Ολυμπιακοί Αγώνες: 50 ημέρες από την τελετή έναρξης στο Παρίσι

Μόλις 50 ημέρες απομένουν για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, ο ενθουσιασμός αυξάνεται καθώς η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία διασχίζει τη δυτική Γαλλία, ενώ πάνω στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκονται η τελετή έναρξης, η απουσία του Κιλιάν Μπαπέ, οι ουδέτεροι αθλητές και η ασφάλεια.

Οι αμφιβολίες για την τελετή έναρξης

Οι  33οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, εξακολουθούν να σχεδιάζουν τη μεγάλη τελετή έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα, εκτός σταδίου για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων.

Ως έχει, η Τελετή Έναρξης του Παρισιού 2024 την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στον ποταμό Σηκουάνα, αλλά παραμένουν αρκετές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια τόσο των αθλητών όσο και των θεατών, με τους διοργανωτές να έχουν παραδεχθεί ότι έχουν ένα σχέδιο A, B,C,D και ούτω καθεξής» όταν επρόκειτο για το πώς θα ήταν η Τελετή Έναρξης.

Έχει ήδη μειωθεί η παρουσία του κόσμου-σε 300.000-, από τις αρχικές 700.000 που θα μπορούσαν να δουν όλους τους αθλητές να κινούνται με βάρκες σε μια έκταση 6 χιλιομέτρων του Σηκουάνα.

Σε περίπτωση που κάτι αλλάξει η τελετή έναρξης θα μεταφερθεί σε ένα παραδοσιακό γήπεδο, πιθανότατα στο «Stade de France».

Οι προκλήσεις

«Ασφάλεια, μεταφορές αλλά και η υποδοχή των 16 εκατομμυρίων επισκεπτών είναι τα κυρίαρχα θέματα που αντιμετωπίσαμε» τόνισε η Αμελί Ουντεά-Καστερά  στη συνάντηση που είχε με -επιλεγμένα ΜΜΕ στη γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες των αθλητών. Εβδομήντα τρεις (73) περιφέρειες θα υποδεχθούν τουλάχιστον μία μορφή αγώνα. Είμαστε υπερήφανοι για το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο μετά τους Αγώνες θα αποτελέσει μία οικολογική γειτονιά, με σχολεία και φοιτητικές εστίες», πρόσθεσε.

Επίπεδα απειλής  για την ασφάλεια

Το επίπεδο συναγερμού για την ασφάλεια παραμένει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο συναγερμού και αυτό θα συμβεί σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 θα είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη φέτος, και ως εκ τούτου, γίνεται στόχος είτε για άτομα είτε για ομάδες που γνωρίζουν ότι η τεράστια προσοχή του κόσμου θα είναι στο Παρίσι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν στοχοποιηθεί στο παρελθόν.

Στους Αγώνες του Μονάχου το 1972, ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» πήρε ομήρους πολλούς Ισραηλινούς αθλητές και προπονητές. Τελείωσε τραγικά με τη δολοφονία 11 Ισραηλινών και ενός αστυνομικού της Δυτικής Γερμανίας.

Στους Αγώνες της Ατλάντα του 1996 στις ΗΠΑ, μια βόμβα εξερράγη στο Centennial Park σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας 11. Θεωρήθηκε βομβιστική επίθεση.

Ένας φρουρός ασφαλείας ονόματι Ρίτσαρντ  Τζούελ απέτρεψε πολλά περισσότερα θύματα αφού ανακάλυψε τη βόμβα και άρχισε να απομακρύνει τους θεατές από το πάρκο.

Τον περασμένο μήνα, οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν έναν έφηβο στο Σεντ Ετιέν, ύποπτο ότι σχεδίαζε επίθεση σε αγώνα ποδοσφαίρου που παιζόταν κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακού τουρνουά στην πόλη, με τις γαλλικές αρχές να πιστεύουν ότι σκόπευε να επιτεθεί σε θεατές και δυνάμεις ασφαλείας.

Αθλητές από  τη Ρωσία,  τη Λευκορωσία  θα αγωνιστούν ως ουδέτεροι

Αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα αγωνιστούν ως ουδέτεροι και δεν θα λάβουν μέρος στην τελετή έναρξης, σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτοί οι αθλητές θα πρέπει να μην  έχουν καμία σχέση με τον στρατό στην αντίστοιχη χώρα τους, να μην έχουν εκφράσει καμία υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία και να είναι ουσιαστικά διαχωρισμένοι από τη σύγκρουση, μπορούν να αγωνιστούν ως ουδέτεροι.

