Οι αιτήσεις στη βιολογική μελισσοκομία έφτασαν τα 166 εκατ. ευρώ όταν είχαν προϋπολογιστεί 18 εκατ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, οδήγησε και σε προσωρινό “πάγωμα” καταβολών λόγω της υπερβολής που καταγράφηκε στις αιτήσεις, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “MEGA”.
«Φανταστείτε ότι είχαμε προϋπολογίσει διπλάσιο ποσό για τη βιολογική μελισσοκομία, δηλαδή από τα 8 εκατομμύρια που ζητήθηκαν, είχαμε υπολογίσει 18, με τη δυνατότητα να τα διπλασιάσουμε… και ζητήθηκαν σε πρώτο χρόνο 166 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε ότι εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και λογική”, είπε υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι αντίστοιχα είναι και τα νούμερα σε ό,τι αφορά τη βιολογική κτηνοτροφία, όπου -επίσης- έχουν παγώσει οι καταβολές των επιδοτήσεων.
Ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε ότι ειδική ομάδα ελέγχου έχει ήδη αναλάβει δράση, με τη συμμετοχή της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας.
Παράλληλα, δήλωσε ότι οι έλεγχοι όχι μόνο δεν εμποδίστηκαν αλλά ενθαρρύνθηκαν ήδη από την πρώτη στιγμή, με σαφή εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
“Κατά το χρόνο που βρίσκομαι εγώ στη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όποια καταγγελία έχει έρθει στο ΥΠΑΑΤ έχει διαβιβαστεί αμέσως στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Όχι μόνο δεν εμποδίστηκαν οι έλεγχοι, αλλά ενθαρρύνθηκαν. Και για μένα ήταν κόκκινη γραμμή το να προχωρήσω και να μην σταματήσω απολύτως τίποτα σε σχέση με τους ελέγχους. Αυτή άλλωστε ήταν η εντολή και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό” δήλωσε.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στάθηκε και στις διαχρονικές παθογένειες στη διανομή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο που γεννήθηκε σήμερα.
“Η παθογένεια που αφορά στον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά διανέμονται οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι μια παθογένεια που έρχεται από το πολύ μακρινό παρελθόν. Οι ιστορικές καταγραφές από τη δεκαετία του ’80, τα πρόστιμα που πληρώσαμε τη δεκαετία του ’90 και του 2000, επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική πολιτεία, για διαφορετικούς λόγους, άφησε να εξελίσσεται μια κατάσταση που δεν αντιμετωπίστηκε”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στις αιτιάσεις περί πολιτικής ευθύνης, ο κ. Τσιάρας δήλωσε με σαφήνεια: “Εγώ πρώτος αναγνωρίζω ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη. Την ανέλαβε ήδη και ο Πρωθυπουργός. Υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά για διαφορετικούς λόγους κάποια πράγματα δεν ολοκληρώθηκαν. Το ζήτημα είναι να κλείσουμε οριστικά αυτόν τον κύκλο”. Στόχος του ΥΠΑΑΤ, όπως επανέλαβε, είναι να εφαρμοστεί νέος, εξορθολογισμένος τρόπος πληρωμών και παράλληλα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ανάκτησης, όπως προβλέπεται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Τέλος, αναφερόμενος στο πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρίνισε: “Το πρόστιμο αφορά διοικητικές αδυναμίες, τον τρόπο πληρωμής, την εφαρμογή ενός πληροφοριακού συστήματος, την έγκαιρη πληρωμή, τον ελεγκτικό μηχανισμό… Το πρόστιμο προφανώς θα παρακρατηθεί από τις επόμενες 3 δόσεις. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τις επιδοτήσεις στους έντιμους αγρότες – δεν θα μείνουν άνθρωποι χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη. Εμείς προσβλέπουμε σε ένα μέρος του προστίμου να καλυφθεί από τα αχρεωστήτως καταβληθέντα τα οποία θα επιστραφούν ενώ ένα άλλο μέρος του προστίμου θα μπορέσει να καλυφθεί από τον εξορθολογισμό της καταβολής των ενισχύσεων που θα προκύψει μετά τους ελέγχους”.