Είναι ένα παραδοσιακό ποτό που απολαμβάνουμε κατά την διάρκεια του χειμώνα, ειδικά γύρω στα Χριστούγεννα. Συνήθως σερβίρεται σε χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τις Σκανδιναβικές χώρες και την ανατολική Γαλλία.
Το Glühwein το «κρασί που σιγοκαίει», ή «λαμπερό κρασί» είναι δημοφιλές στις γερμανόφωνες χώρες και στην περιοχή της Αλσατίας της Γαλλίας καθώς και στη Ρωσία.
Η ιστορία του πάει πίσω στην εποχή των Ρωμαίων όπου τότε είχε την ονομασία Würtzwein. Ακόμα και σε εκείνα τα χρόνια κατείχε ξεχωριστή θέση στο βιβλίο συνταγών του Απίκιου ο οποίος το αποκαλούσε conditum paradoxum, δηλαδή «εκλεκτό κρασί με μπαχαρικά».
Το μέλι που χρησιμοποιούσαν τότε, αντί τη ζάχαρη, και τα μπαχαρικά βοηθούσαν στη συντήρησή του. Το προνόμιο της απόλαυσης του Glühwein ανήκε αποκλειστικά στους πλούσιους γιατί τα μπαχαρικά σε εκείνους τους χρόνους εισάγονταν από μακρινές χώρες και ήταν πολύ ακριβά. Στο Μεσαίωνα ,εμφανίζεται να έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.
Στο πέρασμα των αιώνων, η συνταγή του Glühwein έχει πολλές παραλλαγές
και για μια απο αυτές θα χρειαστούμε:
1. 750 ml κρασί κόκκινο
2. Ένα ποτήρι (250 ml) ρούμι
3. 2 ποτήρια (500 ml) φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα που βράζουν 3-4 φέτες πορτοκάλι (και 1-2 φέτες λεμόνι προαιρετικά)
5. Ένα ποτήρι (του νερού των 240 ml) παρά κάτι, ζάχαρη
6. Μπαχαρικά/μυρωδικά (βασικά κανέλα, γαρίφαλο), αλλά και κατ’ επιλογήν: λίγο μοσχοκάρυδο, ελάχιστο κάρδαμο και ό,τι άλλο μπαχαρικό θέλουμε.
Προσοχή γιατί το κάρδαμο, έχει πολύ ισχυρό άρωμα.
7. Τα βάζουμε όλα σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση, σε σιγανή φωτιά .
Σερβίρουμε σε φλιτζάνια ή γυάλινα ποτήρια, με στικς κανέλας.