Η ιδιαίτερη περίπτωση του ελαιολάδου της Κρήτης

Η κατάρρευση των τιμών παραγωγού του ελαιολάδου στην ελαιοκομική περίοδο 2024/25, έχουν… «απογειώσει» τις εξαγωγές του προϊόντος.

Ετσι για παράδειγμα στη διάρκεια του πρώτου πενταμήνου του έτους, οι εξαγωγές ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων εμφανίζονται αυξημένες κατά 4,9%. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι φετινές τιμές του προϊόντος απέχουν πολύ από τις τιμές του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση όμως της Κρήτης, από τις εξαγωγές της οποίας το 32% είναι κυρίως το – χύμα και πολύ λιγότερο το εμφιαλωμένο – ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης που αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του 2025 οι εξαγωγές του ελαιολάδου ανήλθαν στα 68,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,2% ως προς την αξία τους.

Η εκτόξευση των εξαγωγών ελαιολάδου σε… όγκο

Ομως ο όγκος των εξαγωγών του κρητικού ελαιολάδου – που είναι το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν του νησιού –  αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 35,7%! Κι οι κυριότεροι αγοραστές του διαχρονικά είναι η Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Πολωνία και Γαλλία.

Για τον κλάδο των Τροφίμων και των Ποτών, οι κυριότεροι πελάτες των κρητικών προϊόντων είναι πρωτίστως η Ιταλία, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στα 38,4 εκατ. ευρώ και μερίδιο 30,5% και ακολουθούν η Γερμανία με 24,8 εκατ. ευρώ και μερίδιο 19,7%, η Πολωνία με 11,5 εκατ. ευρώ και μερίδιο 9,1%, η Βουλγαρία με 8 εκατ. ευρώ και μερίδιο 6,4% και η Ρουμανία με 5,4 εκατ. ευρώ και μερίδιο 4,3%.

Εξορθολογισμός στην αξία μετά από το ρεκόρ το 2023

Μεταξύ των νομών της Κρήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, εκτός από το Νομό Χανίων, ο οποίος παρουσίασε μείωση κατά 15,9%, οι υπόλοιποι είχαν αύξηση. Και συγκεκριμένα ο νομός Ηρακλείου είχε αύξηση εξαγωγών κατά 2,1%, ο νομός Λασιθίου κατά 37,5% και ο νομός Ρεθύμνης κατά 35,7%.

Όπως εξήγησε ο κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος του ΣΕΚ – είναι και πρόεδρος του ΠΣΕ – μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εξισορροπείται η κατασταση στις κρητικές εξαγωγές. Και μετά από το 2023, που η αξία της εξαγωγικής δραστηριότητας του νησιού ανήλθε στα 885,6 εκατ. ευρώ, λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών του ελαιολάδου και ήταν προφανώς μία εξαίρεση, τα μεγέθη των κρητικών εξαγωγών κινούνται στη «γνώριμη κανονικότητα».

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος