«Μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης» χαρακτήρισε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, μιλώντας για υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων για περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του ευχόμενος «καλή αρχή» στο νέο κόμμα «Νέα Αριστερά», λέγοντας παράλληλα πως αυξάνονται οι υποχρεώσεις όλων μας ώστε να μπορούν να ακούγονται όλες οι απόψεις.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός περνά μέσα από την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος», λέγοντας ακόμη πως στη δεύτερη τετραετία ήλθε η ώρα να κατανείμουμε δικαιότερα τα φορολογικά βάρη. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις. Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό στοίχημα, έτσι θα κρατήσουμε μεταξύ άλλων σε υψηλό επίπεδο το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ενώ θα αυξήσουμε πόρους για την Υγεία και την Παιδεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι τα POS θα εφαρμοστούν πλέον σε όλη τη λιανική πώληση και τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τη φορολογική συνέπεια. «Θα ήθελα ν’ ακούσω πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση σε όλες τις διατάξεις που περιλαμβάνει το εν λόγω νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα νοθείας καυσίμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα σφραγίζονται, ενώ γνωστοποίησε πως εφεξής θα απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό, «χέρι-χέρι» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εφεξής το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρόθεσή μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημά τους, και από την άλλη είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες. Με αυτά τα κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ισορροπημένη την τομή σε έναν αρρύθμιστο χώρο όπου παραμονεύει η φοροδιαφυγή.
«Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα καταβάλλει στο κράτος περισσότερα από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό δεν είναι παράδοξο; Όλοι το συζητάμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει, και πρώτη αυτή η κυβέρνηση έρχεται να κάνει κάτι για αυτό», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. «Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, εάν κάποιος έχει λόγους να παραμένει σε ένα επάγγελμα, έχει τον τρόπο να το διεκδικήσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Αυτή δεν είναι μια οριζόντια παρέμβαση» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, απαριθμώντας τις κατηγορίες οι οποίες δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. «Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τήρησα στο ακέραιο την υπόσχεση για τις πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%. Αυτόν τον μήνα 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα λάβουν έκτακτες ενισχύσεις που φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Συμφωνούμε τελικώς στο όριο του κατώτατου μισθού ή στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; Πολύ φοβάμαι ότι συγκροτείται μια αντιπολίτευση του “όχι σε όλα” και “ναι στο τίποτα”. Ελπίζω να διαψευστώ» ανέφερε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα φορολογικά βάρη, λέγοντας πως θέλουν να ενθαρρύνουμε τη στροφή στη φορολογική συνέπεια για ταχύτερη επιστροφή φόρου.
«Το νομοσχέδιο παρεμβαίνει και σε θέματα της σύγχρονης εποχής, όπως το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Μια συνεκτική πρωτοβουλία που απλουστεύει τις αλλαγές με όπλο τη διαφάνεια της τεχνολογίας. Είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς» σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «Προεκλογικά είχα πει για την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και το τέλος επιτηδεύματος με τη φορολογική συμμόρφωση. Αυτά είπαμε προεκλογικά, και αυτά κάνουμε μετεκλογικά.
Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν γίνεται οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν χαμηλότερα από τον βασικό μισθό».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά επίσης, «21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κι εμφανίζονται ως άποροι. Πείτε τώρα ότι είναι δίκαιο και πρέπει να διατηρηθεί».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κατάργηση του 50 % από το τέλος επιτηδεύματος ένα χρόνο νωρίτερα και την αύξηση των μισθών σε 660.000 δημοσίους υπαλλήλους μετά από 10 χρόνια.
«Το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί κρίσιμη ψηφίδα του συνεκτικού σχεδίου της κυβέρνησης ώστε η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει φορολογική συμμόρφωση» δηλώσε προσθέτοντας ότι «πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος».
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: “Ενισχύει τη φοροδιαφυγή το νομοσχέδιο”
Όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις που πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τονίζοντας ότι το σχέδιο νόμου «δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αλλά την ωθεί και την ενισχύει».
Επισήμανε επίσης ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να χτυπήσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να προβεί σε αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, συγκεντρώνοντας την αγορά στα χέρια λίγων ισχυρών.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φάμελλος απάντησε στα επιχειρήματα της κυβέρνησης για «το δήθεν μαχητό του τεκμηρίου» λέγοντας: «Γνωρίζουμε –μας το είπε κιόλας ο κ. Πιτσιλής στην ακρόαση φορέων– ότι η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να κάνει τόσους ελέγχους, και με αυτή τη δικαιολογία δεν θα κάνετε και κανέναν άλλο έλεγχο π.χ. σε μεγάλες επιχειρήσεις. Και φυσικά, αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, δεν θα χρειαζόταν καν να θεσπίσετε τα τεκμήρια. Οπότε τι κάνει η κυβέρνηση; Λέει στους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις “δώσε ένα ποσό να τελειώνουμε”».
