Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σκοτώνουν 2.000 Έλληνες τον χρόνο

Περισσότεροι από 2.000 Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από λοιμώξεις που οφείλονται σε παθογόνα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η χώρα μας κατέχει μία ακόμη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη, με αναλογία 20 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους. Η Ιταλία κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση, με 19 θανάτους, η Ρουμανία την τρίτη (13) και η Κύπρος την τέταρτη (10 θάνατοι ανά 100.000).

Τα στοιχεία δημοσιοποίηθηκαν   από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (18 Νοεμβρίου).

Τον κώδωνα κινδύνου κρούουν και οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κάνοντας λόγο για «υψηλά ποσοστά αντιμικροβιακής αντοχής για συγκεκριμένα μικροβιακά στελέχη».

Οι ειδικοί του ECDC σχολιάζουν πως μεταξύ 2016 και 2020, στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκαν σημαντικά αυξητικές τάσεις στον εκτιμώμενο αριθμό λοιμώξεων και θανάτων αποδιδόμενων στα ανθεκτικά σε αντιβιοτικά βακτήρια, αν και οι αριθμοί μειώθηκαν ελαφρώς από το 2019 έως το 2020.

Όπως αναφέρουν, υπήρξε σημαντική αυξανόμενη τάση στον εκτιμώμενο αριθμό λοιμώξεων για όλους σχεδόν τους συνδυασμούς αντοχής βακτηρίων – αντιβιοτικών.

Το πρόβλημα της υπερβολικής κατανάλωσης αντιβιοτικών στα ελληνικά νοσοκομεία είχε επισημανθεί από τον ΕΟΔΥ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει