Στην ελληνική μυθολογία, η Αθηνά φύτεψε την πρώτη ελιά στην Ακρόπολη, όταν επικράτησε του Ποσειδώνα και αναδείχθηκε στη θεά προστάτιδα της Αθήνας, καθιερώνοντας το αειθαλές αυτό δέντρο ως ιερό σύμβολο ευημερίας. Η ελιά συνδέθηκε με στιγμές χαράς και δόξας.
Ολυμπιονίκες στεφανώνονταν με κλαδιά ελιάς, την οποία ο Όμηρος αποκαλούσε «υγρό χρυσάφι» στα έπη του. «Σήμερα, η Ελλάδα παραμένει μία από τους κορυφαίες παραγωγούς ελαιολάδου παγκοσμίως, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, με πάνω από το 80% της παραγωγής να αφιερώνεται στο υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO)» γράφει η Julia Eskins για το National Geographic.
Χαρακτηρίζοντας την ελιά ως «υγιεινό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής που προάγει τη μακροζωία», η δημοτικότητά του «έχει εκτοξευθεί πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προέλευσή του».
Όπως υπογραμμίζεται από το διεθνούς φήμης πρακτορείο, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν την επαφή με ντόπιους παραγωγούς.
Απευθυνόμενοι στους τουρίστες που ενδιαφέρονται, η Eskins, προτείνει μια σειρά από επιλογές σε ελαιώνες κοντά στην Ολυμπία και ιδίως την Πελοπόννησο, «το κύριο κέντρο παραγωγής ελαιολάδου στην ηπειρωτική Ελλάδα, που αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης για κάθε γαστρονομική εξερεύνηση».
Το δημοσίευμα συνεχίζει αποθεώνοντας τη Μεσσηνία, «το νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, με τις χρυσαφένιες παραλίες, τα γραφικά μονοπάτια, όπου εκτός από τους ακμάζοντες μυκηναϊκούς αρχαιολογικούς χώρους», το ενδιαφέρον μαγνητίζουν οι παγκοσμίου φήμης ελιές Καλαμών.
Από τη λίστα δεν παραλείπεται η συγκομιδή κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου, οι ελαιώνες της Κρήτης και η «αναγέννηση» στην Κέρκυρα.
Πηγή: Lifo.gr (Με πληροφορίες από National Geographic)