Η ΕΑΣΗ θα εκποιήσει 18 ακίνητα

Συνολικά 18 ακίνητα θα πρέπει να εκποιήσει άμεσα η Ένωση Ηρακλείου για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της, αλλά θα μπορέσει να κρατήσει τα βασικά ακίνητα της, τόσο στην περιοχή του Τάλως, όσο και στην 62 Μαρτύρων.

Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στο νέο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο κι εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης, όπου και εξουσιοδοτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Νοεμβρίου να προχωρήσει στην υπογραφή κι εφαρμογή του.

Από την πώληση των ακινήτων εκτιμάται ότι η Ένωση θα μπορέσει να εισπράξει από 6 έως 7 εκατομμύρια ευρώ, αφού πρόκειται για περιφερειακά, μη παραγωγικά, όπως χαρακτηρίζονται, ακίνητα, τα οποία δε μπορούν να αξιοποιηθούν στην παρούσα φάση από την οργάνωση.

Ανάμεσά τους είναι το παλιό οινοποιείο στις Μαλάδες και μια σειρά ακινήτων στη ΒΙΠΕ, τη Φοινικιά, το Αρκαλοχώρι, τη Χερσόνησο και το Κορωπί.

Το νέο σχέδιο τροποποιεί ουσιωδώς την προηγούμενη απόφαση εξυγίανσης της Ένωσης και έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας Πειραιώς και της διαχειρίστριας Intrum Hellas. Μεταξύ άλλων, προβλέπει μεγάλη μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το 7% στο 2%, μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ του καταβαλόμενου ετήσιου ποσού από την Ένωση (από περίπου 2 εκατομμύρια σε κάτι παραπάνω από 1, μετά το διετές «πάγωμα» της καταβολής των οφειλών προς το Δημόσιο), περαιτέρω «κούρεμα» χρέους και διατήρηση των βασικών αστικών ακινήτων της Οργάνωσης στο Ηράκλειο, δηλαδή στο συγκρότημα Τάλως και στην λ. 62 Μαρτύρων, όπου βρίσκεται και θα παραμείνει η έδρα της αγροτικής εταιρικής σύμπραξης. Το συγκρότημα Τάλως, το οποίο έχανε η Ένωση με το υφιστάμενο σχέδιο εξυγίανσης, εκτιμάται ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην υλοποίηση των όρων του νέου σχεδίου καθώς αποδίδει ετησίως στην Ένωση ένα σημαντικό ποσό από μισθώματα.

Η εκποίησή τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Γαβαλά, θα γίνει με διαφάνεια, μέσω διαγωνισμών, αφού προηγηθούν αποφάσεις της γενικής συνέλευσης. Στην περίπτωση που η εκποίηση γίνει ως προβλέπεται από το νέο σχέδιο, η Ένωση θα μπορέσει να κρατήσει στην κατοχή της τα ακίνητα στο Τάλως.

Σύμφωνα με την εγκριθείσα νέα πρόταση εξυγίανσης, η οποία, μετά την υπογραφή της, θα πάρει την δικαστική οδό επικύρωσης, το 2037 τα χρέη της Ένωσης, που σήμερα πλησιάζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ θα έχουν περιοριστεί στα 22,6 εκατομμύρια ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει