το κινέζικο ξυλοφάγο έντομο

Ως τη Βουλή έφθασε το θέμα που ανέδειξε η «Π» για το ξυλοφάγο έντομο από την Κίνα, το οποίο απειλεί μουριές και αμπέλια στην Κρήτη.

Ως τη Βουλή έφθασε το θέμα που ανέδειξε η «Π» για το ξυλοφάγο έντομο από την Κίνα, το οποίο απειλεί μουριές και αμπέλια στην Κρήτη.
Στη Βουλή το θέμα

Στην ενημέρωση για το θέμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι υπάρχει έντονη ανησυχία από την εισβολή του εντόμου με την επιστημονική ονομασία “xylotrechus chinesis” που έχει εμφανιστεί μόνο στον δήμο Ηρακλείου  και καταστρέφει τις μουριές καθώς και ότι είναι πιθανή η εξάπλωση του στην ενδοχώρα του νομού με ανυπολόγιστες συνέπειες για χιλιάδες καλλιέργειες, κυρίως αμπελώνων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με σχετική ερώτηση του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Όπως αναφέρουν  δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ήδη έχουν κοπεί 100 δέντρα και αναμένεται να κοπούν άλλα 100 που έχουν προσβληθεί από το κινέζικης καταγωγής έντομο, ενώ το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, μετά από ανάλυση των δειγμάτων που έκανε, σε απάντησή του στο Δήμο Ηρακλείου τονίζει ότι είναι αναγκαία η άμεση απομάκρυνση όλων των δέντρων που έχουν προσβληθεί, αφού τον χειμώνα δεν αυξάνεται το πληθυσμιακό δυναμικό του εντόμου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ερώτηση, όπου και προστίθεται:

Βασίλης Κεγκέρογλου
«Επιπλέον, ο Δήμος Ηρακλείου, εκτός από τους εξονυχιστικούς ελέγχους, ανέλαβε και αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες και ήδη για κάθε δέντρο που εκριζώνεται φυτεύονται δύο άλλα».

Ο βουλευτής υποστηρίζει επίσης ότι μια εξάπλωση του ξυλοφάγου εντόμου “xylotrechus chinesis” μπορεί να προκαλέσει τεράστια  βλάβη στα αμπέλια και τις καλλιέργειες  ενώ παράλληλα θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τους αγρότες και ειδικά για τους καλλιεργητές, οι οποίοι αδυνατούν ήδη να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ο βουλευτής καταλήγει ερωτώντας τους συναρμόδιους υπουργούς: «Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ξυλοφάγου εντόμου “xylotrechus chinesis” πριν από την εξάπλωσή του σε ολόκληρη την Κρήτη.