επαγγελματίες αλιείς στην Περιφέρεια Κρήτης

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με επαγγελματίες αλιείς, στο πλαίσιο της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου να στηρίξει τα αιτήματα του κλάδου και να τα προωθήσει στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Συριγωνάκης Νικόλαος και η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Χουδετσανάκη Ειρήνη, αναφέρθηκαν στις αποφάσεις και στην περαιτέρω συνεργασία για την προώθηση των αιτημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε αναλυτική παρουσίαση των οξυμμένων προβλημάτων των παράκτιων επαγγελματιών αλιέων Ηρακλείου, όπως τα αυξημένα φορολογικά βάρη, οι ακριβές λιμενικές υπηρεσίες που παρέχει το λιμάνι Ηρακλείου, η ακρίβεια στα καύσιμα, οι ζημιές σε αλιευτικά εργαλεία από δελφίνια, φώκιες, χελώνες και λαγοκέφαλους.

Παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από αλιευμένους λαγοκέφαλους, ζημιές σε αλιευτικά εργαλεία και αλιεύματα και τονίστηκε πως θα οργανωθούν οι δέουσες πολιτικές παρεμβάσεις, για τη χορήγηση αποζημιώσεων, την ελάφρυνση του λειτουργικού κόστους των αλιευτικών τους επιχειρήσεων και γενικά των οικονομικών βαρών που αντιμετωπίζουν.

Από τη μεριά του ΕΛΚΕΘΕ, δόθηκαν διευκρινίσεις, κυρίως σχετικά με τη μελέτη εκτίμησης των οικονομικών επιπτώσεων της αλιευτικής δραστηριότητας από λαγοκέφαλους. Τονίστηκε ότι οι λαγοκέφαλοι, αποτελούν πρόβλημα για όλη την Κρήτη και όχι μόνο. Επίσης προτάθηκε η επιδότηση δράσεων, για στοχευμένη αλιεία λαγοκέφαλου και λεοντόψαρου.

Οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες, επανέλαβαν τη στήριξή τους, στα δίκαια αιτήματα των παράκτιων αλιέων Ηρακλείου και υποσχέθηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς τις αρμόδιες αρχές, ώστε να καταστεί εφικτή η ουσιαστική ενίσχυσή τους.