Οι σημαίες, τα εμβλήματα και οι ύμνοι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν θα χρησιμοποιούνται επίσης, ενώ υπάρχει συζήτηση και προβληματισμός για τον αριθμό εκείνων που θα συμμετάσχουν ή ακόμα τελικά και για την παρουσία τους.

Κανένας αξιωματούχος από τις κυβερνήσεις οποιασδήποτε χώρας δεν θα προσκληθεί ή θα διαπιστευτεί ως μέρος των αγώνων.

Η απουσία του Μπαπέ

Το Παρίσι 2024 ήλπιζε ότι ο Κιλιάν Μπαπέ θα ήταν ένα από τα πρόσωπα των Αγώνων. Όμως ο Γάλλος σούπερ σταρ που πήρε πρόσφατα μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν θα παίξει ποδόσφαιρο για τη Γαλλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, εστιάζοντας αντ’ αυτού στο Euro 2024 στη Γερμανία, αλλά και στην ανάγκη… ξεκούρασης που υπαγορεύει η Ρεάλ Μαδρίτης.

Η ισότητα των φύλων

«Το Παρίσι 2024 θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία που θα επιτύχουν αριθμητική ισότητα των φύλων στον αγωνιστικό χώρο», ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή  τον Μάρτιο του 2023.

Στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου, 5.250 άνδρες και 5.250 γυναίκες πρόκειται να διαγωνιστούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Επιπλέον, οι τοπικές αρχές και το Παρίσι 2024 έχουν δεσμευτεί να μετονομάσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις με ονόματα επιφανών γυναικών, αντιμετωπίζοντας την τρέχουσα ανισότητα όπου μόνο το ένα τοις εκατό των εγκαταστάσεων στη Γαλλία φέρουν όνομα γυναίκας.

Τα σύμβολα  του Παρισιού

Οι θεατές του βόλεϊ θα κοιτάξουν ψηλά για να δουν τον Πύργο του Άιφελ λίγο έξω από την υπαίθρια αρένα, ενώ το Τροκαντερό θα προσφέρει μια πλατφόρμα θέασης που έχει θέα στην πόλη, επιτρέποντας στους θεατές να παρακολουθήσουν το τρίαθλο, την ποδηλασία δρόμου, τον Μαραθώνιο και πολλά άλλα.

Οι θεατές θα μπορούν να βιώσουν  άνετα τους Αγώνες με τα πόδια ή χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς το 80% των αγωνιστικών χώρων βρίσκονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το Ολυμπιακό και το Παραολυμπιακό Χωριό.

Οι 10.500 αθλητές από 206 χώρες

Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο (26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου) θα περιλαμβάνει 29 παραδοσιακά αθλήματα, μαζί με νέες προσθήκες, όπως breakdancing, αθλητική αναρρίχηση και σέρφινγκ.

Το Παρίσι θα συγκεντρώσει περισσότερους από 10.500 αθλητές από 206 χώρες για να αγωνιστούν σε 329 αγωνίσματα.

Ένα κομμάτι του  Πύργου του Άιφελ

Οι αθλητές που θα κερδίσουν θα πάρουν μαζί τους ένα κομμάτι του Πύργου του Άιφελ, καθώς τα μετάλλια διαθέτουν θραύσματα σιδήρου που προέρχονται από την εμβληματική κατασκευή.

Το μέταλλο προέρχεται από τμήματα της δομής του μνημείου που αφαιρέθηκαν κατά τις εργασίες ανακαίνισης κατά τον 20ό αιώνα.
«Προς τιμή της επιστροφής των Αγώνων στη Γαλλία, κάθε Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό μετάλλιο θα περιλαμβάνει ένα κομμάτι του Πύργου του Άιφελ, δημιουργώντας μια βαθιά σύνδεση μεταξύ αυτού του αντικειμένου, του απώτερου στόχου πολλών αθλητών, και του εμβληματικού μνημείου του Παρισιού και της Γαλλία », έχει αναφερθεί σε σε δελτίο τύπου.

Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στο εθνικό στάδιο Stade de France την Κυριακή (11 Αυγούστου 2024).