Μετεγκατάσταση Ρομά: Ολοκληρώνεται η εισήγηση για τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΛΟΤΖΙΑ

Στο «μικροσκόπιο»  της Τεχνικής Ομάδας Υποστήριξης  της Επιτροπής Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων που θα διαμορφώσει την εισήγηση της στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βρίσκεται το σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου για τη μεταφορά των Ρομά της Ν. Αλικαρνασσού.

Μάλιστα εκπρόσωποι της ομάδας μηχανικών είναι σε ανοικτή γραμμή με τα στελέχη του τμήματος Δημοτικής Περιουσίας για διευκρινήσεις και συμπληρώσεις ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση τους.

Στόχος της Λότζια είναι να καταφέρει να αποσπάσει από τη Γ. Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγκεκριμένη χρηματοδότηση που θα ανοίξει το δρόμο για τη μεταφορά των Ρομά σε άλλο σημείο του ίδιου δημοτικού ακινήτου που έχει προσδιοριστεί πίσω ακριβώς από το Αστυνομικό Μέγαρο.

Η  προοπτική είναι  να διαμορφωθούν εκεί δύο διαφορετικές γειτονιές που θα απορροφήσουν τους Ρομά που ζουν σήμερα στον καταυλισμό οι οποίοι έχουν ζητήσει να μπουν όρια στη χωροθέτηση των σπιτιών που θα διαμορφωθούν. Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο Δήμος υπάρχους δύο δυνατότητες χρηματοδότησης από τη Γ. Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης που  αφορούν στο ποσό του 1.750.000 ευρώ για την κατασκευή δικτύων είτε εναλλακτικά το ποσό των 3.500.000 ευρώ που διατίθεται για τη δημιουργία καταυλισμού.

Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή την οποία φαίνεται να έλκει το ενδιαφέρον του Δήμου που, ωστόσο για να έχει πρόσβαση σε αυτή, έχει ήδη αποστείλει για έγκριση όλο το σχέδιο μεταφοράς του καταυλισμού που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου
Η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου

Η πρόταση του Δήμου

Όπως είναι γνωστό, η πρόταση του Δήμου έχει πάρει το «πράσινο φως» όλων των αναγκαίων εγκρίσεων αδειοδότησης που είναι προϋπόθεση για να νομιμοποιηθεί η μετακίνηση του καταυλισμού σε άλλο σημείο του ίδιου δημοτικού ακινήτου που έχει προσδιοριστεί πίσω ακριβώς από το Αστυνομικό Μέγαρο.

Η  προοπτική είναι  να διαμορφωθούν εκεί δύο διαφορετικές γειτονιές που θα απορροφήσουν τους Ρομά που ζουν σήμερα στον καταυλισμό οι οποίοι έχουν ζητήσει να μπουν όρια στη χωροθέτηση των σπιτιών που θα διαμορφωθούν. Με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης τονίζει ότι είναι σημαντικό,  να γίνει κατανοητό και στους Ρομά, ότι εάν θέλουν πραγματικά να αλλάξει η ζωή τους  και να φύγουν για πάντα από τα φίδια, τα ποντίκια και τις λάσπες, θα πρέπει να συνηγορήσουν  στην προσπάθεια του Δήμου για τη μετακίνηση του καταυλισμού που είναι αντικειμενικά η μοναδική ευκαιρία που θα έχουν». Όπως είναι γνωστό, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει την τριετή παράταση της μίσθωσης του δημοτικού ακινήτου με την εταιρεία που σχεδιάζει την επένδυση στον καταυλισμό, όπου δρομολογεί τη δημιουργία εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου σε μια έκταση 140 στρεμμάτων.

Το μηνιαίο μίσθωμα θα είναι 3.000 ευρώ το μήνα και σε περίπτωση που δεν πάνε καλά τα πράγματα και δεν ευοδωθεί η επένδυση ο ιδιώτης έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει τη σύμβαση.

Αν όμως τα πράγματα εξελιχθούν θετικά από τη στιγμή που ο επενδυτής θα εγκατασταθεί στο χώρο,  θα υποχρεωθεί να πληρώσει αναδρομικά μηνιαίο μίσθωμα 40.000 ευρώ συν τις προσαυξήσεις (λόγω πληθωρισμού).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει