Μάχη με τον καιρό για τις μηλιές της Κρήτης – Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο

Κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για τις μηλιές και τις αχλαδιές της Κρήτης, που αν και δεν αποτελούν καλλιέργειες πρώτης γραμμής για το νησί ωστόσο αποτελούν ένα εισόδημα για κατοίκους των περιοχών Κρουσώνα, του Οροπεδίου Λασιθίου και σε κάποιες περιοχές των Χανίων.

Επειδή τα δέντρα όπως δήλωσε στην «Π» ο γεωπόνος Νίκος Βαρδαλαχάκης αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο λίγο πριν την καρπόδεση και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της υγρασίας που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις.

Το κρίσιμο διάστημα αφορά και στο επόμενο δεκαήμερο που επίσης θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες. Πρόβλημα θα υπάρξει και αν αυξηθούν οι θερμοκρασίες πολύ, για παράδειγμα να φθάσουν τους 30 βαθμούς κελσίου, αλλά και αν πέσουν πολύ και δημιουργηθούν συνθήκες υγρασίας. Η αλήθεια είναι πως η αστάθεια του καιρού συνέπεια της κλιματικής αλλαγής πλήττει και αυτές τις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με το δελτίο Γεωργικών προειδοποιήσεων τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνονται συμπτώματα μολύνσεων στις ορεινές περιοχές (οροπ. Λασιθίου, Λιβάδι Κρουσώνα, Δαμάστα), κυρίως στις αχλαδιές. Μολύνσεις προκαλεί ο καταστροφικός μύκητας Φουζικλάδιο που μαζί με το ωίδιο και το βακτηριακό κάψιμο προσβάλουν αυτήν την εποχή μηλιές και αχλαδιές.

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου συστήνουν ήδη την προστασία των καλλιεργειών με ψεκασμούς καθώς η καιρική αστάθεια ευνοεί νέες μολύνσεις του μύκητα φουζικλάδιο.

Τι όμως μπορεί να συμβεί αν μολυνθούν τα δέντρα; Όπως τονίζει ο κ. Βαρδαλαχάκης: «θα επηρεαστεί η παραγωγή αλλά αν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοικές φέτος θα υπάρξει πολύ καλή παραγωγή στα μήλα».

Ήδη τα πρώτα σημάδια στις καλλιέργειες αχλαδιών κυρίως του Κρουσώνα έχουν δυστυχώς εμφανιστεί. Όπως είπε οι παρατεταμένες υγρασίες την περίοδο του δεσίματος επηρέασαν τις αχλαδιές με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώθηκε σωστά η διαδικασία.

Ο μύκητας του ωιδίου που δραστηριοποιείται με την έναρξη της βλάστησης της μηλιάς. Η τρυφερή βλάστηση είναι ευαίσθητη σε όλη την καλλιεργητική περίοδο ενώ οι καρποί προσβάλλονται κυρίως σε νεαρό στάδιο. Συνιστάται προστασία σε συνδυασμό με το φουζικλάδιο.

Αναφορικά με τις αχλαδιές η ποικιλία κρυστάλλι είναι αρκετά ανθεκτική ενώ η ποικιλία κοντούλα είναι πολύ ευαίσθητη. Σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων η προστασία μετά την καρπόδεση βασίζεται στα καλλιεργητικά μέτρα. Συνιστάται να γίνεται τακτικός έλεγχος στις αχλαδιές.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε φύλλα, νεαρούς βλαστούς και καρπούς που μοιάζουν σαν να είναι “καμένα” από φωτιά. Με ξηρό καιρό, αφαιρούνται μαζί με υγιές τμήμα τουλάχιστον 20 – 25 εκ. και απομακρύνονται άμεσα. Το βακτήριο μεταδίδεται με τα εργαλεία αφαίρεσης και γι’ αυτό καλό είναι να απολυμαίνονται τακτικά.

Την ίδια ώρα στις ορεινές περιοχές δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει την δράση του το έντομο καρποκάψα που «κτυπάει» τις μηλιές, τις αχλαδιές και τις καρυδιές.