA να ετοιμάσουν εντός τριών μηνών μία ολιστική μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο ώστε να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για αυτό.
Λόγω κορωνοϊού η συγκεκριμένη μελέτη πήγε αρκετά πίσω και χθές ο Λευτέρης Αυγενάκης με επιστολή του ζήτησε να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών.
Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις.Ενδεικτικά:
-Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
-Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού (ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στησίματος αγώνων, της διαφθοράς και της χρήσης αναβολικών ουσιών) στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
-Η αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
-Το σύστημα διαιτησίας
Οι UEFA-FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας, ενώ θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους, ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα.
Η Ελληνική Κυβέρνηση από την πλευρά της αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA-FIFA στην ελληνική έννομη τάξη.