Mε ιδιαίτερη άνεση, όπως πέρυσι ο Ηρόδοτος, κατέκτησε ο Γιούχτας το πρωτάθλημα και επέστρεψε στη Γ’ Εθνική
Mε ιδιαίτερη άνεση, όπως πέρυσι ο Ηρόδοτος, κατέκτησε ο Γιούχτας το πρωτάθλημα και επέστρεψε στη Γ’ Εθνική

Η φετινή χρονιά ανήκει πανηγυρικά στον Γιούχτα, ο οποίος κατάφερε από νωρίς να ξεφύγει στον βαθμολογικό πίνακα και να κατακτήσει το πρωτάθλημα με 19 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΝΟΜ!

Η ομάδα των Μαλίων αρκέστηκε στην κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣΗ. Οι πρωταθλητές «σάρωσαν» σε όλους τους πίνακες των στατιστικών, καθώς διέθεταν την καλύτερη επίθεση (104 γκολ), την καλύτερη άμυνα (27 γκολ), αλλά και τα πρώτα «κανόνια» στην Α1 ΕΠΣΗ.

Μετά την άνετη επικράτηση της ομάδας των Αρχανών στον βαθμολογικό πίνακα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην ουρά, όπου δόθηκε πραγματική «μάχη» για τη σωτηρία. Οι Ελπίδες είχαν χάσει το τρένο από νωρίς και τις ακολούθησαν στην Α2 ΕΠΣΗ, η Χερσόνησος, το Λίντο και ο Κεραυνός. Μεγάλη κερδισμένη η Φαιστός, η οποία έσωσε τη χρονιά την τελευταία αγωνιστική.Ας δούμε την πορεία των ομάδων στην Α1 ΕΠΣΗ.

ΓΙΟΥΧΤΑΣ

Ο Γιούχτας με τον Μηνά Πίτσο στον πάγκο ξεκίνησε τη χρονιά με πρωταγωνιστικούς στόχους και θεωρήθηκε από τα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος (83 βαθμούς). Ο διώκτης του ο ΠΑΝΟΜ έμεινε πίσω κάπου στα μισά και του έδωσε το δικαίωμα να ξεφύγει και να εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο αρκετές αγωνιστικές πριν το φινάλε. Από ένα σημείο και μετά έτρεχε μόνος του… στον στίβο της διεκδίκησης της πρώτης θέσης. Πέτυχε 26 νίκες, αναδείχτηκε 5 φορές ισόπαλος και γνώρισε μόλις 3 ήττες. Παίκτες βαρόμετρα το επιθετικό δίδυμο «φωτιά», ο Άγγελος Καστελιαννάκης και ο Γιάννης Ζανελάρης, οι οποίοι αναδείχτηκαν πρώτοι σκόρερ με 31 γκολ ο καθένας.

 Στη δεύτερη θέση και στην κατάκτηση του Κυπέλλου αρκέστηκε ο ΠΑΝΟΜ, ενώ ο Κεραυνός υποβιβάστηκε

ΠΑΝΟΜ

Με όνειρα και φιλοδοξίες για την πρώτη θέση άρχισε η χρονιά για τον ΠΑΝΟΜ, όμως η αγωνιστική του παρουσία και τα αποτελέσματα δεν δικαίωσαν τους ανθρώπους της ομάδας, αφού τερμάτισε στη δεύτερη θέση (64 βαθμούς). Ο Γιάννης Κουλούρας έριξε στη «μάχη» του πρωταθλήματος την ομάδα των Μαλίων, όμως αντικαταστάθηκε αργότερα από τον Γιώργο Βλαχάκη. Ο τελευταίος οδήγησε την ομάδα σε μια μεγάλη επιτυχία, την κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣΗ. Πανηγύρισε 19 νίκες, είχε 7 ισοπαλίες και ηττήθηκε 8 φορές.Ο Γιώργος Μυλωνάς ήταν από τους κορυφαίους σκόρερ της Α1 ΕΠΣΗ, με 26 γκολ.

ΜΙΝΩΙΚΗ

Άλλη μια ομάδα που είχε πρωταγωνιστικούς στόχους ήταν η Μινωική. Δεν τα κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση και έκοψε το νήμα από το τρίτο σκαλί του βαθμολογικού πίνακα (61 βαθμούς). Ο Γιάννης Χατζησεβαστός οδήγησε σε μια αξιόλογη πορεία την ομάδα του Πανεπιστημίου, η οποία αποτέλεσε έναν ανταγωνιστικό αντίπαλο. Σημείωσε 17 νίκες, ήρθε 10 φορές ισόπαλη και γνώρισε 7 ήττες.  Ο Έρβιν Λέσι ήταν το πρώτο κανόνι της ομάδας με 14 τέρματα.

