Σε σκέψεις βρίσκονται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και ο νέος υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς σε σχέση με τα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν προς διευκόλυνση των αγροτών και ιδιαίτερα προς διευκόλυνση των αγροτών της Κρήτης.
Τα μεγαλύτερα ζητήματα φαίνεται πως εντοπίζονται στο κόστος παραγωγής, αλλά και στο ενεργειακό κόστος το οποίο και έχει εκτοξευθεί. Οι αγρότες ζητούν άμεσες παρεμβάσεις, ενώ στο πλαίσιο τηλεδιασκέψεων που έχει πραγματοποιήσει ο νέος υπουργός με τους εκπροσώπους της Κρήτης έχει καταστεί σαφές ότι το πρόβλημα χρειάζεται άμεσες λύσεις.
Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται από το Υπουργείο, το οποίο και πιθανότατα θα ισχύσει, σχετίζεται με το κόστος των λιπασμάτων που έχει καταστεί πλέον δυσβάσταχτο και ειδικότερα για τους παραγωγούς κηπευτικών σε πολλές των περιπτώσεων οδηγεί στην πώληση των προϊόντων σε τιμή που είναι κατώτερη από το κόστος παραγωγής.
Μία από τις λύσεις που είναι υπό επεξεργασία στο Υπουργείο, σχετίζεται με την έκδοση ενός Voucher για την αγορά λιπασμάτων. Οι πρώτες σκέψεις θέλουν τις ενισχύσεις να ανέρχονται σε έως 200 ευρώ ανά τόνο με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας. Για να συμβεί ωστόσο κάτι τέτοιο, απαιτείται έγκριση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε το ζήτημα γίνεται λίγο πιο σύνθετο. Εφόσον πάντως μπορέσει να επιτευχθεί η συγκεκριμένη ενίσχυση, συνολικά θα αγγίξει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται επίσης και η έκδοση νέων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που θα αφορούν στο πετρέλαιο κίνησης. Οι αγρότες έχουν ζητήσει ήδη μια επιστροφή στο καθεστώς προς του 2016, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό.
Παρ’ όλα αυτά, εξετάζεται σοβαρά κι ενδεχομένως θα περάσει, η επέκταση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για όλους τους παραγωγούς και όχι μόνο για τους συνεταιρισμούς, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το μέτρο δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, αλλά έκτακτο.
Αυτό που επίσης θεωρείται δεδομένο, αφού έχει δεσμευθεί ο υπουργός επ’ αυτού, είναι ότι θα υπάρχουν οι σχετικές ενισχύσεις ως προς την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
Οι αγρότες βεβαίως συνεχίζουν τις πιέσεις και τις διεκδικήσεις τους, θεωρώντας πως υπάρχει ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο, στην κατεύθυνση βελτίωσης των υφιστάμενων καταστάσεων οι οποίες είναι από τις δυσκολότερες που έχουν υπάρξει ποτέ.