Αδιάκοπη προσπάθεια για το μέλλον του volley.
Θέληση για την επίτευξη των στόχων μας.
Λαμπρή πορεία των αγωνιστικών τμημάτων μας απ’ το 1985.
Επιμονή στο να διαμορφωθούν δυνατοί χαρακτήρες εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων.
Συμμετοχή στο “αθλητικό γίγνεσθαι”.
Ηράκλειο, πόλη που αξίζει να προσπαθήσουμε για την ανάπτυξη του αθλήματος.
Η ακροστιχίδα αυτή δείχνει εδώ και 40 χρόνια (ε, στο Α αρχικά δεν υπήρχε η λήξη volley αλλά «συλλόγου) τι εστί ΑΘΛΕΣΗ. Ενας σύλλογος (Αθλητικός Εκπαιδευτικός Σύλλογος Ηρακλείου) που ιδρύθηκε το 1985 στο Ηράκλειο από διακεκριμένους εκπαιδευτικούς, Καπαρανάκη, Δραμητινός Μ., Χατζάκης, Γωνιωτάκης κ.ά. ενώ στις 25 Νοεμβρίου 1986 εκλέχθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που ήταν: Μανώλης Δραμητινός, Δημήτρης Κουφαλιτάκης, Βαγγέλης Καπαρουνάκης, Γιώργος Κριτσοτάκης, Κωστής Κυριακάκης, Δημήτρης Μαστοράκης, Γιώργος Παρασύρης με αναπληρωματικό μέλος Αννα Μαθιουδάκη.
Πρώτος πρόεδρος ήταν ο αείμνηστος Βαγγέλης Καπαρουνάκης ο οποίος αποχώρησε το 2004 για να γίνει πρόεδρος στην ΕΣΠΕΚ (Ενωση βόλεϊ Κρήτης).
Ε, αυτός ο σύλλογος που έχει προσφέρει πάρα πολλά στα χρόνια ύπαρξης του γιορτάζει φέτος 40 χρόνια δημιουργίας (1985-2025).
Σαράντα χρόνια λοιπόν, συμπληρώνει φέτος η ΑΘΛΕΣΗ από την ίδρυσή της το 1985. Ένα σωματείο – πρότυπο για τον ηρακλειώτικο αθλητισμό που έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του βόλεϊ, άθλημα στο οποίο επικεντρώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.
Γιορτάζοντας αυτές τις τέσσερις δεκαετίες, η ΑΘΛΕΣΗ διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, μία επετειακή εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο του Λίντο (5μμ-9.30μμ), κατά τη διάρκεια της οποίας θα βραβευθούν σημαντικές προσωπικότητες του χώρου και φυσικά θα δώσουν το παρών παλαιότερες γενιές αθλητών -αθλητριών, σε συνδυασμό με το πλουσιότατο δυναμικό που στελεχώνει τις ακαδημίες και τα τμήματα του συλλόγου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε θεσμούς και πρόσωπα που με την προσφορά και τη δράση τους, έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τοπικού αθλητισμού και ειδικότερα του βόλεϊ από την τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια Κρήτης) τους τ. διαιτητές (παπά Ανδρέα Καλιοντζάκη, Μανόλη Βλαχάκη, Βασίλη Κοκοτσάκη) τον συντ. δημοσιογράφο Σώτο Παιδάκη, τον φωτογράφο Δημήτρα Τσίτα και τον παλιό προπονητή του συλλόγου Βαγγέλη Περόπουλο.
Το σωματείο, όταν το 1985 ξεκίνησε, διατηρούσε τμήματα βόλει, στίβου, μπάσκετ όπου πέρασαν και αναδείχθηκαν αξιόλογοι αθλητές όπως Βαρδαβάς Κ., Μ. Χαλκιαδάκης, Καλαράκης, Α. Μπαγουδάκης, Γ. Βαλούρδος, Γ και Β. Βισκαδουράκης κ.ά. με προπονητές Γιώργο Λυρατζάκη, Μιχάλη Κανάκη ενώ στο γυναικείο τμήμα που το 1994 ανέβηκε στη Β’ Εθνική προπονούσαν Αννα Σαλούστρου, Ουρανία Ρινακάκη, «ξεπετάχθηκαν» Φούλα Μαλιωτάκη, Αλ και Σόνια Γιουκάκη, Αγ. Φραγκάκη, Σ. Χαλκιαδάκη κ.ά.
Υπήρχε και ο στίβος στο ξεκίνημα με προπονητή τον Νίκο Χαλκιαδάκη. Τα τμήματα αυτά τώρα δεν υπάρχουν όπως και το ανδρικό βόλεϊ που ανέστειλε τη λειτουργία του το 2015.