Αναφέρθηκε στο ανώτερο τεκμαρτό των 50.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι «στην πράξη δίνετε κίνητρο να απολύονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να κατεβαίνει το τεκμήριο φορολόγησης. Η πραγματική λογική αυτού του νομοσχεδίου δεν είναι ούτε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή ούτε να δηλωθούν τα πραγματικά εισοδήματα. Είναι από τη μία να μαζευτούν 716 εκατ. ευρώ, όταν ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι τα μη δηλωθέντα εισοδήματα είναι της τάξης των 60 δισ. και η φοροδιαφυγή της τάξης των 18 δισ. Δηλαδή αποτελεσματικότητα της τάξης του 4%. Δεν το λες και εκσυγχρονισμό!».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί πραγματικά να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο καυσίμων και ρώτησε «τέσσερα χρόνια άλλος ήταν κυβέρνηση;». Υποστήριξε ότι «η δική σας εμμονή στην υπερφορολόγηση των καυσίμων έχει τροφοδοτήσει το λαθρεμπόριο καυσίμων».
Αναφορά έκανε και στη βραχυχρόνια μίσθωση κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγική και εξήγησε: «Επιλέγει μια φορολογική προσέγγιση στη δραστηριότητα του airbnb. Ενώ σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην κοινωνία και στην οικονομία, στον υγιή επιχειρηματικό ανταγωνισμό, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και στη διαθεσιμότητα στέγης, με αποτέλεσμα την αδυναμία εύρεσης κατοικίας και την αύξηση των ενοικίων, τα οποία πλέον τρέχουν με εξωπραγματικούς ρυθμούς.
Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα μέτρα. Κλείνει τα μάτια στα πλείστα ζητήματα που δημιουργεί η χωρική συγκέντρωση των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση και η διάθεσή τους ουσιαστικά για τουριστική χρήση».
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μόνο εισπρακτικού χαρακτήρα τα μέτρα
Δριμεία κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στη Βουλή, εξαπολύοντας βολές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για επικοινωνιακό περιτύλιγμα της κυβέρνησης και ανέφερε ότι η παρουσία και ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν περιττή γιατί όσα είπε τα είχε πει προεκλογικά, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό. «Πρόκειται για νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και τη φοροκλοπή, αλλά έχει εισπρακτικό χαρακτήρα», σημείωσε.
«Χρειαζόμαστε μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, με σκοπό τη μείωση των άδικων έμμεσων φόρων».
«Η κυβέρνηση φέρνει ένα σχέδιο νόμου μέσα από διαδικασίες fast track. Τόσο ξαφνικά, μάλιστα, που δεν πραγματοποίησε διαβούλευση ούτε με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Εάν θέλατε, λοιπόν, να σχεδιάσετε μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση, γιατί δεν ανοίγατε έναν οργανωμένο εθνικό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, φορείς και πολιτικές δυνάμεις, ώστε να κάτσουμε στο τραπέζι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να βρούμε τις βέλτιστες δυνατές λύσεις», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ακολούθως υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση με σκοπό τη μείωση των άδικων έμμεσων φόρων και τη δικαιότερη κατανομή των άμεσων φόρων. Η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων μεταξύ 2012-2021 από 1,28 πήγε στο 1,83. Το μεγαλύτερο μέρος των άμεσων φόρων καταβάλλεται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που τους επιβαρύνετε ακόμα παραπάνω».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι μία υπεύθυνη αντιπολίτευση διορθώνει τις αδυναμίες της κυβέρνησης, όπως έγινε με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τους επαγγελματίες σε κωμοπόλεις και νησιά. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι δημιουργεί τετελεσμένα στους επαγγελματίες καθώς θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους, του 2023.
Όπως είπε, πρόκειται για νομοσχέδιο με ορισμένες φορολογικές διευθετήσεις που συνιστούν ομολογία της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης εδώ και πέντε χρόνια να εντοπίσει και να φορολογήσει την «παραοικονομία». «Επιλέγει να επιστρέψει στα ξεπερασμένα και ισοπεδωτικά μέτρα τεκμηρίων, που ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες», σημείωσε ενώ ισχυρίστηκε πως «επιβάλλει οριζόντια φορολόγηση για μη υπαρκτό εισόδημα.