ΑΝΘΕΣΤΙΩΝ

Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Ανθεστίων (54 βαθμοί) και αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Παρόλο που ξεκίνησε άσχημα, κατάφερε στην πορεία υπό τις οδηγίες του Λεωνίδα Τιτομιχελάκη να ανακάμψει και να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις και την επικίνδυνη ζώνη. Και όχι μόνο αργότερα έκανε πορεία πρωταθλητισμού και ανέβηκε πολύ ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα. Πέτυχε 15 νίκες, 9 φορές ήρθε ισόπαλος και έχασε 10 φορές.  Πρώτος σκόρερ της ομάδας του Θραψανού, ο Μικελάνο Μεμοτσέλα με 12 γκολ.

ΑΟΤ

Δεν έκανε το ιδανικό ξεκίνημα ούτε ο ΑΟΤ, όμως κατάφερε να σηκώσει κεφάλι και να κατακτήσει τελικά την 5η θέση (51 βαθμοί). Με τεχνικό τον Μιχάλη Κουτεντάκη πέτυχε 14 νίκες, έφερε 9 ισοπαλίες και γνώρισε 11 ήττες. Η άμυνα του ήταν από τις καλύτερες του πρωταθλήματος (36 τέρματα). Ο Νεκτάριος Μαρακομιχελάκης πέτυχε τα περισσότερα γκολ της ομάδας του Τυμπακίου (9).

ΜΟΙΡΕΣ

Την έκτη θέση κατέκτησαν οι Μοίρες, παρόλο που στην αρχή ο στόχος τους ήταν οι πρώτες θέσεις (48 βαθμοί). Εκπροσώπησαν όμως επάξια τη Μεσαρά, καθώς ήταν από τις πιο ανταγωνιστικές ομάδες του πρωταθλήματος με προπονητή τον Γιώργο Φινοκαλιώτη.  Πέτυχαν 12 νίκες, αναδείχτηκαν 12 φορές ισόπαλες και γνωρισαν 10 ήττες. Διέθεταν από τις καλύτερες άμυνες (35 γκολ παθητικό), αλλά από τις χειρότερες επιθέσεις (39 γκολ).  Ο έμπειρος επιθετικός Φραγκίσκος Ποτηράκης σημείωσε 9 γκολ.

ΑΛΜΥΡΟΣ

Δύσκολη σεζόν πέρασε ο Αλμυρός, ο οποίος κατάφερε να κόψει το νήμα από την 7η θέση στο βαθμολογικό πίνακα (48 βαθμοί). Η ομάδα του Γαζίου είχε μεγαλύτερες φιλοδοξίες, χωρίς όμως να θεωρείται και αποτυχημένη η χρονιά. Σημείωσε 12 νίκες, 12 ισοπαλίες και γνώρισε 10 ήττες. Ο Κώστας Κουντούρης ήταν στο πάγκο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, όμως αποχώρησε λίγο πριν το τέλος και τη θέση του πήρε ο Δημήτρης Βολονάκης.  Διέθετε τη δεύτερη καλύτερη επίθεση με 66 γκολ έχοντας στο ρόστερ του δύο από τους πιο αποτελεσματικούς σκόρερ τους Σαράντο Σακλαμάκη και Ανδρέα Στρατήγη, οι οποίοι σημείωσαν 18 γκολ ο καθένας.

ΑΕΚ

Από σαράντα κύματα πέρασε η ΑΕΚ μέχρι να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη και να καταφέρει τελικά να πάρει την 8η θέση με 48 βαθμούς. Τρεις προπονητές κάθισαν στον πάγκο, ο Γιώργος Ποντίκαλης, ο Αντώνης Λεκάκης και ο Μιχάλης Δεληγιάννης. Πέτυχε 12 νίκες, 12 ισοπαλίες και ηττήθηκε 10 φορές. Ο Κώστας Κοκκινάκης και ο Αράντο Ντελία αναδείχτηκαν πρώτοι σκόρερ με 10 γκολ έκαστος. Ο πρώτος αποκτήθηκε τον Ιανουάριο και βοήθησε πολύ την ομάδα του Κατσαμπά.