Το βόλεϊ πάντως σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο με προπονητές Γ. Χατζάκη, Β. Πετρόπουλο, μ. Δραμητινό, Α. Κοπρουτσίδη, Α. Μαλιωτάκη, Μ. Καπαρουνάκη, Σ. Σιμάτο, Μ. Μανωλάκη και είχε πολλές επιτυχίες.
Οι μεγαλύτερες διακρίσεις ήταν:
* Ανοδος του γυναικείου βόλεϊ στη Β Εθνική το 1995, 2010 και 2019
* Ανοδος του ανδρικού βόλεϊ στη Γ’ Εθνική το 1998
* Ανοδος του ανδρικού βόλεϊ στη Β’ Εθνική το 2003.
* Τρίτη θέση οι νεανίδες στο βόλεϊ στο πανελλήνιο 2011-12.
* Κατέκτησε όλων των γυναικών πρωταθλημάτων στην Κρήτη το 2006.
Αθλήτριες – τες που ξεχώρισαν; Μ. Γενιτσαρίδη, Β. Καλαϊτζάκη, Εμ. Κεαλάρ, Ν. Μαναλάκη, Ελ. και Ραφ Χατζάκη, Χ. Χριστοδούλου, Μ. Κυπριτίδης, Γ. Μονιάκης, Δ. Πατσιαλής, Μ. Σαριδάκης, Μ. Φραγκιαδάκης, Κ. Χονδροζουμάκης κ.ά.
Αυτή, κι όχι μόνον, είναι η ΑΘΛΕΣΗ που τώρα διοικείται από το εξής Διοικητικό Συμβούλιο.
Πρόεδρος: Μαρία Καλουδιώτη
Αντιπρόεδρος: Στέφανος Ματσέλης
Γ. Γραμματέας: Νίκος Τζωρμπατζάκης
Ταμίας: Ανδρέας Γεωργακόπουλος
Μέλος: Ελένη Βελιγραντάκη
Και τι αναφέρει για τη Διοίκηση για τον οργανισμό ΑΘΛΕΣΗ; Διαβάστε.
«Στα γήπεδα και στις γειτονιές, με τμήματα τόσο αγωνιστικά όσο και μαζικού αθλητισμού. Με συνεχείς παρεμβάσεις στο αθλητικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης.
Γνωρίζουμε πως είναι ευκολότερο ή καλύτερο να δημιουργείς νέους ανθρώπους από το να διορθώνεις μεγάλους. Γι’ αυτό και το ΔΣ του σωματείου εμμένει στον πρωταρχικό στόχο που έθεσαν τα ιδρυτικά του μέλη. Τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα.
Το να γίνει κάποιος μέλος του συλλόγου αποτελεί για μας τιμή, είναι συγχρόνως και προσφορά στη νεολαία γιατί προσφέρει στα παιδιά αυτής της πόλης.
Συνεχίζουμε να επιμένουμε ρομαντικά, κόντρα στο ρεύμα που οδηγεί πολλά σωματεία σε διάλυση λόγω οικονομικής ανέχειας. Εφευρίσκουμε τρόπους και πόρους για να επιχορηγούν το έργο μας, βρίσκουμε συνοδοιπόρους – αρωγούς και τους ευχαριστούμε. Δεν είμαστε βέβαιοι πως οι άλλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες που παίζουμε εμείς, όμως…
Για μας δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει προσπαθώ…».
Πρόγραμμα
Επετειακή Εκδήλωση 40 χρόνια ΑΘΛΕΣΗ Βόλεϊ (1985 -2025)
Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025
Κλειστό γυμναστήριο Λίντο ώρα έναρξης 17.00
Πρόγραμμα εκδήλωσης
17.00 Υποδοχή επισήμων και καλεσμένων
17.30: Εναρκτήριος χαιρετισμός
17.35: Βραβεύσεις
17.40: Μίνι βόλεϊ
18.00: Αθλήτριες και γονείς «παίζω με μπάλα ή μπαλόνι»
18.20: Βραβεύσεις
18.30: Προβολή βίντεο «40 χρόνια ΑΘΛΕΣΗ» με ιστορικές στιγμές και μαρτυρίες
19.00: Χρυσό σετ παλαιμάχων γυναικών
19.30: Χρυσό σετ παλαιμάχων ανδρών
20.00-21.30: Πάρτι με Dj (Lefteris Platakis) εορταστικό κλείσιμο -αναμνηστικά διπλώματα! «Όπου κι αν πάμε, όπου κι αν βρεθούμε -ΑΘΛΕΣΗ και βόλεϊ πάντα θα αγαπούμε!».