Προβληματισμός επικρατεί στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, αφού μετά από ένα δυναμικό συλλαλητήριο και δύο συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, τα προβλήματα εξακολουθούν να μένουν άλυτα. Κι ενώ μετά τη δεύτερη συνάντηση πολυπληθούς κλιμακίου του Συντονιστικού Οργάνου του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης κάποιοι κλάδοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του υπουργού, αυτό δεν συμβαίνει με όλους, με τους ελαιοπαραγωγούς που η παραγωγή της επλήγη από την λειψυδρία τα δύο προηγούμενα χρόνια να είναι οι περισσότερο δυσαρεστημένοι.
Σε γενικότερο πλαίσιο -πάντως- υπάρχει δυσαρέσκεια εξαιτίας του γεγονότος ότι από την πλευρά του Υπουργείου διαφαίνεται μια απροθυμία στη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα που να δημιουργεί την προοπτική για επιβίωση στο μέλλον, αφού το παρόν είναι εξαιρετικά δυσοίωνο, εξαιτίας συσσωρευμένων προβλημάτων, αντικειμενικών συνθηκών και μη αντιμετώπισης των προβλημάτων στον κατάλληλο χρόνο.
Κατά τη συνάντηση ανακοινώθηκε η διάθεση 63 εκατομμυρίων ευρώ για ενίσχυση στις ζωοτροφές, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια για τους κρητικούς κτηνοτρόφους που επιβαρύνονται επιπλέον με το μεταφορικό κόστος. Επίσης οι κτηνοτρόφοι του νησιού θα λάβουν το ποσό των 800€ μέσω του προγράμματος «Αμάλθεια».
Όπως ανακοινώθηκε πέρασε το μέτρο 23, του πακέτου των 142 εκ. ευρώ αναφορικά με τις αποζημιώσεις των αμπελουργών και των μελισσοκόμων. Οι αποζημιώσεις αυτές θα αφορούν τα οινοποιήσιμα και επιτραπέζια αμπέλια, ενώ οι τιμές και τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους, αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτρόφων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε το θέμα των απλήρωτων ενισχύσεων μέσω monitoring, ζήτημα που τέθηκε επι τάπητος. Μάλιστα με απόφαση Τσιάρα ορίστηκε επιτροπή από τους παραγωγούς της Κρήτης με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκη, όπου θα ξεκινήσουν συζητήσεις με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά.
Ένα θέμα που τέθηκε αλλά δυσαρέστησε τους ελαιοπαραγωγούς αφορά στην διεκδίκηση αποζημιώσεων από την λειψυδρία. Η πολιτική ηγεσία δήλωσε ευθέως αδυναμία να καταθέσει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία στην Ευρώπη για την στήριξη του αιτήματος και την διεκδίκηση αποζημιώσεων στην ελαιοκαλλιέργεια, λόγω της λειψυδρίας και της κλιματικής κρίσης που είχαν σαν συνέπεια την απώλεια χιλιάδων τόνων ελαιόλαδου το 2024 αλλά και το 2023.
Ο πρόεδρος του Συντονιστικού και κτηνοτρόφος, Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, δήλωσε μερικώς ικανοποιημένος από τις απαντήσεις του υπουργού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα άλυτα αλλά αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει καλή πρόθεση.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος, Μιχάλης Καμπιτάκης, που δεν παρέστη στη συγκεκριμένη συνάντηση αλλά ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, τόνισε στην «Π» ότι προφανώς όσα ανακοινώθηκαν δεν καλύπτουν τους αγρότες.
Ειδικά στο θέμα που τέθηκε από το Υπουργείο για τα στοιχεία που δεν υπάρχουν, ο κ. Καμπιτάκης ανέφερε: «αυτό δεν είναι αλήθεια, είχαμε ενημερώσει τον υπουργό ότι για το 2023 έχουμε δύο φακέλους με τις καταστροφές στα αμπέλια που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας. Θα μπορούσαν να παρουσιαστούν αυτά τα στοιχεία αλλά δεν ζητήθηκαν και φυσικά δεν υπεβλήθη αίτημα».
Όσο για το τι «μέλλει γεννέσθαι» μετά και τη νέα επαφή με τον υπουργό όλα θα εξαρτηθούν από νέα συνάντηση των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων και των αλιέων της Κρήτης το επόμενο διάστημα, αφού οι γιορτινές μέρες δεν έχουν ευνοήσει για να γίνει νωρίτερα μια τέτοια συνάντηση. Όταν αυτό γίνει, θα υπάρξει η επίσημη εκτίμηση αλλά και θα καθοριστούν οι μελλοντικές κινήσεις από τους φορείς του πρωτογενούς τομέα.