ΓΟΡΤΥΝΑ

Αγχωτική ήταν η χρονιά για τη Γόρτυνα μέχρι να εξασφαλίσει και μαθηματικά την παραμονή της. Η 9η θέση της χάρισε τελικά την άνετη σωτηρία με 46 βαθμούς. Ξεκίνησε με τον Κώστα Τσαγκαράκη ως προπονητή και ολοκλήρωσε επιτυχημένα τη χρονιά με τον Γιώργο Ποντίκαλη. Πέτυχε 12 νίκες, 10 ισοπαλίες και ηττήθηκε 12 φορές. Ο Νικόλαος Νικηταράς ξεχώρισε με 18 γκολ.

ΖΑΡΟΣ

Μέτρια χαρακτηρίζεται η αγωνιστική παρουσία και η πορεία του Ζαρού με την 10η θέση να είναι ο τελικός του απολογισμός (44 βαθμοί). Ο Φάνης Χαλκιαδάκης ήταν στο τιμόνι όλη τη χρονιά με απολογισμό 11 νίκες, 13 ισοπαλίες και 10 ήττες.  Η ομάδα της Μεαράς υστεούσε φέτος στον αμυντικό τομέα με 52 γκολ παθητικό.  Στην επίθεση είχε στο ρόστερ του έναν από τους πιο αποτελεσματικούς επιθετικούς, τον Αντώνη Μεταξάκη, ο οποίος πέτυχε 17 γκολ.

ΡΩΜΑΝΟΣ

Οριακά γλίτωσε τους μπελάδες ο Ρωμανός, ο οποίος πήρε την 11η θέση (44 βαθμοί) και δεν απέφυγε το άγχος για τυχόν περιπέτειες.  Σημείωσε 11 νίκες, 11 ισοπαλίες και γνώρισε 12 ήττες. Την τεχνική καθοδήγηση της ομάδας της Ελιάς είχε όλη τη σεζόν ο Μάνος Σουργιάς.  Στον επιθετικό τομέα δε τα πήγε πολύ καλά, αφού ο πρώτος της σκόρερ, ο Σπύρος Χαρατσής πέτυχε 7 γκολ.

ΤΥΛΙΣΟΣ

Δεν είχε σταθερή πορεία η Τύλισος, καθώς ενώ βρέθηκε και ψηλά στη βαθμολογία, στη συνέχεια έκανε «κοιλιά» και τερμάτισε στην 12η θέση με 43 βαθμούς.  Ο απολογισμός της ήταν 12 νίκες, 7 ισοπαλίες και 15 ήττες. Προπονητής ήταν ο Γιώργος Φιολιτάκης, ενώ πρώτος σκόρερ ο Μάριος Σπύρου με 13 γκολ.

ΠΑΟΚ

Να φύγει και να μην ξαναγυρίσει η φετινή χρονιά λένε στον ΠΑΟΚ και δεν έχουν άδικο. Η ομάδα του Κρουσώνα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, κινδύνευσε να υποβιβαστεί, αλλά τελικά κατάφερε την προτελευταία αγωνιστική να εξασφαλίσει την σωτηρία. Τερμάτισε στην 13η θέση με 10 νίκες, 13 ισοπαλίες και 11 ήττες. Τη σεζόν ξεκίνησε στον πάγκο ο Γιώργος Χατζηδιαμαντής, για να τον διαδεχτεί αργότερα ο Νίκος Ανδριανάκης. Ο Βασίλης Βατσινάς σημείωσε 13 γκολ.

ΦΑΙΣΤΟΣ

Στο φινάλε κατάφερε η Φαιστός να αποφύγει τον υποβιβασμό και να παραμείνει στην Α1 ΕΠΣΗ, κερδίζοντας τον Κεραυνό την τελευταία αγωνιστική. Η 14η θέση με 40 βαθμούς της χάρισε τη σωτηρία και ανανέωσε το εισιτήριο για την επόμενη χρονιά. Με τον Στέλιο Ανωγειαννάκη στον πάγκο πέτυχε 9 νίκες, αναδείχτηκε 13 φορές ισόπαλη και ηττήθηκε 12 φορές. Πρώτο κανόνι της ομάδας των Βόρρων ο Γιώργος Παπαδάκης με 12 γκολ.

