Από αύριο Σάββατο ξεκινά σταδιακά η συγκομιδή ελαιοκάρπου σε αρκετές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών για τη φετινή περίοδο (2025–2026) ολοκληρώθηκε, με εξαίρεση ορισμένες Τοπικές Κοινότητες που περιλαμβάνονται σε σχετικό πίνακα της Υπηρεσίας. Σε κάποιες από αυτές έχει ήδη οριστεί η ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής, ενώ για τις υπόλοιπες θα υπάρξει νέα ενημέρωση.
Η Υπηρεσία σημειώνει ότι η έναρξη της συγκομιδής κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου, ενώ η μη ολοκλήρωση του προγράμματος και η καταγραφή υψηλών δακοπληθυσμών σε πολλές περιοχές του νομού έχουν ήδη προκαλέσει τοπικά σοβαρές προσβολές στον ελαιόκαρπο.
Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί
Οι παραγωγοί καλούνται να λάβουν υπόψη τους το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει από τον τελευταίο ψεκασμό μέχρι τη συγκομιδή, ώστε να αποφευχθούν τυχόν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο παραγόμενο ελαιόλαδο.
Ήδη, η Περιφέρεια προγραμματίζει δειγματοληπτικούς ελέγχους τις επόμενες εβδομάδες σε ελαιώνες της Π.Ε. Ηρακλείου.
Σε όσους ελαιώνες η συγκομιδή θα γίνει αργότερα, συνιστάται στους καλλιεργητές να βρίσκονται σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την κατάσταση του καρπού και, εφόσον χρειαστεί, να προβούν σε στοχευμένες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, σε συνεργασία με τους τεχνικούς τους συμβούλους.
Για ελαιόλαδο που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε., υπενθυμίζεται ότι απαγορεύονται οι ψεκασμοί κάλυψης.
Εξαιρέσεις και εισφορά δακοκτονίας
Οι Τοπικές Κοινότητες Διονυσίου, Παναγιάς, Στερνών και Σοκαρά του Δήμου Γόρτυνας εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας και συνεπώς οι παραγωγοί τους δεν θα πληρώσουν εισφορά για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από τα συγκεκριμένα ελαιόδεντρα.
Το ίδιο ισχύει και για τους ελαιοκαλλιεργητές που φέτος εφάρμοσαν τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας.
Με βάση το έγγραφο της ΑΑΔΕ (ΑΔΑ: 9ΒΕΗ46ΜΠ3Ζ-5ΨΣ), η εισφορά δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2025–2026 έχει οριστεί στα 0,03 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου, ενώ για τις ελιές που πωλούνται χονδρικά, το ποσοστό ανέρχεται σε 2% επί της τιμολογιακής αξίας.
Αίτημα εξαίρεσης για όλη την Κρήτη
Δεδομένου ότι το φετινό πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε στο σύνολό του, η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη υποβάλει αίτημα εξαίρεσης όλων των παραγωγών του νησιού από την καταβολή της εισφοράς δακοκτονίας για τη φετινή περίοδο.
Όπως επισημαίνεται, για κάθε εξέλιξη στο ζήτημα θα υπάρξει νέα ανακοίνωση, ενώ η Περιφέρεια καλεί τους παραγωγούς να ενεργούν με προσοχή και σύνεση ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του φετινού κρητικού ελαιολάδου.