Θεματικό Εργαστήριο για την ίδρυση διδακτικής φάρμας στην Ανώπολη Σφακίων

Η αναγκαιότητα για δικτύωση, κατάρτιση και ενημέρωση, αλλά και η πρόσβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων σε χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την επισκεψιμότητα και την ανακάλυψη της αυθεντικής Κρήτης στις εγκαταστάσεις τους, αναδείχτηκε κατά την διάρκεια του διήμερου Θεματικού Εργαστηρίου, που επιμελήθηκε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στα Χανιά.

Το θεματικό εργαστήριο με αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία ‘’διδακτικής φάρμας’’, πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ», του Υπομέτρου 19.3 CLLD/LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014- 2020, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών έγιναν εισηγήσεις και παρουσιάσεις στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανώπολης, με μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων και την παρουσία του Δημάρχου Σφακίων Γιάννη Ζερβού που χαιρέτησε την εκδήλωση. Η έναρξη έγινε από τον Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΟΑΚ Α.Ε. Λευτέρη Κοπάση και τη Συντονίστρια CLLD/ LEADER Τ.Π. Χανίων Σοφία Μιχάκη.

Ο Λευτέρης Κοπάσης εξήγησε τη σημασία πραγματοποίησης δράσεων στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο ωφελούμενος πληθυσμός και αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του Διατοπικού Σχεδίου συνεργασίας «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ», για την υλοποίηση του οποίου συνεργάζονται όλες οι αναπτυξιακές εταιρείες της Κρήτης, με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Επίσης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της συμβολής παρόμοιων δράσεων από τον ΟΑΚ Α.Ε. σε μια κομβική περίοδο για την βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Η συντονίστρια του έργου, στέλεχος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Εύα Κατσαράκη έκανε μια αναδρομή από την έναρξη του σχεδίου μέχρι και σήμερα. Επίσης, μίλησε για τις προοπτικές εξέλιξής του. Για τη χαρτογράφηση των διαδρομών του έργου στην Κρήτη μίλησε ο ειδικός συνεργάτης του έργου, αρχιτέκτονας, Γιώργης Πετράκης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο Οδηγός Διδακτικής Φάρμας από τον Νίκο Δρακωνάκη, Διευθυντή της Εταιρείας Ανάπτυξης Μελετών – ΕΤΑΜ Α.Ε., που είναι Ανάδοχος εκπόνησής του, ενώ αναφέρθηκε και στην ευκαιρία χρηματοδότησης ίδρυσης Κοινωνικών Επιχειρήσεων ΚοινΣΕπ για την αξιοποίηση τοπικών πεζοπορικών διαδρομών σε μιτάτα και φαράγγια.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η εισήγηση του προέδρου του Sustainable Food Destination Organization (SFDO) Σωτήρη Μπαμπαγιούρη, ο οποίος μίλησε για την οικοδόμηση της βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, κάνοντας παράλληλα σύνδεση με τον επαναπροσδιορισμό
των υπηρεσιών φιλοξενίας.