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ

Η μεγάλη αρνητική έκπληξη της χρονιάς ήταν η Χερσόνησος. Μετά από μέτρια παρουσία είχε καταφέρει να βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας, όμως προς το τέλος του πρωταθλήματος έκανε το μπαμ και έχασε το τρένο της παραμονής. Βρέθηκε στην 15η θέση με 39 βαθμούς και υποβιβάστηκε στην Α2 ΕΠΣΗ. Με τον Λάκη Καργιωτάκη στην τεχνική καθοδήγηση πέτυχε 10 νίκες, 9 ισοπαλίες και γνώρισε 15 ήττες.  Ο Χρήστος Καλομοίρης ξεχώρισε από τη μετριότητα πετυχαίνοντας 11 γκολ.

ΛΙΝΤΟ

Πάλεψε στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος το Λίντο για να αποφύγει τον υποβιβασμό, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και αποχαιρέτησε την Α1 ΕΠΣΗ. Τερμάτισε στην 16η θέση με 39 βαθμούς έχοντας πετύχει 11 νίκες, 6 ισοπαλίες, ενώ ηττήθηκε 17 φορές. Ο Μάριος Σηφάκης είχε την τεχνική καθοδήγηση, ενώ πρώτοι σκόρερ ήταν Δημοσθένης Χριστοφής και Πέτρος Ψαλιδάκης με 8 γκολ.

ΚΕΡΑΥΝΟΣ

Στην 17η θέση βρέθηκε ο Κεραυνός με 34 βαθμούς και υποβιβάστηκε από την Α1 ΕΠΣΗ. Πέτυχε 9 νίκες, 7 ισοπαλίες και γνώρισε 18 ήττες. Ο Παναγιώτης Πετράς έδωσε ευκαιρίες σε πολλά νέα παιδιά, καθώς η ανάδειξη ταλέντων είναι και ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας του Ατσαλένιου. Ο Γιάννης Κενδριστάκης ήταν ο πρώτος σκόρερ με 12 γκολ.

ΕΛΠΙΔΕΣ

Οι Ελπίδες από νωρίς είχαν χάσει κάθε ελπίδα για παραμονή στην κατηγορία. Με μόλις 3 βαθμούς συγκομιδή (0 νίκες, 3 ισοπαλίες, 31 ήττες) σε όλο το πρωτάθλημα πήρε την τελευταία θέση στο βαθμολογικό πίνακα χωρίς να γευτεί ούτε μια φορά τη χαρά της νίκης. Παρά τον πρόωρο υποβιβασμό προσπάθησαν και κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη χρονιά με αξιοπρέπεια. Ο Μιχάλης Δεληγιάννης ξεκίνησε στον πάγκο, ακολούθησε ο Θανάσης Δούκας και τέλος οι Μιχάλης Τσέρος και Γιώργος Χατζιδάκης.  Ο Χρήστος Νικολάου πέτυχε 8 γκολ.

 

Α1 ΕΠΣΗ: Η χρονιά  της ισοπαλίας!

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στατιστικό παρουσιάζει η φετινή χρονιά στην Α1 ΕΠΣΗ, η οποία ήταν η σεζόν με τις περισσότερες ισοπαλίες! Η Φαιστός, ο ΠΑΟΚ και ο Ζαρός αναδείχτηκαν 13 φορές ισόπαλοι (!) και έπεται συνέχεια!

Δώδεκα ισοπαλίες για τις Μοίρες, τον Αλμυρό και την ΑΕΚ, 11 ισοπαλίες για τον Ρωμανό, 10 ισόπαλα αποτελέσματα για τη Μινωική και τη Γόρτυνα,  9 ισοπαλίες για τον Ανθεστίωνα και τη Χερσόνησο, 7 για τον ΠΑΝΟΜ, την Τύλισο και τον Κεραυνό!

 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Το «φύγε εσύ, έλα εσύ» στους πάγκους

Δεν είχαμε πολλές αλλαγές φέτος στους πάγκους της Α1 ΕΠΣΗ σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, καθώς από τις 18 ομάδες οι 6 προχώρησαν σε αναζήτηση νέου προπονητή.

Οι ομάδες που άλλαξαν προπονητή είναι:

ΠΑΝΟΜ: Ο Γιώργος Βλαχάκης αντικατέστησε τον Γιάννη Κουλούρα.

Αλμυρός: Δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε αποχώρησε ο Κώστας Κουντούρης και τη θέση του πήρε ο Δημήτρης Βολονάκης.

