Ελικόπτερα, drones και γήπεδο “αστακός” η “Αγιά Σοφιά” για τον τελικό του Κόνφερενς

 

Προβληματισμοί αλλά και αποφασιστικότητα για αυστηρά μέτρα ασφαλείας προέκυψαν  στην σύσκεψη που  έγινε   ενόψει  του τελικού του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ Ολυμπιακός- Φιορεντίνα, που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 29 Μαΐου στην «OPAP Arena».

Η σύσκεψη έλαβε χώρα στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, στη λεωφόρο Κατεχάκη, παρόντος και τους υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ακολουθώντας την επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΓΑΔΑ στο Βέλγιο, όπου είχαν επαφές με τους αξιωματούχους ασφαλείας της UEFA, στο περιθώριο της αναμέτρησης Κλαμπ Μπριζ – Φιορεντίνα για την ίδια διοργάνωση.

Ο Αττικάρχης και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, που ήταν παρόντες στη συζήτηση που έγινε στο Βέλγιο, παρέθεσαν πληροφορίες – όχι μόνο για τα μέτρα τάξης που εφαρμόστηκαν από τις αρχές της ευρωπαϊκής χώρας, αλλά και για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των φιλάθλων της ιταλικής Φιορεντίνα, που θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στον τελικό της Αθήνας.

Από τα όσα διέρρευσαν από την σύσκεψη δύο είναι οι προβληματισμοί της ΕΛ.ΑΣ:

Ο πρώτος αφορά στη διεθνή συγκυρία και τις απειλές που έχουν διατυπώσει οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους σχετικά με την πραγματοποίηση επίθεσης κατά τη διάρκεια αθλητικών διοργανώσεων, όπως για παράδειγμα οι αναμετρήσεις της τελικής φάσης του Champions League και άλλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στη σύσκεψη μετείχαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, αλλά και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ).

Άπαντες συμφώνησαν στην ανάγκη ενεργοποίησης των δικτύων πληροφοριών σε συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού, για τη συλλογή πληροφοριών αναφορικά με κινήσεις υπόπτων για τρομοκρατικά χτυπήματα.

Πρόκειται γι΄ αυτό να ζητηθεί και η συνδρομή της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol, ενώ αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος και αποκλεισμός του γηπέδου πριν την έναρξη της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, αλλά και των ξενοδοχείων όπου θα καταλύσουν οι ομάδες και οι εκπρόσωποι της UEFA.

Επίσης θα υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση σε εμπορικά σημεία της πόλης όπου αναμένεται να κινηθούν οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας και όσοι επισκεφθούν την Αθήνα με αφορμή την ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

Το δεύτερο σημείο που προβληματίζει τις Αρχές είναι η παρουσία περίπου 9.000 φιλάθλων του Ολυμπιακού στο γήπεδο της ΑΕΚ, όπου και θα φιλοξενηθεί ο τελικός.

Οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζουν, τόσο οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, όσο και της Φιορεντίνα, να κινηθούν προς το γήπεδο συντεταγμένα μέσω διαδρομών που θα διαμορφωθούν ειδικά για το σκοπό αυτό, προκειμένου να μην υπάρξει δυνατότητα σε οπαδούς της ΑΕΚ να πλησιάσουν την περιοχή και να επιτεθούν σε οπαδούς του Ολυμπιακού που θα κινούνται από και προς το γήπεδο.

Στελέχη της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους θα πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους, έχοντας ως κύριο στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό οπαδών υψηλού κινδύνου.

Πληροφορίες για το κομμάτι αυτό θα γνωστοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά τις συναντήσεις αστυνομικών με εκπροσώπους των δύο ομάδων, από τη στιγμή που η διάθεση των εισιτηρίων του τελικού δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο αριθμός των αστυνομικών που θα τεθούν σε επιφυλακή, αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τις υπηρεσίες της Αττικής θα ενισχύσουν αστυνομικοί από την περιφέρεια.

Ακόμη θα ενεργοποιηθούν ελικόπτερα και drones όπως επίσης και κλιμάκια του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Για σήμερα  είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση στο γήπεδο Καραϊσκάκη με τη συμμετοχή αξιωματούχων της ΕΠΟ, της UEFA και της ΕΛ.ΑΣ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων και των επαφών θα εξειδικευτούν τα αστυνομικά μέτρα ενόψει του τελικού της 29ης Μαΐου.