Δημοτικά τέλη: Η αντεπίθεση της Καναβάκη και η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Στην αντεπίθεση κατά της δημοτικής Αρχής για το χειρισμό της στην πολύκροτη υπόθεση της αύξησης των δημοτικών τελών έως και 29%, περνά η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο για Σένα» κ. Καναβάκη με σχετική ανακοίνωσή της σχολιάζοντας δηκτικά ότι η ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βικελαία έπρεπε να προηγηθεί του Δημοτικού Συμβουλίου που στην τελευταία του συνεδρίαση συζήτησε την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής των χρεώσεων του Δήμου για τη νέα δημοτική περίοδο.

Την ίδια ώρα με ανακοίνωση της η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι η περίφημη ανταποδοτικότητα είναι κοινός τόπος για όλες τις δημοτικές παρατάξεις  που απλώς διαφωνούν για το πόσο θα επιβαρύνουν οικονομικά την κοινωνία.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της η κ. Καναβάκη ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης εξαπολύει ευθείες βολές στη δημοτική Αρχή για τους χειρισμούς της στο επίμαχο θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών  τονίζοντας μεταξύ άλλων:  «Επισημαίνουμε με κάθε σεβασμό ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου στις 13/11/2023, καθώς χωρίς διαβούλευση είχαν εισαχθεί στο ΔΣ για λήψη απόφασης οι εισηγήσεις και μάλιστα μεγάλης αύξησης των δημοτικών-ανταποδοτικών τελών και των τελών κοινοχρήστων χώρων του έτους 2024.

Έτσι, θα μπορούσε να είχε προκύψει και ένα κοινής αποδοχής πλαίσιο τόσο για το διαδικαστικό ζήτημα, δηλαδή ποιο ΔΣ θα λάβει τις αποφάσεις, όσο και για το ουσιαστικό, ο καθορισμός δηλαδή των νέων τελών (αύξηση, μείωση ή πάγωμα).

Σε κάθε περίπτωση εστιάζοντας στην πολιτική διάσταση του θέματος θεωρούμε ότι το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμα και αν τυπικά έχει το δικαίωμα ψήφισης των τελών του επόμενου έτους, δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά στη λήξη του, να λαμβάνει τέτοιες σοβαρότατες αποφάσεις, που επηρεάζουν το σύνολο των δημοτών (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) και οι οποίες είναι καθοριστικές για την νέα δημοτική θητεία.

Οι αποφάσεις για τα επίμαχα και σημαντικά αυτά θέματα να ληφθούν από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα από 1/1/2024.

Εάν αυτό συμβεί από το παρόν ΔΣ, πρέπει να ξεκινήσει ένας κύκλος ενημέρωσης και διαλόγου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες να παρουσιάσουν πλήρως τα δεδομένα, να προσκομιστούν τα απαραίτητα στοιχεία (προσχέδιο Προϋπολογισμού, Τεχνικού Προγράμματος 2024 κλπ.) στις παρατάξεις του παρόντος και του επόμενου ΔΣ, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν όλοι και κυρίως η εκλεγμένη νέα Δημοτική Αρχή να διατυπώσει συγκεκριμένα το ύψος και τις τιμές των τελών που κρίνει ότι πρέπει να καθοριστούν.

Με δεδομένο ότι η σύσκεψη στις 15/11/2023 είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, αναμένουμε την εξέλιξη του θέματος και δηλώνουμε την ειλικρινή διάθεσή μας να συμβάλουμε εποικοδομητικά όπου χρειαστεί».

Το «μάρμαρο» κρύβεται στην ανταποδοτικότητα

Κοινός τόπος για το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων είναι η «ανταποδοτικότητα» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση της αύξησης της χρέωσης των δημοτικών τελών. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «μετά την εισήγηση της δημοτικής αρχής για τα νέα υπέρογκα χαράτσια στους δημότες και τις προτάσεις από δήθεν αντιπολιτευόμενους της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, για πιο «μετριασμένο» χαράτσωμα, ήρθαν να προστεθούν και οι τοποθετήσεις της νέας δημοτικής αρχής και της νέας δήθεν αντιπολίτευσης στην ίδια όμως ρότα.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Βρύσαλης
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Βρύσαλης

Με τις τοποθετήσεις τους επιβεβαίωσαν αυτά που προεκλογικά διαφαίνονταν και που η σύνθεση του νέου Δημοτικού συμβουλίου προμηνύει, για την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Επιμέρους «διαφωνίες» δηλαδή σε δευτερεύοντα θέματα, όπως ποιος πρέπει να ψηφίσει τις αυξήσεις ή ποιο θα είναι το πιο κατάλληλο ύψος των χαρατσιών που πρέπει να επιβληθούν, αλλά με πλήρη συμφωνία στο κύριο. Αποκαλύφθηκε η σύμπνοια ανάμεσα στους υπόλοιπους συνδυασμούς στην αποδοχή της «ανταποδοτικότητας» των τελών που μαθηματικά οδηγεί στην αύξηση τους! Πάντα με πρόσχημα την αναγκαιότητα της συνέχειας της λειτουργίας του Δήμου αλλά με «το μάρμαρο» να το πληρώνει πάντα ο λαός.

Με πρόσχημα την ελλιπή ενημέρωση τους για το θέμα, απέφυγαν να δεσμευτούν στην απαίτηση των σωματείων και μαζικών φορέων για πάγωμα και μειώσεις των τελών! Τόσες συναντήσεις και διαβουλεύσεις με φορείς είχαν σε όλη την προεκλογική περίοδο, τις οποίες μάλιστα πολυδιαφήμισαν στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ενημερώθηκαν για τα προβλήματα τους; Δεν άκουσαν τις προτάσεις τους; Δεν απέκτησαν ολοκληρωμένη εικόνα; Δεν αντιλήφθηκαν την ακρίβεια που χτυπάει τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες που ήδη αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά;

Μάλιστα ο νέος δήμαρχος, ο κ. Καλοκαιρινός, αφού ευχαρίστησε τον νυν δήμαρχο για την καλή διάθεση να φέρει το θέμα προς έγκριση ενώ θα μπορούσε να μην το κάνει, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην οικονομική υπηρεσία. Αυτή η εμπιστοσύνη άραγε δεν σημαίνει και συμφωνία με την εισήγηση που αυτή κάνει για αύξηση των τελών και φόρων; Και αφού επίσης έχει διαφημίσει το ότι επισκέφθηκε και ενημερώθηκε πλήρως από όλους τους αντιδημάρχους, μόνο από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που εισηγήθηκε την αύξηση των τελών -ο οποίος είναι και στέλεχος της παράταξης του- δεν ενημερώθηκε;

Από την πλευρά της νέας «αντιπολίτευσης», ο κ. Καραμαλάκης θεώρησε ως σημαντικότερο ζήτημα, το ποια δημοτική αρχή θα φέρει και θα ψηφίσει τις αυξήσεις των τελών ενώ η κ. Καναβάκη αρκέστηκε στο ότι οι αυξήσεις θα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει