Όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες: Οι βελτιώσεις σε 3 μέτρα στήριξης και τα επόμενα βήματα

Συνέχιση του διαλόγου και σαφείς δεσμεύσεις φαίνεται πως ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου τετ α τετ μεταξύ Μητσοτάκη και εκπροσώπων του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά από μία συνάντηση που διήρκεσε πάνω από 3 ώρες, αγρότες και κτηνοτρόφοι που βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου στις δηλώσεις τους αμέσως μετά έκαναν λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση, αναμένοντας τις επόμενες ημέρες απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Την ίδια ώρα, κάθοδο στην Αθήνα πρότεινε το μπλόκο της Νίκαιας για την πανελλαδική σύσκεψη της Τετάρτης, μετά τις εξελίξεις από τη συνάντηση των 14 μπλόκων με την κυβέρνηση.

Μητσοτάκης: Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην ΕΕ -Κομματική μειοψηφία εκβιάζει την κοινωνία

Σε δήλωσή του λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα επιπλέον μέτρα που συμφώνησε να ληφθούν ώστε να στηριχθούν ακόμη περισσότερο όσοι έχουν πληγεί από τις τιμές στο ρεύμα ή την ευλογιά.

Παράλληλα, επισήμανε πως θα επιβραβευθούν οι συνεπείς αγρότες, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα στα μπλόκα που αρνήθηκαν τον διάλογο.

«Δυστυχώς, όμως, μια κομματική μειοψηφία επιμένει σε κάποια από τα μπλόκα, εκβιάζοντας ανοιχτά την κοινωνία. Ωστόσο, ύστερα από 45 ημέρες αυτή η ταλαιπωρία δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η κυβέρνηση εξάντλησε τις αντοχές της οικονομίας, στηρίζοντας τους αγρότες όσο ποτέ. Εξάντλησε, όμως, και τα όρια της κατανόησής της απέναντι σε έναν κλάδο στο πλευρό του οποίου βρίσκεται εδώ και χρόνια» είπε.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν βρέθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τον αγροτικό τομέα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ειδικότερα, τέθηκαν τεχνικά ζητήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, καθώς και θέματα που αφορούν τους νέους αγρότες και την επαγγελματική τους εκπροσώπηση. Στο επίκεντρο βρέθηκαν, επίσης, η πράσινη μετάβαση, η ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας και η νέα ΚΑΠ, με έμφαση στον πανελλαδικό διάλογο, την ανακατανομή πόρων στους έντιμους αγρότες, τα βασικά και οικολογικά σχήματα, καθώς και τη διασύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή μέσω νέου μοντέλου.

Συζητήθηκαν ακόμη το αυξημένο κόστος παραγωγής, με αναφορές στο ρεύμα και το πετρέλαιο και την ανάγκη επικαιροποίησης της μεθοδολογίας, η ενίσχυση της μηδικής στις «κόκκινες» περιοχές, και των θερμοκηπίων, οι αγροτικές υποδομές (αρδευτικά έργα και αγροτικοί δρόμοι), η κλιματική αλλαγή και η λειψυδρία. Στην ατζέντα περιλήφθηκαν επίσης οι εργάτες γης, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, η εκπαίδευση των αγροτών, η αξιοποίηση ανεκμετάλλευτης αγροτικής γης, οι τιμές των φυτοφαρμάκων, καθώς και το ζήτημα της ευλογιάς.

Αγρότες: Νέα ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη με Χατζηδάκη-Τσιάρα

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των 14 μπλόκων που βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, για αύριο, Τετάρτη, ορίστηκε νέα ευρεία σύσκεψη στις 11:30 υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ μαζί του θα βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, καθώς και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Δέσμευση Μητσοτάκη για νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τους κτηνοτρόφους για την ευλογιά

Όπως ανέφερε λίγο μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, «ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για μια συνάντηση με τους κτηνοτρόφους την επόμενη εβδομάδα για το ευαίσθητο θέμα της ευλογιάς».

Πρόκειται για το πιο σημαντικό ζήτημα του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας.

Χατζηδάκης για αγρότες: Θα υπάρξουν βελτιώσεις σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ρεύμα

Κατά την παρουσία του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του AΝΤ1, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για τα εμπόδια που βάζουν ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές στον διάλογο, μέσω όρων «πέρα από κάθε δεοντολογία και θεσμικό πλαίσιο», ενώ μίλησε για τις βελτιώσεις που θα γίνουν, πάντα εντός πλαισίου των δημοσιονομικών αντοχών.

«Στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι από όλη την Ελλάδα που έκαναν το αυτονόητο. Να συζητήσουν με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας για τα αιτήματά τους. Αυτό βοηθάει την όποια κυβέρνηση, διότι γίνονται παρατηρήσεις οι οποίες δεν γίνονται αντιληπτές από την αρχή. Γίνονται κάποιες βελτιώσεις, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών, αλλά και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από κάποια συγκεκριμένα πλαίσια, έτσι όπως έχουμε ξεκαθαρίσει» υπογράμμισε.

«Θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, κάποιες περαιτέρω βελτιώσεις σε σχέση με κάποιες κατηγορίες στο αγροτικό τιμολόγιο και ενισχύσεις de minimis για τους αγρότες που παράγουν μηδική, διότι είναι παράπλευρη απώλεια της ευλογιάς» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κατέληξε:

«Επίσης, αποφασίστηκε να γίνουν δύο χωριστές συναντήσεις, Μία του πρωθυπουργού με τους κτηνοτρόφους για τα θέματα της ευλογιάς και αύριο (σ.σ. Τετάρτη) μία με μένα και τον Κώστα Τσιάρα με τους αγρότες για την Κεντρική Μακεδονία για τα ιδιοκτησιακά θέματα στη Βόρεια Ελλάδα».

iefimerida.gr