ελαιόλαδο

Επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με την απαξίωση του ελαιολάδου κατέθεσε ο γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η επίκαιρη ερώτηση έχει τίτλο «Η ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο εκπέμπουν SOS. Ακούει κανείς;» ενώ στο πλαίσιό της γίνονται αναφορές στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και απασχολούν τους παραγωγούς.

«Για την ελαιοκομική περίοδο 2014-2015 η παραγωγή ελαιόλαδου ανήλθε στους 118.000 τόνους, την περίοδο 2015-2016 σε 90.000, την περίοδο 2016-2017 σε 55.000 και την περίοδο 2017-2018 κάτω από 75.000» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης όπου και προστίθεται:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε προχωρήσει στην έγκαιρη εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την σωστή  και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις:

α)Στη μεταφορά των πιστώσεων για την έγκαιρη προμήθεια των φυτοπροστατευτικών.

β)Στις διαδικασίες πρόσληψης και τοποθέτησης γεωπόνων, έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία το πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίες.

Γι’ αυτό, πολλοί παραγωγοί προβαίνουν σε εκτέλεση δικών τους προγραμμάτων δακοκτονίας με υψηλό κόστος και αμφίβολη αποτελεσματικότητα, αφού είναι γνωστό ότι η δακοκτονία πρέπει να είναι καθολική».

Ο κ. Κεγκέρογλου καταλήγει ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργού σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φάκελος για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για την μείωση της παραγωγής και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου που έγιναν με  ευθύνη κυρίως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».