«Με τα οριζόντια και άδικα μέτρα σας τιμωρείτε ουσιαστικά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, τους νέους επιστήμονες μετά από 5 έτη δραστηριότητας, τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίνοντας βάρος στην ανατροφή των παιδιών τους, όσους κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη» παρατήρησε.
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Άδικο και παράλογο
«Χωρίς περιστροφές, δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο και στεκόμαστε στο πλευρό των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στη νέα επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση», τόνισε στη Βουλή, στην ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αιτιολόγησε πως «τα περί δήθεν “φορολογικής δικαιοσύνης” που αναμασούν ως καραμέλα πολλές μέρες τώρα τα κυβερνητικά στελέχη, οι υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό για τους επαγγελματίες.
Γιατί το νομοσχέδιό σας, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φορολογική δικαιοσύνη, όπως λέτε – λες και μπορεί να υπάρξει πραγματική φορολογική δικαιοσύνη στο άδικο και βαθιά εκμεταλλευτικό σύστημα που όλοι σας υπηρετείτε – αλλά αντίθετα αποτελεί μία ακόμα σελίδα στην αντιλαϊκή επίθεση που έχετε εξαπολύσει ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Στην προκειμένη ενάντια στους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, βιοτέχνες, εμπόρους. Δικαίως έχει συναντήσει την οργή τους, δικαίως έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, δικαίως ζητάνε την απόσυρσή του», ανέφερε.
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: “Οι Έλληνες δεν είναι φελλοί”
«Δεν είναι ευρωπαϊκό ζήτημα τα ελληνοτουρκικά. Κάνουμε λάθος. Αν περιμέναμε από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ να σώσει την Ελλάδα, ζήτω που καήκαμε. Είναι διμερές. Τα σύνορα της Ελλάδας τα φυλάει ο ελληνικός στρατός. Όταν η Ευρώπη αποκτήσει στρατό, τότε ο ευρωπαϊκός στρατός θα τεθεί απέναντι στον τουρκικό», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Βελόπουλος, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή διατάξεις του προς ψήφιση νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «οι Έλληνες δεν είναι χαζοί, ούτε ανόητοι, ούτε φελλοί. Εσείς νομίζετε ότι είναι ανόητοι και δολοφονείτε την οικονομία, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοκτονείτε πολιτικά, ό,τι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθετε».
ΝΑΤΣΙΟΣ: Είναι αδιέξοδο
Η «Νίκη» επισήμανε την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 15 στο φορολογικό νομοσχέδιο, υποστήριξε ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός από το βήμα της Βουλής κατά την διάρκεια της ομιλίας κατά την διάρκεια της συζήτησης που είναι σε εξέλιξη για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο γιατί δεν μπορεί να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την φοροδιαφυγή», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος. Πρόσθεσε, πως η κυβέρνηση επιλέγει τον εύκολο δρόμο των οριζόντων μέτρων και φέρνει προς ψήφιση διατάξεις αντιλαϊκές.
ΖΩΗ: Δεν έχετε θάρρος
Βέλη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξέφρασε με έντονο τρόπο την ενόχλησή της για το αίτημα να εξαιρεθεί από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη και για την ελλιπή προστασία των πολιτών, ενώ αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε πως «οι δικηγόροι είναι εκείνοι που θα ρίξουν και αυτό το νομοσχέδιο δικαστικά και κοινωνικά».
Αρχικά, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε: «Πολιτική ευθύνη σημαίνει πολιτικό θάρρος, είπε ο πρωθυπουργός και απήλθε. Εμείς λέμε πως πολιτική ευθύνη σημαίνει ήθος, συνέπεια, ευθύτητα, δράση στο φως και όχι στο σκοτάδι. Σημαίνει πολιτικές πρωτοβουλίες και όχι παρακολουθήσεις και υποκλοπές, λογοδοσία και ανάληψη ευθύνης, αυτοκριτική και αυτοπεριορισμός.
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: Δεν επαρκούν τα μέτρα
Κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο σχετικά με τα «μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» άσκη-σε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» κατά την ομιλία του στη Βουλή, ενώ ζήτησε την απόσυρσή του.
«Τα νέα φορολογικά μέτρα που προωθείτε δεν επαρκούν και παράλληλα σε καμία περίπτωση δεν καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή. Αντίθετα, πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους και προστατεύετε τα μεγάλα εισοδήματα και τις πολυεθνικές εταιρείες», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «Εάν πράγματι επιδιώκατε και επιθυμούσατε πραγματικά να καταπολεμήσετε τη φοροδιαφυγή, θα έπρεπε να αξιοποιήσετε τα σύγχρονα εργαλεία ελέγχου οικονομικών υπηρεσιών».