ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Η Ευρώπη μέχρι στιγμής τον Αύγουστο τρώει σταφύλια από Ισπανία κι Ιταλία. Η Ελλάδα και ειδικότερα η Κρήτη με τη μοναδική στον κόσμο ποικιλία σουλτανίνα τύπου “τόμσον” έχει μείνει εκτός, αν και θα έπρεπε ήδη να εξάγει τα επιτραπέζι;a της σταφύλια. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει προκαλέσει την εγρήγορση των παραγωγών, οι οποίοι προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής, έχοντας βάλει ως ορίζοντα καταγραφής του προβλήματος την 25η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η φετινή χρονιά έχει πολλές ιδιαιτερότητες, οι οποίες οφείλονται στις καιρικές συνθήκες, που για μία ακόμα φορά αποδεικνύονται ρυθμιστικός παράγοντας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε Ιταλία και Ισπανία συνέβαλαν στην πρωιμότητα των τοπικών προϊόντων, τα οποία διοχετεύθηκαν μαζικά στην αγορά του εξωτερικού.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες της Ελλάδας και ειδικότερα της Κρήτης αντίστοιχα, είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν παρτίδες σουλτανίνας τόμσον, η οποία παραδοσιακά εξαγόταν από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου κι έπειτα. Οι εμπορικές πράξεις που υφίστανται είναι εντελώς περιορισμένες, ενώ ανύπαρκτο προς το παρόν παραμένει και το ενδιαφέρον των εισαγωγέων για το κρητικό επιτραπέζιο σταφύλι. «Περιμένουμε να περάσει αυτή η “κοιλιά” και στη συνέχεια θα ελέγξουμε το πώς θα κινηθούμε» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

Όπως εξηγεί ο κ. Χιλετζάκης, η παραγωγή της Κρήτης είναι πολύ περιορισμένη, αφού αγγίζει τους 60.000 τόνους σε μια συνολική αγορά 1,5 εκατομμυρίου τόνων. «Πιστεύουμε πως τα προβλήματα θα εξομαλυνθούν κι αυτές τις διαβεβαιώσεις έχουμε λάβει και από τους εξαγωγείς» προσθέτει ο κ. Χιλετζάκης, ο οποίος και διευκρινίζει ότι η αγωνία των παραγωγών για τις εξελίξεις υπάρχει, αλλά και η υφιστάμενη κατάσταση δεν παύει να προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Εξαιτίας των νέων δεδομένων που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και λόγω των γενικευμένων δυσμενειών, οι παραγωγοί συναντήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας και αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα δημοπρατήριο στην περιοχή των Αρχανών στον χώρο των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού. Στο δημοπρατήριο θα μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής των Αρχανών, αλλά και λοιποί παραγωγοί. Στόχος της ενέργειας είναι να βελτιωθούν οι υφιστάμενες συνθήκες, αλλά και να ενισχυθεί με κάποιο τρόπο ο κλάδος ο οποίος μαστίζεται.