ΑΕΚ: Ξεκίνησε με τον Γιώργο Ποντίκαλη, τον οποίο διαδέχτηκε ο Αντώνης Λεκάκης, τον οποίο αντικατέστησε ο Μιχάλης Δεληγιάννης.

Γόρτυς: Ο Κώστας Τσαγκαράκης έφυγε και τη θέση του πήρε ο Γιώργος Ποντίκαλης.

ΠΑΟΚ: Ο Νίκος Ανδριανάκης  ανέλαβε μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Χατζηδιαμαντή.

Ελπίδες: Ο Μιχάλης Δεληγιάννης ξεκίνησε και τον διαδέχτηκε αργότερα ο Θανάσης Δούκας. Στη συνέχεια ο Μιχάλης Τσέρος και ο Γιώργος Χατζηδάκης βοήθησαν να ολοκληρωθεί η χρονιά.

Οι ομάδες που πορεύτηκαν από την αρχή μέχρι το τέλος με τον ίδιο προπονητή είναι:

Γιούχτας (Μηνάς Πίτσος)

Μινωική (Γιάννης Χατζησεβαστός)

Ανθεστίων (Λεωνίδας Τιτομιχελάκης)

ΑΟΤ (Μιχάλης Κουντεντάκης)

Μοίρες (Γιώργος Φινοκαλιώτης)

Ζαρός (Φάνης Χαλκιαδάκης)

Ρωμανός (Μάνος Σουργιάς)

Τύλισος (Γιώργος Φιολιτάκης)

Φαιστός (Στέλιος Ανωγειαννάκης)

Χερσόνησος (Λάκης Καργιωτάκης)

Λίντο (Μάριος Σηφάκης)

Κεραυνός (Παναγιώτης Πετράς)

 

Μοιράστηκαν το “χρυσό παπούτσι”

ΟΙ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΖΑΝΕΛΑΡΗΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΧΤΑ

Ο Γιάννης Ζανελάρης και ο Άγγελος Καστελιαννάκης ποδοσφαιριστές του Γιούχτα και οι δύο μοιράστηκαν την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ και το «χρυσό παπούτσι». Οι δύο έμπειροι επιθετικοί σημείωσαν από 31 γκολ ο καθένας.

Κορυφαίοι σκόρερ

31 γκολ: Γιάννης Ζανελάρης, Άγγελος Καστελιαννάκης (Γιούχτας)

26 γκολ: Γιώργος Μυλωνάς (ΠΑΝΟΜ)

18 γκολ: Νικόλαος Νικηταράς (Γόρτυς), Σαράντος Σακλαμάκης, Ανδρέας Στρατήγης (Αλμυρός)

17 γκολ: Αντώνιος Μεταξάκης  (Ζαρός)

14 γκολ: Έρβιν Λέσι (Μινωική)

13 γκολ: Βασίλης Βατσινάς (ΠΑΟΚ), Μάριος Σπύρου (Τύλισος)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο Γιούχτας είχε μακράν την καλύτερη επίθεση με 104 γκολ ενεργητικό. Ακολούθησε ο Αλμυρός με 66 γκολ.

1) Γιούχτας      104

2) Αλμυρός     66

3) ΠΑΝΟΜ      65

4)  Μινωική     54

5) Ανθεστίων   50

6) ΑΕΚ 50

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Οι Ελπίδες ήταν λιγότερο αποτελεσματικές στην τελική προσπάθεια με 27 γκολ στο ενεργητικό τους. Δεύτερη χειρότερη επίθεση είχε η Χερσόνησος με 34 τέρματα.

1) Ελπίδες       27

2)  Χερσόνησος            34

3) Κεραυνός    36

4)  Μοίρες       39

5) Ρωμανός     41

6) Τύλισος       41

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ

Ο πρωταθλητής Γιούχτας έχει την πρωτιά και στην καλύτερη άμυνα, καθώς δέχτηκε 27 γκολ. Στη δεύτερη θέση είναι οι Μοίρες με 35 τέρματα παθητικό.

1) Γιούχτας      27

2) Μοίρες        35

3) Ανθεστίων   36

4) ΑΟΤ 36

5) Μινωική      39

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ

110 γκολ δέχτηκαν οι Ελπίδες, οι οποίες διέθεταν τη χειρότερη άμυνα. Ακολούθησε το Λίντο με 56 γκολ.

1)  Ελπίδες      110

2) Λίντο           56

3) Φαιστός      55

4) Τύλισος       53

5) Κεραυνός    53

6) Ζαρός          52