Ελπίδες ότι θα δοθούν επιτέλους αποζημιώσεις στους μελισσοκόμους, που εδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δίνει στον κλάδο η τελευταία συνάντηση που είχε πριν μερικές ημέρες η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με επικεφαλής τον υπουργό κ. Κώστα Τσιάρα.
Μάλιστα όπως τόνισε στο BD ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ κ. Κωνσταντίνος Λεονταράκης, η συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να επαναληφθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχουν σε εκκρεμότητα πολλά ζητήματα για τη μελισσοκομία εδώ και αρκετό καιρό.
«Η μελισσοκομία βγαίνει από μια πολύ δύσκολη, καταστροφική χρονιά το 2024 που χάθηκαν πάρα πολλά μελίσσια λόγω πείνας», σημείωσε ο κ. Λεονταράκης και συμπλήρωσε ότι, μετά τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας, τελικά η μελισσοκομία εντάσσεται στο Μέτρο 23, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να δοθεί αποζημίωση 15 ευρώ ανά κυψέλη.
Όσον αφορά την κατάσταση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την μελισσοκομία, φέτος, όπως εξήγησε στο BD ο κ. Κωστ. Λεονταράκης, είναι καλύτερη, τουλάχιστον στο θέμα του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς είχαμε βροχοπτώσεις και υπάρχει ανθοφορία. Παρόλα αυτά, η εναλλαγή του καιρού δεν διευκολύνει τις νομές όπου συλλέγεται το μέλι.
Το Μέτρο 23
Το Μέτρο 23 εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και αφορά την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους, με ιδιαίτερη έμφαση στις απώλειες παραγωγής λόγω βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων, όπως οι ασθένειες, η ξηρασία, οι πυρκαγιές και άλλες ακραίες κλιματικές συνθήκες.
Σε 142,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι αποζημιώσεις που θα δοθούν σε αγρότες και κτηνοτρόφους μέσω του Μέτρου 23 για ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από φυσικά φαινόμενα μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.
Για τη μελισσοκομία, το Μέτρο 23 δίνει τη δυνατότητα αποζημίωσης μελισσοκόμων που πλήττονται από καταστροφές στις κυψέλες ή σημαντική απώλεια πληθυσμού μελισσών, υπό την προϋπόθεση ότι οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από το σύστημα του ΕΛΓΑ ή από ιδιωτική ασφάλιση.
Η μελισσοκομία υπέστη σοβαρό πλήγμα λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας, ιδίως από τον Ιούνιο και μετά. Η μειωμένη νεκταροέκκριση και η κακή ποιότητα γύρης είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση της παραγωγής μελιού, αλλά και την αποδυνάμωση των μελισσών, γεγονός που αύξησε την ευαλωτότητά τους σε ασθένειες. Πάνω από το 30% των μελισσοκόμων επηρεάστηκαν, με την ενίσχυση να αναμένεται να καλύψει 17.700 δικαιούχους και περίπου 2.173.345 κυψέλες.
Στον τομέα της μελισσοκομίας αναμένεται να δοθεί το ποσό των 15 ευρώ/κυψέλη.
Η στήριξη θα λάβει τη μορφή εφάπαξ, κατ’ αποκοπή ποσού, η οποία θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, βάσει των αιτήσεων παροχής στήριξης που θα εγκριθούν έως τις 30 Ιουνίου 2025.
Η συνολική ενίσχυση από όλα τα χρηματοδοτικά μέσα που μπορεί να λάβει ένας δικαιούχος για τη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή και καλλιέργεια/τομέας την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν μπορεί να ξεπερνά τα 42.000 ευρώ.